Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι ξένοι δεν ασχολούνται με χρεοκοπημένες οικονομίες και απαξιωμένα χρηματιστήρια - Εκτός στόχων το ΧΑ για τους διεθνείς επενδυτές....

Οι ξένοι δεν ασχολούνται με χρεοκοπημένες οικονομίες και απαξιωμένα χρηματιστήρια - Εκτός στόχων το ΧΑ για τους διεθνείς επενδυτές....
(upd3)Οι ξένοι απέχουν από το ΧΑ, τις τράπεζες, δεν συμμετέχουν σε τεχνικά κατασκευασμένα ράλι της αγοράς από εσωτερικούς επενδυτές και γενικώς έχουν ρίξει μαύρη πέτρα στην Ελλάδα.
Και σήμερα 15 Φεβρουαρίου οι ξένοι απέχουν από την αγορά.
Στην Εθνική 70 χιλ η HSBC, 25 χιλ η UBS και 30 χιλ η Deutsche bank.
Στην Alpha 100 χιλ η Cheuvreux και 15 χιλ η Citigroup
Στην Eurobank 120 χιλ η Cheuvreux
Στην Κύπρου 100 χιλ η Societe Generale
Στον ΟΠΑΠ 130 χιλ η UBS, 100 χιλ η Deutsche bank και 25 χιλ η Societe Generale
Στον ΟΤΕ 20 χιλ η UBS και 17 χιλ η Cheuvreux.

Οι ξένοι γενικώς απέχουν.
Γιατί οι ξένοι απέχουν από το ελληνικό τραπεζικό κλάδο; Το πρόσφατο ράλι της αγοράς δημιούργησε προσδοκίες στον μικρό επενδυτή αλλά ξένοι επενδυτές με μαζικότητα, με όγκους, με συμμετοχή, με κεφάλαια δεν είδαμε.
(Παρακαλούμε με βάση τα δικά μας στοιχεία δεν εξακριβώσαμε παρουσία ξένων σοβαρή. Αν μπορεί κάποιος να μας παραθέσει στοιχεία και να μας διαψεύσει είναι καλοδεχούμενα.)
Γιατί όμως οι ξένοι VIP δεν ήρθαν στο ελληνικό χρηματιστήριο; Γιατί δεν ακολούθησαν το ράλι των τραπεζών;
Την καλύτερη απάντηση μας την δίνει στέλεχος της Barclays «η συμμετοχή των ξένων είναι περιορισμένη στο ΧΑ και στις τράπεζες γιατί απλά θα ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ακόμη και αν υπάρχουν απόπειρες να ανακεφαλαιοποιηθούν με ίδια μέσα, κάποια συμμετοχή θα έχει και το ΤΧΣ.
Άπαξ και το Ταμείο θα επιδιώξει να υλοποιήσει χαμηλά τις τιμές οι ξένοι θα αγοράσουν Ελλάδα εφόσον όμως είναι κατάλληλες οι συνθήκες τότε και μόνο τότε θα εξετάσουν να τοποθετηθούν δυναμικότερα.
Η πρόσφατη άνοδος της αγοράς είναι κυρίως κινήσεις εγχώριων θεσμικών αμοιβαία, βασικών μετόχων άλλων χαρτοφυλακίων off shores εταιριών ελληνικών συμφερόντων.
Συμμετέχουν ενεργά και οι μικρομέτοχοι, οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να αποκομίσουν ένα κέρδος μετά από σωρευμένη πίεση κοντά 24 μηνών.

Οι αμκ των τραπεζών από το ΤΧΣ θα υλοποιηθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές  

Έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση στην αγορά ότι με τεχνικά ράλι όπως σημειώθηκε εσχάτως θα καταφέρουν οι εμπλεκόμενοι να πετύχουν υψηλές τιμές στις επικείμενες μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ωστόσο σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει διαπιστώσει ότι το πρόσφατο ράλι στην αγορά δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη κοινώς ήταν κατασκευασμένο ράλι και ως εκ τούτου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική γραμμή.
Για την διαμόρφωση των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου θα ληφθεί υπόψη το fair valuation που θα περιλαμβάνει την καθαρή αξία, το due diligence τον οικονομικό έλεγχο που θα διεξαχθεί από το ΤΧΣ, από τις μελλοντικές ταμειακές ροές και βεβαίως τα business plan που θα παρουσιάσουν οι τράπεζες για τα προ προβλέψεων έσοδα.
Θα συμπεριληφθούν στην αξιολόγηση και η συμπεριφορά των μετοχών με βάση το τελευταίο τρίμηνο.
Ωστόσο θα αξιολογηθεί αν η άνοδος που έχει συντελεστεί ή πιθανότατα θα συντελεστεί είναι τεχνικά κατασκευασμένη όπως και είναι τεχνικά κατασκευασμένη.
Αν εξακριβωθεί αυτό δεν θα συμπεριληφθεί στις αξιολογήσεις για την διαμόρφωση των τιμών των αμκ ο μέσος όρος του τελευταίου 3μήνου των χρηματιστηριακών τιμών.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ θα αναθέσει σε ανεξάρτητο ορκωτό ελεγκτή να εκπονήσει για κάθε τράπεζα μελέτη για το fair valuation για την δίκαιη αποτίμηση.
Ταυτόχρονα και η τράπεζα που θα υλοποιήσει την αύξηση θα έχει αυτή την δυνατότητα μέσω ορκωτού ελεγκτή να καθορίσει το fair valuation.
Αν μεταξύ των δύο εκτιμήσεων προκύψει διαφορά πάνω από 15% τότε ΤΧΣ και τράπεζα προσφεύγουν στο ελληνικό δημόσιο το οποίο εκπονεί με άλλο ορκωτό ελεγκτή μελέτη για το fair valuation και αυτή η μελέτη θα θεωρηθεί η τελική και υποχρεωτικά αποδεκτή από ΤΧΣ και την εμπλεκόμενη τράπεζα.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης