Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί... αυτό ήταν το αποτέλεσμα και του τελευταίου Eurogroup

tags :
Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί... αυτό ήταν το αποτέλεσμα και του τελευταίου Eurogroup
Στρατής Πολυχρονέας

"Και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί..... Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και του τελευταίου Eurogroup, καθώς το ουσιαστικό θέμα του Ελληνικού χρέους παραπέμπεται στις καλένδες για μετά τις Γερμανικές εκλογές (22 Οκτωβρίου 2017), δηλαδή το 2018" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η Ελληνική Πλευρά πέτυχε να βάλλει στην ατζέντα του Eurogroup το θέμα του Ελληνικού χρέους για πρώτη φορά, να προχωρήσει η αξιολόγηση μετά την εφαρμογή επώδυνων μέτρων για το χειμαζόμενο Ελληνικό Λαό, αλλά και να προωθηθεί η εκταμίευση των €7,5 δισ μέσα στο α΄15ήμερο του Ιουνίου (θα πρέπει ωστόσο να γίνουν τροποποιήσεις στις νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τα "κόκκινα δάνεια", στο ΕΚΑΣ, το Ταμείο Αλληλεγγύης και τις Αποκρατικοποιήσεις).

Το ΔΝΤ μπορεί να υποχώρησε στις απαιτήσεις του, ωστόσο πέτυχε να αναγνωριστεί η έκθεση βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους που θα συνταχθεί έως το τέλος του 2016 (η συμμετοχή του στο Ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζει να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα), να νομοθετηθεί ο "κόφτης", με τον ESM μάλιστα να έχει προσφερθεί να εξαγοράσει το ήμισυ σχεδόν των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Βέβαια αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε (Staff Level Agreement) πραγματοποιείται σχεδόν ένα μήνα πριν την κρίσιμη ψηφοφορία του "Brexit" (23/6), αλλά και των εκλογών στην Ισπανία (26/6), που τυγχάνουν ιδιαίτερης σημασίας για την πορεία των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Τα €7,5 δισ, τα οποία θα αποτελέσουν την πρώτη δόση της εκταμίευσης των €10,3 δισ, θα κατευθυνθούν λογικά προς ληξιπρόθεσμες πληρωμές του Δημοσίου, αλλά και πληρωμές προς τους Ξένους "επενδυτές" όπως η ΕΚΤ, μέσα στον Ιούλιο.
Η Ελλάδα, επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, μέσα στο Καλοκαίρι του 2016, αλλά αυτό θα φανεί, από τους Ξένους Πιστωτές της, αλλά και τις εκθέσεις αξιολόγησης των Διεθνών Οίκων.

Σίγουρα η ανάκληση του "waiver" για τα Κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ, θα αποτελέσει θετική είδηση τον Ιούνιο, αλλά αν δεν υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελληνικής Οικονομίας, οι προοπτικές της Οικονομίας δύσκολα θα αναβαθμιστούν επί της ουσίας.

Ο κανόνας του μαστίγιου και του καρότου συνεχίζεται να εφαρμόζεται στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι το οποίο δε διαφεύγει της προσοχής των Ξένων Επενδυτών, στους οποίους, δυστυχώς, στηρίζεται η ανάταση της Χώρας.
"Τέλος, αξίζει να αναφερθεί κανείς στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες καίτοι ουδέτερες, χρήζουν εγρήγορσης και ταχέων ανακλαστικών" επισημαίνει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης