Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με καλές προοπτικές, 31 εισηγμένες και 1.000 συναντήσεις το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις 18 -19 Σεπτεμβρίου

Με καλές προοπτικές, 31 εισηγμένες και 1.000 συναντήσεις το road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο στις 18 -19 Σεπτεμβρίου
"Κοράκια", distressed funds, emerging funds, private equity, Αμοιβαία Κεφάλαια και μακροπρόθεσμοι θα "σκανάρουν" (και) φέτος 31 ελληνικές εισηγμένες στο road show στο Λονδίνο
Άριστες είναι οι προοπτικές και στο φετινό road show που διοργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, Πέμπτη και Παρασκευή 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για την εκδήλωση που διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και έχει καταστεί ένας άκρως  επιτυχημένος θεσμός, δεδομένου ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και το ελληνικό επιχειρείν για ένα διήμερο πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό επενδυτικό κέντρο! Κάθε χρόνο βεβαίως οι προσδοκίες είναι μεγάλες, όμως τα όποια αποτελέσματα – θετικά ή αρνητικά – δεν φαίνονται άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου.
Φέτος, θα συμμετάσχουν 31 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά έναντι 27 πέρυσι και 25 το 2012, ενώ οι συναντήσεις που έχουν κλειστεί μεταξύ των διοικήσεων και των ξένων διαχειριστών ξεπερνούν τις 1.000, έναντι 806 το 2013 και μόλις 316 το 2012.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του πρακτορείου Bloomberg ενώ εκτός από τα στελέχη του χρηματιστηρίου και της Επ. Κεφαλαιαγοράς το παρόν θα δώσουν με ομιλίες τους τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης όσο και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Μηταράκης.
Ο κ. Χαρδούβελης θα μιλήσει τελικά την Παρασκευή, τη 2η ημέρα του road show, ενώ ο κ. Μηταράκης θα μιλήσει την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Οι 31 εταιρείες που θα συμμετάσχουν

Οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν φέτος και θα εκπροσωπηθούν (οι περισσότερες) σε επίπεδο κορυφής είναι οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, Attica Bank, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Τιτάνας, MIG, Folli Follie, Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, EXAE, Intralot, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή και από το Mid Cap οι Aegean Airlines, Σωλ. Κορίνθου, Fourlis, Frigoglass, Lamda Development, Γρ. Σαράντης, Πλαίσιο Computers, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ – Άνεμος, Κρι – Κρί και MLS Πληροφορική.

Τα "κορακια", οι τυχοδιώκτες αλλά και οι... μακροπρόθεσμοι

Τα funds και οι διαχειριστές οι οποίοι συμμετέχουν είναι όλων των… ειδών και των απαιτήσεων. Από τα πιο κερδοσκοπικά και… τυχοδιωκτικά, έως τα πιο συντηρητικά, που κινούνται αποκλειστικά θεσμικά, με γνώμονα την κατηγοριοποίηση της αγοράς στους διεθνείς δείκτες FTSE και MSCI. Πρόκειται για funds που κυνηγούν turn around story, άλλα είναι distressed funds που αναζητούν ευκαιρίες σε… σκοτωμένες οικονομίες και απαξιωμένες μετοχές, άλλα είναι emerging funds, private equity αλλά και Αμοιβαία Κεφάλαια και ασφαλιστικά ταμεία. Μέσα σ’ αυτό το μωσαϊκό επενδυτών υπάρχουν και τα «κοράκια» που δεν αναζητούν κατ’ ανάγκη ευκαιρίες αποκλειστικά στις μετοχές αλλά και στα διάφορα… αμφίβολης υπόστασης assets (κόκκινα δάνεια κ.λπ) των τραπεζών.
Η ελληνική αγορά και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση τόσο σε σύγκριση με το ιδιάζων 2012 αλλά και σε σχέση με το 2013. Τα spreads είναι σε χαμηλά τελευταίων ετών, η ρητορική για αποχώρηση από το ευρώ έχει εκλείψει αντιθέτως με προηγούμενες χρονιές, η χώρα βγαίνει δειλά δειλά στις αγορές, υπάρχουν και οι πρώτες αναβαθμίσεις μετά από 4ετία υποβαθμίσεων! Βεβαίως, υπάρχουν και μεγάλες εκκρεμότητες όπως τα αναμενόμενα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κ.ο.κ. Κεντρικός καταλύτης βεβαίως παραμένει το πολιτικό ρίσκο και η αβεβαιότητα, δεδομένου ότι – το πολύ έως το Μάρτιο – η κυβέρνηση καλείται να περάσει έναν τεράστιο σκόπελο, αυτόν της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ποια funds συμμετέχουν

Ανάμεσα στα γνωστά επενδυτικά σχήματα (διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων, Asset Management, private equity, emerging και hedge funds) που θα παραβρεθούν στο Λονδίνο και θα «σκανάρουν» τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι JP Morgan, Υork Capital, Adelhi Capital, Wellington, Centaurus, Esemplia, Argonaut, Lupus Alpha, Neon Liberty, Marathon, Henderson, Pimco Lansdowne, Millenium Capital Partners, Glasdstone Partners, Renaissance AM, Q Capital, Lansdown, East Capital, More Capital κ.α.  Πρόκειται για επενδυτικά σχήματα που διαχειρίζονται αρκετά δισ. ευρώ, αλλά βεβαίως το ζητούμενο είναι το… μερίδιο που αντιστοιχεί στη μικρή, περιφερειακή ελληνική αγορά.
Όπως και να ‘χει, κάθε χρόνο οι προσδοκίες είναι αυξημένες, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλο η θεωρία και άλλο η… πράξη, όπως πολλάκις έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική αγορά είναι μια ρηχή, περιφερειακή αγορά μικρού βεληνεκούς, ουσιαστικά εκτός του μεγάλου επενδυτικού χάρτη των ισχυρών. Όμως, ακόμη και τα ελάχιστα κεφάλαια ορισμένων κερδοσκόπων (κερδοσκόποι είναι όλοι όσοι ενασχολούνται με τις αγορές), αρκούν για να κάνουν σημαντική διαφορά σε μια υποβαθμισμένη και σε μακροχρόνια απαξίωση αγορά όπως η ελληνική…

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης