Τελευταία Νέα

Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα ο Ηλίας Ζαχαράκης - Fast Finance

tags :
Οι ειδικοί σχολιάζουν... σήμερα ο Ηλίας Ζαχαράκης - Fast Finance

"Η λογική λέει πως θα υπάρξει λύση και μία ρήξη δεν ωφελεί κανέναν, πόσο μάλλον την Ελλάδα, μιας και οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που δεν μπορεί να υπάρξει αποτίμηση των αποτελεσμάτων" υποστηρίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.


Υπενθυμίζεται πως στις 5 Ιουνίου έχουμε δόση προς το ΔΝΤ, χωρίς να είναι δεδομένη η ρευστότητα για πληρωμή των μισθών και συντάξεων τέλος του μήνα. Η εσωτερική στάση πληρωμών έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην πραγματική Οικονομία, που διψά για ρευστότητα και εξεύρεση λύσης.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, στην παρούσα γεγονός, που προβληματίζει την Αγορά για το τι μέλλει γενέσθαι. Το πολιτικό "πόκερ" συνεχίζεται από τις δύο Πλευρές με την Κυβέρνηση να φαίνεται ότι κάνει, έστω και αργά, πίσω σε πολλά θέματα.

Το χρηματοδοτικό κενό έχει μεγαλώσει, ενώ όλα δείχνουν πως θα πάμε σε μία "φορολαίλαπα" μέσω του ΦΠΑ, μιας και η Κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει δαπάνες σε καμία περίπτωση, σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, ψάχνοντας διαφορετικού τρόπους να λύσει το πρόβλημα.

Φυσικά η αύξηση του ΦΠΑ είναι βαθιά υφεσιακό μέτρο που δεν βοηθάει την Οικονομία, ενώ όπως όλα δείχνουν το Καλοκαίρι δεν θα υπάρξει εκείνη η συμφωνία που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Οικονομία, αλλά απλά μία ακόμα παράταση για να μην υπάρξει πτώχευση της Χώρας και πιστωτικό γεγονός.

Από την άλλη, έστω και μια ενδιάμεση συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή Τουριστική περίοδο, που ουσιαστικά είναι εκείνη που μπορεί να βοηθήσει στα έσοδα του Κράτους. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει σημαντική εμπλοκή, που μπορεί να μας φέρει σε μεγαλύτερο βαθμό πίσω στα έσοδα.

Μία συνολική λύση θα ήταν πολύ θετική έκπληξη για την Αγορά, αν και όπως όλα δείχνουν αυτό θα πάει για το Φθινόπωρο κρατώντας όμηρο την Οικονομία για ακόμα ένα πολύ σημαντικό διάστημα.

Οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές, που είναι εκτός Αγοράς, δεν χρειάζεται να "αναλάβουν κίνδυνο" μιας και ακόμα και διάσπαση να γίνει μπορούν να εισέλθουν, ή να περιμένουν κάποια διόρθωση σε δεύτερη φάση και πάλι να δουν σε χαμηλότερα επίπεδα ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις.

Για να δούμε μία συνολική ανάκαμψη πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκτός από κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ένας νέο δανεισμό που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της Χώρας, αλλά και λύση ως προς την βιωσιμότητα του χρέους. Κλειδί για την έστω και βραχυπρόθεσμη λύση είναι αν θα συμμετέχει ή όχι το ΔΝΤ, που ουσιαστικά προβληματίζει με βάση το καταστατικό του.

"Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι ο χρόνος, μιας και κυλάει εναντίον μας, σε μία φάση που η Οικονομία είναι εύθραυστη και χρειάζεται άμεσες λύσεις" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης