Τελευταία Νέα
Πολιτισμός

Εκδήλωση τιμής για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από τον δήμο Παλλήνης

tags :
Εκδήλωση τιμής για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από τον δήμο Παλλήνης
Τιμητιή εκδήλωση για τον σκηνοθέτης Γ. Σμαραγδή
Το αποτέλεσμα μια άριστης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Παλλήνης, της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παλλήνης και της Πολιτιστικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Γέρακα ήταν η πραγματοποίηση μιας τιμητικής εκδήλωσης για τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και προβολή της ταινίας του “El Greco”,στις 10 Απριλίου 2014 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από το θάνατο του Μεγάλου Έλληνα Ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Ο Δήμος Παλλήνης, ο πρώτος Δήμος σε όλη την Ελλάδα, με τη στήριξη του Δημάρχου Αθανάσιου Ζούτσου, πήρε τη σκυτάλη από το Τολέδο, και ξεκίνησε τους εορτασμούς για το «Έτος Ελ Γκρέκο» μ’ αυτή την εκδήλωση που ήταν πλαισιωμένη από έκθεση εικαστικών που εμπνεύστηκαν από το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.
Η τιμητική εκδήλωση ξεκίνησε με τις ομιλίες των υπευθύνων της Πολιτιστικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Γέρακα, κας Περτσινίδου Κορίννας και κας Λυμπεροπούλου Σοφίας, που φέτος μαζί με τον κ. Ρήγα Θοδωρή και την κα Τσιακούλια Κατερίνα, υλοποιούν το πολιτιστικό πρόγραμμα «Όταν ο Ελύτης συνάντησε τον Ελ Γκρέκο».
Διαβάστηκε απόσπασμα της «Αναφοράς του Γκρέκο» του Νίκου Καζαντζάκη, όπου συμπυκνώενται όλη η ιδιοφυία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο οποίος έφτασε εκεί που κανένας άλλος δεν μπόρεσε.  Επίσης διαβάστηκε απόσπασμα του βιβλίου του Μίμη Τσακωνιάτη «Γιάννης Σμαραγδής ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής», ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά « ..μήπως αυτός ο καλλιτέχνης δεν είναι σπορέας αληθινός του Λόγου του Θεού καθώς κάθε φορά με τις ταινίες του φυτεύει αγαθές βόμβες Αγάπης που εκρήγνυνται βαθειά μέσα στις ψυχές των θεατών και τις καταυγάζουν με φως..».
Ο μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανικής Πρεσβείας της Ελλάδας, κ. Christian Font Calderon, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τιμητική εκδήλωση, έστειλε και διαβάστηκε ένας σύντομος χαιρετισμός όπου εξήρε τις προσπάθειες της Πολιτιστικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Γέρακα τα τελευταία χρόνια για την προώθηση της ισπανικής κουλτούρας στους μαθητές και υπογράμμισε ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, 400 χρόνια μετά το θάνατό του, ενώνει  την Ελλάδα και την Ισπανία με άρρηκτους δεσμούς.
Εν συνεχεία ανέβηκε στο βήμα ο Δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος φανερά χαρούμενος και συγκινημένος είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για την πόλη μας  να φιλοξενούμε έναν άνθρωπο σα το Γιάννη Σμαραγδή, παγκοσμίως γνωστό, «που μέσα από τις ιδιαίτερες ευαισθησίες του περιγράφει βιογραφίες προσωπικοτήτων όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Καβάφης και  ο Βαρβάκης».  Συνεχάρη επίσης τις κ. Περτσινίδου και Λυμπεροπούλου που ακούραστες και με φλογερό πάθος διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια πολλές εκδηλώσεις με επιτυχία και κατέληξε «..υπηρετώ το μεγαλείο που έχουν αυτές οι δύο κυρίες να υπηρετούν την  τέχνη ..». Συνεχάρη επίσης τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην εξαιρετική εικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε στο φουαγιέ του Πολιτιστικού.
Κατόπιν ιδιαίτερα συγκινημένος,  ο Γιάννης Σμαραγδής παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από το Δήμαρχο Αθανάσιο Ζούτσο ενώ τρεις όμορφες μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Γέρακα ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές της Κρήτης, μιας και η Κρήτη είναι η γενέτειρα του El Greco, του Σμαραγδή, του Ελύτη και του Καζαντζάκη, παρέδωσαν στον σκηνοθέτη μια όμορφη ανθοδέσμη.
Ο ίδιος ο Γιάννης Σμαραγδής είπε ότι συγκινήθηκε από τις ομιλίες και ξαναζωντάνεψε η ανάμνηση της αίσθησης, του ζεστού κύματος αγάπης,  που ένιωσε όταν επισκέφτηκε το 1ο Γυμνάσιο Γέρακα. Για την ταινία του «El Greco» είπε ότι η προβολή της συνέβαλε στο να βρει ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος τη θέση του μέσα στην Ισπανία, 400 χρόνια μετά, ως Έλληνας, αφού όλες οι τιμητικές εκδηλώσεις που διεξάγονται στο Τολέδο τον αναφέρουν ως ο «Έλληνας του Τολέδο».
Στην έκθεση εικαστικών που διήρκησε πέντε ημέρες, πήραν μέρος οι ζωγράφοι της Εικαστικής ομάδας Μεταμορφώσεις: Λουκάτος Τάκης, που ήταν και η ψυχή της έκθεσης, Χατζηπουλίδου Ελένη, Gabriel Grama, Ανεζίρης Παναγιώτης, Γιαννέλος Γιάννης, Δενδρινού Ρένα, Ματάλα Μαρία, Μελεμενίδου Σοφία, Ντίνια-Μπούνταλη Ελένη, Παπαδόπουλος Παρασκευάς, Πρωτόπαπα Ρία, Πελεκίδου Εύα, Σημάκος Νίκος, Συράκης Γιώργος, Ταμπακάκη Πελαγία, Φερεντίνου Σόνια.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Παλλήνης και του 1ου Γυμνασίου Γέρακα για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, θα συνεχιστούν την Τετάρτη 7 Μαΐου 2014 στις 8μ.μ. , στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γέρακα, με το θεατρικό δρώμενο της Πολιτιστικής Ομάδας του 1ου Γυμνασίου Γέρακα,  «Οταν ο Ελύτης συνάντησε τον Ελ Γρέκο» σε σκηνοθεσία Τάκη Λουκάτου, με μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη από Έλληνες δημιουργούς, με κείμενα που φωτίζουν αυτές τις δύο τεράστιες προσωπικότητες και με κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης