Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό αμφισβήτηση η διπλωματική λύση για την Ουκρανία - Δεσμεύσεις του Ουκρανού Πρωθυπουργού προς τους ρωσόφωνους αυτονομιστές

Υπό αμφισβήτηση η διπλωματική λύση για την Ουκρανία - Δεσμεύσεις του Ουκρανού Πρωθυπουργού προς τους ρωσόφωνους αυτονομιστές
Παραμένουν στις καταλήψεις οι ρωσόφωνοι διαδηλωτές
(upd11)Βήματα υπαναχώρησης προανήγγειλε ο μεταβατικός Ουκρανός Πρωθυπουργός, προκειμένου να διαφυλάξει τη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, παρά τις επίπονες προσπάθειες, οι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές εμφανίζονται αμετάβλητοι, καθώς εμμένουν στα αιτήματά τους περί προσάρτησης στη Ρωσία.
Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός, Oleksander Turchinov, δεσμεύτηκε πως θα ισχυροποιήσει τα συνταγματικά δικαιώματα των ρωσόφωνων πληθυσμών. Σε διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός κατέστησε αναγκαία την εθνική ενότητα, καλώντας τους πολίτες να απέχουν από τη βία. «Θα προβούμε σε διάφορες συνταγματικές αλλαγές, θα ενισχύσουμε την αποκέντρωση και θα επαναφέρουμε τη χρήση της ρωσικής γλώσσας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις ανατολικές απαρχίες της χώρας.
Ωστόσο, φιλορώσοι διαδηλωτές στο Ντόνετσκ απέρριψαν τη συμφωνία της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει ενώ εκπρόσωπος των διαδηλωτών δήλωσε σε ξένα πρακτορεία πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι «παράνομη» και ότι οι διαδηλωτές δεν θα φύγουν μέχρι να παραιτηθεί.
Η στάση των φιλορώσων διαδηλωτών θέτει υπό αμφισβήτηση την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία, μετά την επιτυχία της σύσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ε.Ε., των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι 4 πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Ουκρανία.
Τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:
-    Αφοπλισμό των παράνομων ένοπλων ομάδων
-    Να ελευθερωθούν τα κατειλημμένα κτίρια
-    Αποχή από τις πράξεις βίας
-    Διεξαγωγή ενός ευρέος εθνικού διαλόγου  
-    Χορήγηση αμνηστίας στους ρωσόφωνους διαδηλωτές
-    Αποκέντρωση της ουκρανικής εξουσίας, ενίσχυση του ρόλου των περιφερειών
«Δεν επιθυμούμε να στείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία» υποστήριξε μετά το πέρας της συνόδου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, S. Lavrov. Εκ μέρους των ΗΠΑ, ο J. Kerry υπογράμμισε πως «όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην αποχή από τη βία», ενώ υπερτόνισε τη χορήγηση αμνηστίας στους ρωσόφωνους διαδηλωτές.
Σε αιφνίδια παρέμβασή του, ο Barack Obama εμφανίστηκε διστακτικός σχετικά με τη συμφωνία της Γενεύης. «Τίποτα δεν είναι σίγουρο σχετικά με την Ουκρανία» υποστήριξε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ωστόσο, πως υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η κρίση να αποκλιμακωθεί δια της διπλωματικής οδού.
Παρά την διπλωματική σύμπνοια, η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει τεταμένη, με το διχασμό και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα να εντείνονται ολοένα και περισσότερο.
Λάδι στη φωτιά άλλωστε, έριξε το ουκρανικό διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος Ρώσων υπηκόων, ηλικίας από 16 έως και 60 ετών. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές έχουν λάβει γνώση διάφορων πληροφοριών περί επικείμενου τρομοκρατικού χτυπήματος σήμερα ή αύριο.

Τι μετέδιδε την Πέμπτη 17 Απριλίου 2014, το bankingnews.gr
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama προειδοποίησε τη Ρωσία ότι αν συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω κυρώσεις.
«Αυτό που έχω πει επανειλημμένα είναι ότι όσο η Ρωσία λαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας θα υπάρχουν συνέπειες. Οι αποφάσεις του κ. Πούτιν δεν είναι μόνο κακές για την Ουκρανία, αλλά θα μακροπρόθεσμα θα είναι κακές και για τη Ρωσία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Obama την ώρα που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι θεωρεί σωστό η ουκρανική κυβέρνηση να αναλάβει δράση ώστε «να αποκαταστήσει τον νόμο και την τάξη στην ανατολική Ουκρανία».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, το οποίο αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι εγκρίνουν «τον πόλεμο που έχει κηρύξει το Κίεβο εναντίον του ίδιου του τού λαού», τις προειδοποίησε να προσέξουν «τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της ριψοκίνδυνης υποστήριξης των προστατευόμενών της στο Κίεβο».
Και ενώ κορυφώνεται η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, κλιμακώνονται και οι συγκρούσεις.
Η χθεσινοβραδινή έφοδος ρωσόφωνων αυτονομιστών σε άγημα του ουκρανικού στρατού στη Μαριούπολη, κατά την οποία έγινε χρήση αληθινών σφαιρών και μολότοφ, είχε ως αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί το υπουργείο Εσωτερικών, να σκοτωθούν τρεις φιλορώσοι αντάρτες.

Putin - Ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία
Έμμεσες απειλές για στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στα ανατολικά της Ουκρανίας απηύθυνε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος επιτέθηκε με οξύ τρόπο κατά της ουκρανικής κυβέρνησης.
«Σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο μου έχει παράσχει το δικαίωμα να κάνω χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία. Ελπίζω η λύση να δοθεί σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο» τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ο Putin.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι η λύση στην ουκρανική κρίση είναι ένας πολιτικός συμβιβασμός όχι μεταξύ Ουκρανίας και ενός εξωτερικού παράγοντα, αλλά των ίδιων των ουκρανικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων ενώ κάλεσε την κυβέρνηση του Κιέβου να προχωρήσει σε διάλογο με το ρωσόφωνο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Putin χαρακτήρισε ανοησίες τα περί ύπαρξης ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην ανατολική Ουκρανία, αν και παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν εξέλθει από τις βάσεις τους στο έδαφος της ουκρανικής Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης