Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ) – Το 2014 τελειώνει η παρατεταμένη ύφεση – Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης των οικονομικών της

Σταϊκούρας (αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ) – Το 2014 τελειώνει η παρατεταμένη ύφεση – Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης των οικονομικών της
Η Ευρώπη οφείλει να λάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, δεν φτάνει μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση
Την εκτίμηση ότι το 2014 θα λάβει τέλος η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ.Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό».
Ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει πλέον σε φάση σταθεροποίησης των οικονομικών της και της διεθνούς της θέσης ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στην ύφεση και στη δυναμική της ανεργίας.
«Η Ευρώπη πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί από μόνη της αναγκαία συνθήκη για έξοδο από την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σταϊκούρας.
Πάντως, δριμεία επίθεση κατά του κ.Σταϊκούρα αλλά και γενικότερα κατά της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλ.Τσακαλώτος, ο οποίος υποστήριξε πως το εν λόγω νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών.
«Ποιο είναι το μήνυμα που πήρατε το βράδυ των εκλογών όταν με τον κ. Στουρνάρα βλέπατε τα αποτελέσματα ανάμεσα στο σουβλάκι και το σούσι; Ποιο το μήνυμα όταν είδατε τα ποσοστά του Φάρατζ και της Λεπέν; Θεωρείτε ότι αν είχατε φτιάξει νωρίτερα τους δημοσιονομικούς κανόνες τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα; Οι δημοσιονομικοί κανόνες που δημιουργούν την λιτότητα δεν έχουν σχέση με τα αποτελέσματα; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέες ιδέες και την διακριτική ευχέρεια να τις εφαρμόσουμε. Με αυτό το νομοσχέδιο δείχνετε ότι δεν πήρατε το μήνυμα. Οι λεξικογραφικές σας προτιμήσεις είναι να εξυπηρετηθεί το χρέος πριν καν συζητηθούν τα κοινωνικά προβλήματα. Δίνει προτεραιότητα στο συμβόλαιο με τους πιστωτές και όχι με τον λαό. Συνεχίζετε σαν να μην έχετε λάβει το μήνυμα σαν να μην μάθατε τίποτα από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Τσακαλώτος.
Από την άλλη πλευρά, ο Φίλιππος Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν το 2010, ενώ υποστήριξε ότι αν οι αλλαγές είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια η χώρα μπορεί να μην χρειαζόταν να μπει σε αυτές τις περιπέτειες, καθώς δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αξιοπιστίας».
Η Ραχήλ Μακρή από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε ότι το νομοσχέδιο δεν δεσμεύει την μελλοντική κυβέρνηση, ο  Θωμάς Ψύρρας από τη ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θέτει την χώρα σε εποπτεία μέχρι το 2052 ενώ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επιστροφή των απωλειών θα συνεχίσει την επιδείνωση των εργαζόμενων».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης