Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καλάθι με παροχές 700 εκατ. ευρώ κρατά η κυβέρνηση - Θα τις διανείμει πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου

Καλάθι με παροχές 700 εκατ. ευρώ κρατά η κυβέρνηση - Θα τις διανείμει πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου
Aρμόδιες πηγές τοποθετούν τον «πήχη» του πλεονάσματος στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ
Κοινωνικές παροχές, ύψους 700 εκατ. ευρώ, τάζει από τώρα η κυβέρνηση στα χειμαζόμενα νοικοκυριά, λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου.
Το προεκλογικό «καλάθι» ανακοίνωσε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 691 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.
Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα τελικά στοιχεία, καθώς εισπράξεις που θα γίνουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014 θα εγγραφούν στα έσοδα του 2013, αρμόδιες πηγές τοποθετούν τον «πήχη» του πλεονάσματος στα επίπεδα του 1,1 δισ. ευρώ. Ενδεχομένως να είναι και πάνω από αυτά.
Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέφυγε τις εκτιμήσεις ως προς το τελικό ύψος του πλεονάσματος, εντούτοις πρόσθεσε ότι στο Γενικό Λογιστήριο αναμένουν 500 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία που θα ενισχύσουν τις εισροές των εσόδων του Προγράμματος των Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ άλλα τόσα (500 εκατ. ευρώ) θα εισπραχθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος (μέρισμα).
Κατόπιν τούτου το «μαξιλάρι» των 812 εκατ. ευρώ στα έσοδα που είχε τεθεί στον περσινό προϋπολογισμό δείχνει να συγκεντρώνεται, δίνοντας πάτημα στην κυβέρνηση να κάνει χρήση της «ρήτρας» του Μνημονίου για διανομή του 70% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος για κοινωνική πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προέβλεπε μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα δοθεί είναι κάτι που η κυβέρνηση θα κάνει γνωστό μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Eurostat στις 23 Απριλίου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και πριν από τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές του Μαΐου, που έχουν πάρει χαρακτήρα «δημοψηφίσματος». Δραττόμενη της ευκαιρίας που της δίνεται από την τρόικα, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με αυτό το «καλάθι» των παροχών να αποκαταστήσει τις διαρραγείσες σχέσεις που έχει με τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες, που εδώ και τέσσερα χρονιά βρίσκονται σε «ζυγό» Μνημονίου.
Επίσης, με αυτές τις παροχές η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να... χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων που έρχονται και τα οποία έχει ζητήσει η τρόικα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014 - 2015, που κατά τους δανειστές εκτιμάται σε 6,2 δισ. ευρώ. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι αυτό είναι λίγο μεγαλύτερο από τα 3 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα βρίσκονται επί θύραις και θα έρθουν μαζί με τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ που αναμένει η Αθήνα. Να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κενό, και δη η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη, το ύψος των εποπτικών κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η υιοθέτηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων αποτελούν τους λόγους για τους οποίους η τρόικα θα καθυστερήσει να έρθει στην Αθήνα.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 48,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 48,1 δισ. ευρώ, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 44,1 δισ. ευρώ, 800 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 44,339 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 64 εκατ. ευρώ ή -0,1% του στόχου. Οι επιστροφές φόρων στους δικαιούχους ανήλθαν σε 2,819 δισ. ευρώ υστερώντας κατά 82 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου. Επιπλέον του ποσού αυτού έχουν επιστραφεί 642 εκατ. ευρώ που αφορούν επιστροφές φόρων παρελθόντων οικονομικών ετών. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έφτασαν ένα μήνα πριν το φινάλε στον αναθεωρημένο στόχο των 6,650 δισ. ευρώ από 6,850 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να πέσουν το 2013 στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα ανήλθαν σε 4,575 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 5,1 δισ. ευρώ. «Καθαρή» την έβγαλε ο προϋπολογισμός και στο κομμάτι των δαπανών για τους τόκους που λόγω του PSI+ και του προγράμματος της επαναγοράς έφτασαν πέρυσι στα 6 δισ. ευρώ, οι μισές δηλαδή από αυτές που καταβλήθηκαν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Mάριος Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης