Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το XA δεν αντέχει νέα… κατασταλτικά μέτρα – Ταφόπλακα, κάθε νέος φόρος – Η αγορά να ξαναγίνει μοχλός άντλησης «φθηνών» κεφαλαίων

Το XA δεν αντέχει νέα… κατασταλτικά μέτρα – Ταφόπλακα, κάθε νέος φόρος – Η αγορά  να ξαναγίνει μοχλός  άντλησης «φθηνών» κεφαλαίων
Πάνω από τέσσερα χρόνια έχει να γίνει δημόσια εγγραφή στο Χ.Α. - Απαιτούνται μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της επενδυτικής κουλτούρας
Σε μια ιδιαίτερα κομβική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο όπου βλέπουμε πολλές καλές εταιρείες να φεύγουν στο εξωτερικό και τους επενδυτές να ρευστοποιούν μετοχές για να πληρώσουν… χαράτσια, κάθε νέα φορολόγηση, κάθε νέα διάταξη αποθάρρυνσης των επενδύσεων, ασφαλώς είναι κατακριτέα.
Ο φόρος υπεραξίας σε μια αγορά υποβαθμισμένη και με τους επενδυτές χαμένους γενικά τα τελευταία χρόνια, ασφαλώς φαντάζει ως… ανέκδοτο! Η φορολόγηση των συναλλαγών σε μια τόσο περιφερειακή αγορά που πρόσφατα βίωσε την υποβάθμιση στις αναδυόμενες, σε μια αγορά όπου οι Έλληνες μικροεπενδυτές είναι παντελώς απογοητευμένοι, ασφαλώς δεν είναι εποικοδομητικό μέτρο. Το… διάταγμα, η όψιμη έμπνευση για τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων από επενδυτές που κάνουν τουλάχιστον τρεις επενδυτικές κινήσεις ετησίως, ασφαλώς είναι μέτρο που μάλλον θα αποθαρρύνει περαιτέρω την ανάληψη ρίσκου στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Σύσσωμοι οι φορείς της αγοράς έχουν αντιδράσει με καυστικές επιστολές και διάφορα «διαβήματα» προς τους αρμόδιους του υπουργείου οικονομικών αλλά και την τρόικα.
Ο Σύνδεσμος Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), ο Σύνδεσμος Επενδυτών Διαδικτύου (ΣΕΔ) αλλά και ο ΣΕΔΥΚΑ  (πρώην ΑΕΕΔ, σύνδεσμος των πρώην ΑΕΛΔΕ) έχουν αντιδράσει πολύ έντονα στις δρομολογούμενες αποφάσεις που θα αφορούν την αγορά. Ασχέτως αν κάποιος διαβλέπει… συμφέρον πίσω από τις αντιδράσεις των φορέων της αγοράς, η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει την αγορά καλύτερα από τους ανωτέρω φορείς, που εκπροσωπούν τρία κεντρικά κομμάτια, τρία κυρίαρχα παζλ όλου του χρηματιστηρίου.
Μια αγορά που έχει να δει εισαγωγή νέας εταιρείας στο ταμπλό εδώ και τέσσερα και πλέον χρόνια, μια αγορά που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία χρόνια λόγω της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, το τελευταίο που χρειάζεται είναι διατάξεις που θα φέρουν νέα συστολή στις επενδύσεις! Σε μια ιδιαίτερα κομβική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο όπου βλέπουμε πολλές καλές εταιρείες να φεύγουν στο εξωτερικό και τους επενδυτές να παραμένουν «παγωμένοι», κάθε νέα φορολόγηση, κάθε μια επιβάρυνση ασφαλώς κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό αποτέλεσμα θα φέρει.

Υπάρχει καλό momentum εισροών το 2013 από ξένους

Αντιθέτως με τα μέτρα…. καταστολής, το χρηματιστήριο θα πρέπει να ενισχυθεί ξανά, να ξαναγίνει πόλος άντλησης «φθηνών» κεφαλαίων και μοχλός ανάπτυξης εταιρειών. Σε μια περίοδο που η ρευστότητα είναι δυσεύρετη, οι τράπεζες είναι φειδωλές στις χορηγήσεις, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν διεθνώς κεφάλαια κίνησης, το χρηματιστήριο θα πρέπει να παίξει ξανά το ρόλο του στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Σταδιακά μπορεί το Χ.Α. να αποτελέσει καθοριστική - εναλλακτική - πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις εταιρείες. Ήδη ο Νοέμβριος ήταν ο 13ος διαδοχικός μήνας όπου οι εισροές των ξένων ξεπέρασαν τις εκροές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ κατά τη διάρκεια του 2013 οι «καθαρές» εισροές φτάνουν το 1 δισ. ευρώ! Ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος από πλευράς συναλλακτικής δραστηριότητας μήνας των τελευταίων 3-4 ετών, με ημερήσιους τζίρους 180 εκατ. ευρώ. Τα νέα κατασταλτικά μέτρα απλώς θα ανακόψουν το καλό momentum εισροών που έχει διαμορφωθεί. Γιατί, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και στέλεχος του ομίλου Πειραιώς Σπύρος Κυρίτσης «κάθε νέα φορολόγηση συναλλαγών ή κερδών στο ελληνικό χρηματιστήριο θα έκανε σοβαρή ζημιά στην αγορά, σε μια συγκυρία που έτσι κι αλλιώς λόγω της υποβάθμισης βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Δεν αντέχει περαιτέρω φορολόγηση το ελληνικό χρηματιστήριο σε κανένα επίπεδο, καθώς θα ήταν πλήγμα στην ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητας της αγοράς μας έναντι των διεθνών. Και μάλιστα, πρόκειται για διατάξεις και φόρους, που δεν συναντώνται σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά»!

Απαξιωμένο σχεδόν το 70% των μετοχών του Χ.Α.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εδώ και χρόνια «βλέπει» την ανάποδη όψη της ακραίας στρεβλής άνθισης της επενδυτικής κουλτούρας της φούσκας του ’99! Από την υπερβολή και τους 1,15 εκατ. κωδικούς του ’99 έχουμε φτάσει πλέον στην απαξίωση της χρηματιστηριακής αγοράς, που έχει γίνει ένα (σκληρό) «γκέτο» μιας ελίτ εγχώριων και μερικών ξένων επενδυτών. Οι ενεργοί κωδικοί έχουν περιοριστεί μόλις στους… 30.000 – 40.000 (τους καλούς μήνες), ενώ όλη η ρευστότητα και το ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις 25 του FTSE και ορισμένες ακόμη του μεσαίου χώρου. Από εκεί και πέρα κυριολεκτικά το… χάος, καθώς υπάρχουν περίπου 70 μετοχές που δεν ανοίγουν καν στο ταμπλό ενώ γενικότερα τα 2/3 των μετοχών του Χ.Α. είναι ωσεί παρόν στην αγορά με ελάχιστη έως ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα καθημερινά! Τα περισσότερα χαρτοφυλάκια των επενδυτών είναι απαξιωμένα καθώς αποτελούνται από μετοχές μικρής αποτίμησης που έχουν εδώ και χρόνια κάκιστη πορεία στο ταμπλό, ασχέτως με την πορεία της εταιρείας σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Χαρτοφυλάκια έως 3.000 ευρώ το 78% των επενδυτών!

Προσέξτε πως διαμορφώνεται ο "χάρτης" των επενδυτών στο Χ.Α. απ' όπου και θα προέλθει το φορολογικό... target που σχεδιάζουν ορισμένοι!

1) Το 78,13% των Ελλήνων Επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο έως 3.000 ευρώ.
2) Το 10,85% έχει χαρτοφυλάκιο από 3.000 μέχρι 9.000 ευρώ. Δηλαδή, τα 9/10 των επενδυτών έχουν συνολικό χαρτοφυλάκιο μέχρι 9.000 ευρώ. Μιλάμε για σημερινές αποτιμήσεις, ενώ τα κεφάλαια που αρχικά επενδύθηκαν είναι απείρως υψηλότερα, χωρίς καμιά σύγκριση.
3) Χαρτοφυλάκιο από 9.000 μέχρι 15.000 ευρώ κατέχει ένα ποσοστό 3,58% των επενδυτών.
4) Χαρτοφυλάκιο από 15.000 μέχρι 30.000 ευρώ κατέχει ένα ποσοστό 3,34% των επενδυτών. Δηλαδή, το 96% του συνόλου των Ελλήνων επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο αξίας, maximum 30.000 ευρώ!! Μιλάμε για επίσημα στοιχεία της ΕΧΑΕ, εμπεριστατωμένα και μελετημένα!

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, 16 Δεκεμβρίου 2013

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης