Απόψεις - Άρθρα

Το κάστρο της Εθνικής θα πέσει - Mηδενικές οι πιθανότητες να καλύψει τα 790 εκατ της αμκ – Μονόδρομος η κρατικοποίηση, θα τεθεί ακόμη και θέμα management - Το τραγικό σενάριο ring-fencing στην Finansbank ή βίαιος διαμελισμός του ομίλου

Το κάστρο της Εθνικής θα πέσει - Mηδενικές  οι πιθανότητες να καλύψει τα 790 εκατ της αμκ – Μονόδρομος η  κρατικοποίηση, θα τεθεί ακόμη και θέμα management - Το τραγικό σενάριο ring-fencing στην Finansbank ή βίαιος διαμελισμός του ομίλου
Το κάστρο της Εθνικής τράπεζας, το κάστρο που κράτησε περίπου 170 χρόνια θα πέσει. Παρά τις διαρροές για στήριξη της αμκ από τον Λάτση το κάστρο της Εθνικής θα πέσει.
Οι κερκόπορτες έχουν ανοίξει και ο εχθρός που φέρει το τρομακτικό όνομα «μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης» ή αλλιώς τράπεζα χωρίς ίδια ιδιωτικά κεφάλαια έχει ήδη καταλάβει το κάστρο.

Όμως μαζί με αυτό τον εχθρό υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιτεθούν  στο κάστρο της Εθνικής και άλλοι δύο  εχθροί  ονόματι «ring fencing» και διαμελισμός τραπεζών.
Ο εχθρός ring fencing  αν χτυπήσει την Εθνική – δεν φαίνεται στον ορίζοντα του πεδίου μάχης πάντως ακόμη – θα αποτελεί και την απόλυτη καταστροφή της Εθνικής τράπεζας.
Το ρεπορτάζ που θα διαβάσετε είναι περισσότερο ρεπορτάζ γνώμης και θα στηριχθεί σε λογικές παραδοχές και όχι υποκειμενικές αναλύσεις.
Η μεγάλη καταστροφή της Εθνικής τράπεζας συντελέστηκε – όπως και του συνόλου του ελληνικού banking – με το PSI+.
Ο Πέτρος Χριστοδούλου ως επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ έβαλε μεταξύ άλλων της ελληνικής κυβέρνησης, την υπογραφή του στην καταστροφή του ελληνικού banking όχι ηθελημένα αλλά θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που υλοποίησε το PSI+.
Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον όμως ο Πέτρος Χριστοδούλου βρίσκεται στην Εθνική ως αναπληρωτής CEO και καλείται να διαχειριστεί την κρατικοποίηση καθώς η τράπεζα κεφαλαιακά έχει χρεοκοπήσει.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μεταξύ πολλών φοβιών, η φοβία της χρεοκοπίας, η φοβία της κρατικοποίησης και το ταμπού της Εθνικής τράπεζας ως ιστορικής τράπεζας.
Στις ΗΠΑ η τράπεζα με τα χαρακτηριστικά της Εθνικής τράπεζα πως θα ονομαζόταν; Default, χρεοκοπημένη τράπεζα.
Στην Ελλάδα η Τρόικα αποφάσισε να στηρίξει το banking αντιλαμβανόμενο την καταστροφή που επέφερε το PSI+ και συνέβαλλε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Με τα 50 δις ευρώ η Εθνική και όλες οι τράπεζες είναι ασφαλείς κεφαλαιακά, είναι ασφαλείς οι καταθέσεις και όσοι διαρρέουν τα αντίθετα είναι απλά ανεύθυνοι, μη γνώστες του banking.
Στην Εθνική οι καταθέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς και αυτό είναι ξεκάθαρο και αδιαμφισβήτητο.
Το κάστρο της Εθνικής θα πέσει γιατί ο εχθρός έχει ήδη διεισδύσει από τις κερκόπορτες που έχουν ανοίξει.
Η μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης ή αλλιώς τράπεζα χωρίς ίδια ιδιωτικά κεφάλαια έχει ήδη καταλάβει το κάστρο.
Η πιθανότητα να βρει 790 εκατ ευρώ η Εθνική τράπεζα το 10% της αμκ των 7,9 δις ευρώ σε σύνολο ανακεφαλαιοποίηση 9,75 δις ευρώ είναι 0,0000001%.
Να υπολογιστεί ότι η Εθνική χρωστάει και 1,3 δις ευρώ σε προνομιούχες μετοχές όπερ σημαίνει ότι θα οφείλει 11,1 δις ευρώ περίπου στο ελληνικό κράτος και στο ΤΧΣ.
Δεν θα αποτιμήσουμε το ενδεχόμενο – κίνδυνο βίαιης μετατροπής των ομολογιακών cocos σε μετοχές άρα πρόσθετο dilution για τον παλαιό μέτοχο.
Η Εθνική τράπεζα ασχολήθηκε με ένα λάθος deal με την Eurobank και αντί να ενδιαφερθεί να βρει ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές αναλώθηκε 7 μήνες με λάθος στοχεύσεις και στρατηγικές.
Το deal κατέρρευσε και προσεχώς θα συζητάει η ελληνική αγορά πως θα βρεθούν τρόποι να διασωθεί η Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική τράπεζα δεν μπορεί να διασωθεί για τους εξής 3 λόγους
1)Διαθέτει αρνητική καθαρή θέση -2,8 δις ευρώ
2)Η μητρική Ελλάδος εμφανίζει προ προβλέψεων ζημίες που σημαίνει σοβαρές παθογένειες στον ισολογισμό.
3)Το μέγεθος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι μη διαχειρίσιμο.
Ουδείς επενδυτής δεν θα αναλάβει ποτέ το κεφαλαιακό βάρος της Εθνικής γιατί απλά δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα του.
Και ενώ η Εθνική οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην κρατικοποίηση ένας άλλος κίνδυνος καραδοκεί την Εθνική που φαντάζει την κρατικοποίηση «καλή λύση».
Ποιος είναι ο εχθρός αυτός;
Ονομάζεται ring- fencing δηλαδή είναι η διαδικασία όπου κατόπιν θεσμικής – εποπτικής παρέμβασης θα μπορούσε να αποσπάσουν από την Εθνική περιουσιακά  στοιχεία στην λογική της συστημικής σταθερότητας. Ωστόσο όσο είναι κεφαλαιακά θωρακισμένη - ακόμη και με κρατικό κεφάλαιο - η Εθνική δεν κινδυνεύει από αυτόν τον εχθρό.
Η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αν η Εθνική κρατικοποιηθεί και ενδεχομένως διασπαστεί για να πωληθεί όχι σε good και bad bank αλλά να διασπαστούν – διαχωριστούν οι δραστηριότητες της – να επικαλεστεί την διεθνή τραπεζική πρακτική ring – fencing και να αποσπάσει ερήμην της Εθνικής την Finansbank.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ ακολούθησε το ring – fencing με τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα το έκανε στους Κυπρίους. Γιατί να μην το κάνει η Τουρκία στην Ελλάδα.
Όμως ο εχθρός ring- fencing δεν φαίνεται – ευτυχώς – στο πεδίο της μάχης και θα πρέπει τουλάχιστον να αποφευχθεί να έρθει αντιμέτωπη η Εθνική με τον εχθρό αυτό.

Τι θα συμβεί μετά την κρατικοποίηση

Η πιθανότητα κρατικοποίησης είναι 99,999999%.
Η Εθνική δεν θα καλύψει τα 790 εκατ και θα κρατικοποιηθεί.
Η δημιουργία συναισθηματικής φόρτισης γύρω από το ταμπού ή άβατο της Εθνικής δεν συγκινεί τους επενδυτές που γνωρίζουν ότι τα 790 εκατ αξίζουν 510 εκατ ευρώ.
Τα ασφαλιστικά ταμεία τα 70 ταμεία δεν θα συμμετάσχουν στην Εθνική καθώς εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση -2,8 δις ευρώ.
Όποια διοίκηση αποφασίσει να συμμετάσχει θα βρεθεί κατηγορούμενη.
Οι ξένοι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν.
Η προσπάθεια της διοίκησης να χρησιμοποιήσει τα ομολογιακά, υβριδικά και άλλα χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί οι λύσεις αυτές θα περάσουν από το μικροσκόπιο της Τρόικα.
Πρέπει να πούμε ότι η Τρόικα ελέγχει περισσότερο από ότι στο παρελθόν την διοίκηση της Εθνικής και η Τρόικα θέλει την κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας.
Η κρατικοποίηση δεν σημαίνει good και bad bank αυτό δεν υπάρχει δεν υφίσταται.
Αν ισχύουν τα σχέδια της Τρόικα που θέλουν τις κρατικοποιημένες τράπεζες να πωλούνται με συνοπτικές διαδικασίες σε 4-5 μήνες, σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι η πώληση της Εθνικής θα είναι έως αδύνατη.
Σπεύδουμε να αναφέρουμε ότι η Εθνική εφόσον κρατικοποιηθεί θα οδηγηθεί σε διάσπαση – διαμελισμό δραστηριοτήτων ώστε να μπορέσει να καταστεί ελκυστική προς πώληση.
Το κάστρο της Εθνικής θα πέσει και εκτιμούμε ότι το σοκ της κρατικοποίησης θα είναι το «καλό σενάριο» το κακό σενάριο θα είναι ο διαμελισμός της Εθνικής.
Αλλού τα Βαλκάνια, αλλού η Ελλάδα αλλού η Τουρκία αλλού το investment από την εμπορική τραπεζική.
Η μετοχή της Εθνικής σχεδόν θα μηδενιστεί με την κρατικοποίηση.
Οι εργαζόμενοι θα υποστούν πολύ μεγάλο σοκ καθώς πέραν από μειώσεις μισθών και προνομίων θα δουν απολύσεις κακό σενάριο ή εθελουσίες καλό σενάριο.  
Η πλειοψηφία των εργαζομένων θα υποστεί πλήγμα στην Εθνική.
Οι έχοντες προνόμια θα τα χάσουν. Φοβούμαστε ότι η μέριμνα του συλλόγου εργαζομένων της Εθνικής δεν είναι η διάσωση της Εθνικής αλλά η διάσωση των προνομίων που απολαμβάνει μερίδα των εργαζομένων και ειδικά των συνδικαλιστών.

Συμπερασματικά

Η διοίκηση Τουρκολιά στην Εθνική έστειλε ένα μήνυμα να στηρίξουν οι εργαζόμενοι την αμκ.
Ο Τουρκολιάς δίνει ένα υπέρ πάντων αγώνα και ορθώς πράττει για να διασώσει την τράπεζα που διοικεί και μακάρι να το επιτύχει.
Ωστόσο με εράνους από τους εργαζομένους δεν διασώζεται κεφαλαιακά η τράπεζα.
Η διοίκηση της Εθνικής έχασε πολύτιμο χρόνο.
Φοβούμαστε ότι υπό τον κρατικό έλεγχο η διοίκηση της Εθνικής θα κριθεί εκ νέου από την Τρόικα είναι πιθανό να τεθεί θέμα παραμονής ή μη του management.
Ευελπιστούμε η Εθνική να πετύχει τον στόχο του 10% και να μαζέψει τα 790 εκατ αλλά όσοι παρακολουθούν το banking όχι επιφανειακά αλλά ουσιαστικά ας απαντήσουν σε ένα ερώτημα μας.
Θα επενδύατε 1000 ευρώ και αυτομάτως αυτά τα 1000 ευρώ να είχαν αξία 720 ευρώ;
Ποιος επενδυτής θέλει να πετάξει 280 ευρώ στο καλάθι των αχρήστων;

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης