Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επίσκεψη Μηταράκη στο Πεκίνο - Κάλεσμα στους Κινέζους επενδυτές να συμμετάσχουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά

Επίσκεψη Μηταράκη στο Πεκίνο - Κάλεσμα στους Κινέζους επενδυτές να συμμετάσχουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά
Επωφελής για την ελληνική οικονομία μια τέτοια εξέλιξη
Κάλεσμα στους Κινέζους επενδυτές, να συμμετέχουν στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, απηύθυνε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο.
Ο κ. Μηταράκης διατύπωσε την άποψη ότι η πλήρης ιδιωτικοποίηση θα αυξήσει περισσότερο την αποτελεσματικότητα, θα οδηγήσει σε νέες επενδύσεις και θα είναι επωφελής για την ελληνική οικονομία.
Η ενδεχόμενη συμμετοχή κινεζικών κεφαλαίων στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, η απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας- Κίνας και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του υφυπουργού στο Πεκίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα.
Ο κ. Μηταράκης μεταβαίνει απόψε στη Γκουαγκζού, όπου θα έχει επαφές, αύριο, με την τοπική κυβέρνηση και με επιχειρηματικούς φορείς, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων από την πλουσιότερη περιφέρεια της Κίνας.
Στο Πεκίνο, ο υφυπουργός είχε σειρά συναντήσεων σε υπουργεία και επιχειρήσεις και ήταν ο κύριος ομιλητής στο Επενδυτικό Φόρουμ, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Πεκίνο σε συνεργασία με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).
Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε με τον υφυπουργό της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, Τσανγκ Χσιαοτσιάνγκ και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των επενδύσεων.
Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο υφυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με τη δημιουργία του μηχανισμού αυτού, στοχεύουμε στη μετουσίωση του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος των κινεζικών επιχειρήσεων για τη χώρα μας σε πράξη. Πιστεύω ότι, με τον τρόπο αυτόν, η νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών που εγκαινιάστηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα θα αποφέρει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται, τόσο για τις κινεζικές επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται τη χώρα μας ως βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη, όσο και για τις ελληνικές που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην τεράστια αυτή αγορά είναι πραγματικά μοναδικές».
Κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εμπορίου της Κίνας, Τσονγκ Σαν, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των αμοιβαίων επενδύσεων, στην προοπτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Ελλάδα και στην ανάγκη εγκαθίδρυσης απευθείας πτήσης Ελλάδας- Κίνας. Ο Κινέζος υφυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κινέζικης πλευράς για αύξηση των εισαγωγών από την Ελλάδα (αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες) και για αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα, καθώς και για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα. Ο κ. Μηταράκης συναντήθηκε, επίσης, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, αρμόδιο για σχέσεις με Ευρώπη, Γουάνγκ Τσάο.
Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, επισημαίνοντας τη βούληση της ελληνικής πλευράς για την αναβάθμιση των σινο - ευρωπαϊκών σχέσεων. Υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και εξέφρασε την ευχή να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίγκ και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάγκ, σε συνέχεια της δυναμικής, που δημιούργησε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας και ΕΕ είναι από τις σημαντικότερες παγκοσμίως, ενώ τόνισε ότι η Κίνα υποστηρίζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Εξάλλου, στις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας- Κίνας και στη δυναμική της συνεργασίας των δύο χωρών αναφέρθηκε ο υφυπουργός, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά.
Επισημαίνοντας ότι η επίσκεψή του στην Κίνα «επιβεβαίωσε την ύπαρξη ευκαιριών και την επιθυμία κινεζικών και ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και των δύο κυβερνήσεων, να επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες», ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε σε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, τα οποία προσελκύουν Κινέζους επενδυτές: η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, που εξασφαλίζει η ιδιότητα της Ελλάδας ως μέλους της ΕΕ, η γεωγραφική θέση της χώρας, η οποία την καθιστά «πύλη» προς την Ευρώπη από την Ανατολή και παρέχει τη δυνατότητα στην Κίνα να εισέλθει σε μία μεγάλη αγορά μέσω της Ελλάδας, οι δυνατότητες επενδύσεων, τις οποίες διαμορφώνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης