Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πληθαίνουν οι σκιές για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο – Για «εχθρική εξαγορά» καταγγέλλει την Κεντρική Τράπεζα η FBME Bank

tags :
Πληθαίνουν οι σκιές για ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο – Για «εχθρική εξαγορά» καταγγέλλει την Κεντρική Τράπεζα η FBME Bank
Η ξένη τράπεζα, που έχει κατηγορηθεί ακόμη και για σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, αφήνει αιχμές κατά της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
Για «εχθρική εξαγορά» καταγγέλλει την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚτΚ) η FBME Bank, η τράπεζα η οποία έχει κατηγορηθεί από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος και έχει τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης.
Με αφορμή την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζα για διήμερη αναστολή της εκτέλεσης εντολών από την FBME Bank, η ξένη τράπεζα αφήνει αιχμές για τα κίνητρα και τους χειρισμούς της ΚτΚ.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Η FBME, η εταιρεία λαμβάνει μέτρα για να συνεργαστεί με τις αρχές των ΗΠΑ σχετικά με την έκθεση που εκδόθηκε στις 15 Ιουλίου από το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών.
Η διαχείριση των μέτρων θα γίνεται μέσω εξειδικευμένων νομικών συμβούλων και ανεξάρτητων εγκληματολογικών λογιστών.
Η FBME Bank τονίζει τη δέσμευση της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, αλλά δηλώνει την ανησυχία της για θέματα πέραν του ελέγχου της για το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Κύπρο ως σύνολο.
Τα πορίσματα της έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, αναφέρει η τράπεζα, ενώ ασχολήθηκαν ειδικά με την FBME Bank, έκαναν επίσης αναφορές στο ευρύτερο πλαίσιο της Κύπρου αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος.
H FBME καταγγέλλει ότι τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας σε βάρος της, λαμβάνονται σε μια περίοδο που η οικονομική θέση της FBME είναι υγιής και απόλυτα σύμφωνη με όλες τις σχετικές απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και φερεγγυότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η συζήτηση μεταξύ νομικών συμβουλών και υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ συνεχίζεται και έχει συμπεριλάβει την εμπλοκή της εγκληματολογικής λογιστικής εξέτασης, που πραγματοποιείται κατόπιν αιτήσεως της FBME.
Η νομική σύμβουλος της FBME θα συζητήσει με το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών ως προς το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξέτασης, αλλά προτείνεται ότι θα εξετάσει την ύπαρξη τυχόν παραλείψεων στα συστήματα της FBME συνιστώντας αναγκαία διορθωτικά μέτρα.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η FBME πιστεύει ακράδαντα ότι η εξέταση θα δείξει τους ισχυρούς και εκτεταμένους ελέγχους που εκτελεί σε όλους τους πελάτες και όλες τις πληρωμές που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Στη δήλωσή της FBME αναφέρεται ότι η εταιρεία μονομερώς και εξ ολοκλήρου με δική της απόφαση, συνεργάστηκε με την KPMG Γερμανίας για να προβεί σε έλεγχο όσον αφορά την πλήρη καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος τον Απρίλιο του 2013.
Η έκθεση έκανε συστάσεις βέλτιστων πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στη συνέχεια από την FBME.
Όπως σημειώνεται, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ήταν παρούσα στις εγκαταστάσεις του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο από την Παρασκευή, 18 Ιουλίου, μετά από μια συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της FBME και της ΚΤ και μετά από πρόσκληση της τράπεζας.
Ο φαινομενικός στόχος ήταν η ΚΤ να παρακολουθεί τις λειτουργίες και να βοηθήσει την FBME στην καταβολή των πληρωμών. Η FBME εξέφρασε την ικανοποίησή της διαβλέποντας ευκαιρία να συνεργαστούν. Δυστυχώς, τονίζει η FBME, αυτό το πνεύμα της συνεργασίας δεν έχει βρει ανταπόκριση.
Στην ανακοίνωση η FBME αναφέρεται στη στήριξη που παρείχε στην Κύπρο μέσω επενδύσεων σε βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια δημοσίου 240 εκατ. ευρώ.
Αυτό βοήθησε, σημειώνεται, τη Δημοκρατία να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης