Τελευταία Νέα
old

Σταϊκούρας (αναπ.υπ.Οικονομικών): Τουλάχιστον 812 εκ.ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Ρεαλιστική η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Σταϊκούρας (αναπ.υπ.Οικονομικών): Τουλάχιστον 812 εκ.ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Ρεαλιστική η αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία

Δεν είναι όμως ώρα για πανηγυρισμούς

 

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας κατά την τοποθέτηση του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2014.
Ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα στηρίζονται σε «ρεαλιστικές αναλύσεις», υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι επιτυγχάνεται το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, το οποίο, όπως είπε, θα είναι ύψους, τουλάχιστον 812 εκατ. ευρώ
«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ ο στόχος του προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα» ανέφερε ο κ.Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο προσδοκά βάσιμα ότι «τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (2013) θα είναι εντός ή και καλύτερα των στόχων και αυτό το αποτέλεσμα θα έχει επιπλέον θετική επίπτωση στο ισοζύγιο του 2014».
«Με αυτόν τον τρόπο θα γεφυρωθεί και η απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων ημών και των εταίρων» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δικαιώνει εντός και εκτός χώρας τις εκτιμήσεις μας.
«Τα δύο τελευταία χρόνια οι προβλέψεις μας δεν έχουν διαψευστεί.  Η ύφεση το 2013 εκτιμάται στο 4% ή και χαμηλότερα. Το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος είναι σημαντικό. Αυτή η εκτίμηση είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι για πανηγυρισμούς. Υπάρχει τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης» είπε ο κ.Σταϊκούρας.
Επιπλέον, επεσήμανε τους δραματικούς δείκτες στην ανεργία αλλά και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, προσθέτοντας όμως ότι «ο ρυθμός αύξησης της ανεργίας περιορίζεται».
Αναφερόμενος στα φορολογικά έσοδα, ο αναπληρωτής υπ.Οικονομικών γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ήταν κατά 230 εκατ. υψηλότερα από το στόχο, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 39% παρασύροντας προς τα πάνω και τα έσοδα
Τέλος, απαντώντας στις βολές των κομμάτων ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα αναθεωρηθεί, τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι «επί τα βελτίω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης