Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Ποιές εισηγμένες "χτύπησαν'' τζακ ποτ...

tags :
Ποιές εισηγμένες
ΤΖΑΚ ΠΟΤ για ορισμένους: Από την μία πλευρά τα Capital Controls και από την άλλη η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του θερμού θέρους αποτέλεσαν και αποτελούν θείο δώρο για τους εγχώριους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας. 

[ΔΕΗ και κυρίως του φυσικού αερίου δηλ. Protergia, Elpedison, ΗΡΩΝ, Korinthos Power]

Λόγω των Capital Controls οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν εκμηδενίσθηκαν, με την περίσταση να την εκμεταλλεύονται ως ήταν λογικό επακόλουθο οι εγχώριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας και κυρίως αυτοί του φυσικού αερίου. 

Αφού η τιμή του τελευταίου είναι πλέον εξαιρετικά ανταγωνιστική μετά και την μεγάλη πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Απλά σημειώστε… 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜWh στις 26 ΙΟΥΝΙΟΥ [πριν τα credit controls] και σχεδόν ένα μήνα αργότερα στις 21 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΛΙΓΝΙΤΗΣ [ΔΕΗ]: 58.456 και 76.331

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 8.596 και… 46.569!!

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ: 12.967 και 20.454.

Σύμφωνα με έρευνα της «Οικονομίας», στο διάστημα 26 Ιουνίου με 21 Ιουλίου οι εισαγωγές από τις γειτονικές χώρες που κάλυπταν πριν από τις προαναφερόμενες 30 ημέρες το της εγχώριας ζήτησης έπεσαν στο 2%. 

Για την ακρίβεια οι εισαγωγές συνεχίστηκαν αλλά το ρεύμα πέρναγε… transit προς Ιταλία και Ουγγαρία μέσω FYROM, αφού οι τιμές ήταν ευνοϊκότερες.

Οι…παραδοσιακές δυνάμεις: Το βάρος της εξισορρόπησης του Συστήματος έπεσε όπως ήταν αναμενόμενο στην εγχώρια παραγωγή ρεύματος.

Καθώς όμως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν λειτουργούν κατά βούληση (αφού εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες) και η παραγωγή από τα υδροηλεκτρικά επίσης έχει συγκεκριμένο εύρος διαφοροποιήσεων που εξαρτάται από τις δυνατότητες των ταμιευτήρων...

Το μεγάλο φορτίο σήκωσαν οι παραδοσιακές δυνάμεις του ηλεκτρισμού, δηλαδή οι λιγνίτες και οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών (Elpedison, Protergia, Ηρων, Korinthos Power).

Συγκεκριμένα στις 26 Ιουνίου, ημέρα ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, οι εισαγωγές ρεύματος έφθαναν τις 40.839 MWh (Μεγαβατώρες), με 38.383 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και μόλις 2.456 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. 

Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή ήταν 58.456 MWh,, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεισέφεραν 8.596 MWh και τα υδροηλεκτρικά 12.967 MWh.

Σχεδόν έναν μήνα μετά, στις 21 Ιουλίου, οι εισαγωγές ρεύματος περιορίζονταν μόλις στις 22.469 MWh, με μόλις 3.700 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, δηλαδή 18.752 MWh, να προωθούνται προς εξαγωγή.

Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή έφθανε στις 76.331 MWh, η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε εκτοξευόμενη στις 46.569 MWh και τα υδροηλεκτρικά ήταν αυξημένα στις 20.454 MWh. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 21 Ιουλίου, οπότε η ζήτηση είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο μηνός, είχε αλλάξει σημαντικά και η εικόνα της εγχώριας ζήτησης σε ηλεκτρισμό με τις συνολικές ανάγκες να αγγίζουν πλέον τις 165.710 MWh έναντι 122.869 MWh στις 26 Ιουνίου 2015.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης