Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Την ώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η αντιπολίτευση μοιράζει ψευδαισθήσεις - Στόχος οι φοροελαφρύνσεις

Χρ. Σταϊκούρας (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Την ώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, η αντιπολίτευση μοιράζει ψευδαισθήσεις - Στόχος οι φοροελαφρύνσεις
Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν σταθεροποιηθεί, σύμφωνα με τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ, Χρήστο Σταϊκούρα
Η Ελλάδα βγαίνει βήμα –βήμα από την κρίση με τις θυσίες του ελληνικού λαού, την ώρα που η αντιπολίτευση επιδίδεται σε έναν διαγωνισμόι μιζέριας και λαϊκισμού, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση για το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015, ο Χρ.. Σταϊκούρας τόνισε, ότι η αντιπολίτευση «μοιράζει ψευδαισθήσεις», ενώ «σταθερά πέφτει έξω στις προβλέψεις της για την πορεία του Προϋπολογισμού τα τελευταία 3 χρόνια».
Σύμφωνα με τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ σημαντική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη μετά την απόφαση να διεξαχθούν μια σειρά από στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.

Η ομιλία του Χρ. Σταϊκούρα

Κυρίες και Κύριοι,
Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο.
Περίοδο κατά την οποία η χώρα έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, έχει αποκαταστήσει τη διεθνή θέση και αξιοπιστία της και σχεδιάζει, με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα:
 Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επιτυγχάνονται.
 Διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται.
 Χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται.
 Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται.
 Η επιστροφή στις αγορές σταδιακά επιτυγχάνεται.
 Επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια, με καλύτερους όρους.
 Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το 2014, σύμφωνα και με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού:
1ον. Η χώρα θα παρουσιάσει, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης.
Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%, από μείωση κατά -3,9% το 2013.
Η εκτίμηση αυτή βασίζεται, κυρίως, στις ενδείξεις σταθεροποίησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, στην ανάκαμψη των επενδύσεων, στην ενίσχυση των εξαγωγών.
Η αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης του ΑΕΠ το τελευταίο 18μηνο είναι ευδιάκριτη.
Τα επόμενα 2 τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα έχουμε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, λόγω της θετικής επίπτωσης στην κατανάλωση από το «κοινωνικό μέρισμα», τις ιδιαίτερα αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό, την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, τη θετική επίπτωση από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Και μιας και ο λόγος για το «κοινωνικό μέρισμα», να ενημερώσω την Επιτροπή ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, πιστώθηκε σε λογαριασμούς 7.990 νοικοκυριών, των οποίων οι αιτήσεις είχαν παραπεμφθεί σε έλεγχο, ποσό ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ.
Με αυτή την καταβολή, ο αριθμός των δικαιούχων που έλαβαν το «κοινωνικό μέρισμα», μέρισμα που δεν προβλέπονταν στον εφετινό Προϋπολογισμό, ανέρχεται στα 698.828 νοικοκυριά και το συνολικό ποσό που διατέθηκε διαμορφώνεται στα 453 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι, για ελάχιστες ακόμη αιτήσεις που εκκρεμούν λόγω μη-ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκκαθάρισης της φορολογικής τους δήλωσης του 2014, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου.

2ον. Η ανεργία, επί αρκετούς μήνες, αν και οριακά, αποκλιμακώνεται.
Τον Ιούλιο υποχώρησε στο 26,4%.
Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό και καλύτερο από το 2013.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, περίπου, στο 27%.
Σε εθνικολογιστική βάση, στο 24,5%, από 25,8% το 2013.
Βέβαια, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή.
Τα υψηλά ποσοστά νέων και μακροχρόνια ανέργων αποδεικνύουν το διαρθρωτικό χαρακτήρα της.
Οι κοινωνικές ανισότητες εντάθηκαν και ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού βρέθηκε κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας, πριν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 53% το 2013, και μετά από αυτές, δηλαδή μετά την καταβολή συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, διαμορφώνεται στο 23%.
Η Κυβέρνηση κινείται και προς τις δύο κατευθύνσεις.
 Για την προώθηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης:
Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση μιας μεγάλης δέσμης παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων και προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προσφέρουν ευκαιρίες εισόδου στην απασχόληση σε περισσότερους από 440.000 ανέργους.
Με προγράμματα που χρηματοδοτούνται κυρίως από τα κοινοτικά ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που εξασφαλίστηκε η κατ’ εξαίρεσιν έγκρισή τους από τώρα.
Ταυτόχρονα, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, από 1ης Ιουλίου του τρέχοντος έτους, αποτελεί σημαντικό κίνητρο ενίσχυσης της απασχόλησης.
 Για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής:
Προωθούνται πολιτικές ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να προστατευθούν όσοι έχουν πληγεί από το διατομεακό μετασχηματισμό της οικονομίας, να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας και η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων,
Με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, όπως η διασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το καθεστώς του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που ξεκίνησε πιλοτικά για 6 μήνες σε 13 Δήμους απ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας στρατηγικής κοινωνικής πρόνοιας.
Στην πλήρη ανάπτυξή του θα καλύπτει 700.000 χιλιάδες άτομα σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή το 7% του πληθυσμού.
Πρόκειται για ένα «εργαλείο» που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

3ον. Οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.
Για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 3,6 δισ. ευρώ ή στο 2% του ΑΕΠ.
Σημαντικά υψηλότερο τόσο έναντι του στόχου, που είναι 1,5% του ΑΕΠ, όσο και έναντι της περυσινής χρονιάς, που ήταν 0,8% του ΑΕΠ.
Αυτή η ικανοποιητική - μέχρι σήμερα - εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, για στοχευμένες θετικές παρεμβάσεις.
Παρεμβάσεις που δεν είχαν ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό του 2014, όπως: μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καταβολή «κοινωνικού μερίσματος», αύξηση των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και των δικαστών.

Στο ζήτημα της μισθολογικής αποκατάστασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μία παρατήρηση:
Με βάση τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), η όποια δαπάνη αποφασιστεί από την Κυβέρνηση, ανεξάρτητα του χρόνου καταβολής της, θα επιβαρύνει, εξ’ ολοκλήρου, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2014.
Και αυτό γιατί η καταγραφή στο έλλειμμα θα γίνει μόλις προσδιορισθεί με ακρίβεια το ύψος της δαπάνης, δηλαδή εφέτος, και στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια, οι ταμειακές πληρωμές που θα γίνονται, δεν θα λαμβάνονται υπόψη στο έλλειμμα.
Εξ αιτίας αυτής της μεθοδολογίας καταγραφής και από την ΕΛΣΤΑΤ, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας επιτρέπουν τη μερική, αλλά σημαντική, αν και όχι πλήρη, αποκατάσταση των απολαβών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.
Εφέτος, τα στελέχη θα λάβουν αυξημένες αποδοχές, που θα καλύπτουν την αποκατάσταση κατά 50% της περικοπής που τους έγινε από το 2012, για τους τελευταίους 6 μήνες, δηλαδή αναδρομικά από τον Ιούλιο.
Τα αναδρομικά της περιόδου 2012-2014, θα δοθούν σε 36 μηνιαίες ισόποσες δόσεις, από 01.01.2015, ταυτόχρονα με την αύξηση των τακτικών αποδοχών τους, που θα επέλθει από εφέτος.
Επιπρόσθετα, το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 37 εκατ. ευρώ, που ήδη χορηγήθηκε σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις των αποδοχών.
Ενώ, και οι μισθολογικές προαγωγές, που ξεπάγωσαν το 2012, θα διατηρηθούν.

Επίσης, και στο ζήτημα της βελτίωσης του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μία παρατήρηση:
Οι μηνιαίες δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αυξηθούν στις 72 με 100, από 48 που ισχύει σήμερα για τις παλαιές οφειλές.
Παράλληλα, θα μειωθούν τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και τα επιτόκια, με τα οποία επιβαρύνονται για το υπόλοιπο της οφειλής τους.
Ενώ, όσοι μπαίνουν στη νέα ρύθμιση, πέρα από τις πολύ περισσότερες δόσεις, θα μπαίνουν και με πιο απλό τρόπο, δηλαδή με λιγότερες «προϋποθέσεις», όπως ήταν, μέχρι σήμερα, η ανάγκη παροχής εγγυήσεων και εμπράγματων εξασφαλίσεων.
Στόχος μας είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα, το οποίο να βοηθά ουσιαστικά όσους πραγματικά αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους.
Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία.
Γι’ αυτούς, οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα περιορίσουν τον «ηθικό κίνδυνο», τη μεγαλύτερη απειλή για τέτοιου είδους ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Η σχετική ρύθμιση ολοκληρώνεται.
Κι ακόμα, ήδη επεξεργαζόμαστε, την ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» σε επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες.

4ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών (ESA-95), εκτιμάται ότι θα περιορισθεί στο 0,8% του ΑΕΠ.
Από 1,9% το 2013 και 5,8% το 2012.

5ον. Το δημόσιο χρέος σταθεροποιείται.
Αναμένεται να διαμορφωθεί στα 318,6 δισ. ευρώ, ή στο 175% του ΑΕΠ.
Όσο, περίπου, και το 2013.
Ενώ οι δαπάνες για τόκους συνεχίζουν να μειώνονται.
Για την Κεντρική Διοίκηση αυτές οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 5,7 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, λόγω της σημαντικής μείωσης, τους τελευταίους μήνες, των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων.
Έτσι, οι δαπάνες για τόκους είναι μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 2012 και κατά 65% σε σχέση με το 2011.
Και ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνονται στο 3,1% το 2014, από 6,3% το 2012 και 7,8% το 2011.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2014:
 Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,7 δισ. ευρώ, μειωμένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Η απόκλιση αυτή υπερκαλύπτεται, σε δημοσιονομική βάση, κυρίως από την παράταση στην προθεσμία καταβολής των 2 δόσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), οι οποίες θα εισπραχθούν τους 2 πρώτους μήνες του 2015.
Λαμβάνοντας υπόψη και τις εθνικολογιστικές προσαρμογές, τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε δημοσιονομική βάση, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 49,7 δισ. ευρώ, αυξημένα οριακά έναντι του στόχου.
Γεγονός που συνιστά θετική προοπτική για την επίτευξη του στόχου στο σκέλος των εσόδων και για το 2015.
 Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 42,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 128 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και κατά 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2013.
Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει το γεγονός ότι έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία στο σκέλος των δημόσιων δαπανών, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις.
 Οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 6,1 δισ. ευρώ θα διατεθούν για έργα συγχρηματοδοτούμενα και από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα υπόλοιπα 700 εκατ. ευρώ για έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους.
Συμπερασματικά, το 2014, η χώρα θα επιτύχει, για 2η χρονιά, υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, θα παρουσιάσει, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, ενώ επέστρεψε, μετά από 4 χρόνια, στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου για μεσο-μακροπρόθεσμο δανεισμό.
Δεν αρκεί όμως αυτό.
Άλλωστε, η διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για τη μεγέθυνση της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία.
Είναι αλήθεια ότι απαιτείται, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επανεκτίμηση πολιτικών και προτεραιοτήτων.
Ενώ και εμείς, ως χώρα, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της Ελληνικής οικονομίας και να μετατρέψουμε την παρούσα σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.
Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε, υιοθετώντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης.
Σχέδιο, που επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, που στοχεύει σε μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, που έχει εξωστρεφή προσανατολισμό.
Σχέδιο, που εδράζεται στη σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, στη συνέχιση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και στην επιτάχυνση των δομικών αλλαγών για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Σ’ αυτό το περιβάλλον και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαμορφώθηκε το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του έτους 2015.
Έτος, στο οποίο προβλέπεται:

1ον. Το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 2,9%.
Η αύξηση προβλέπεται να προέλθει, κυρίως, από την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης και την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6%, για 1η χρονιά μετά από πολλά έτη.
Οι εξαγωγές να αυξηθούν κατά 5,2%, για 3η συνεχόμενη χρονιά.
Ενώ, και οι επενδύσεις προβλέπεται να ενισχυθούν σημαντικά, για 2η συνεχόμενη χρονιά, μετά από 6 συνεχή έτη πτώσης τους, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης περίπου 16%.
Θετικές επιδράσεις θα έχουν η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων από πόρους του ΕΣΠΑ, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του νεοσυσταθέντος Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, η συνέχιση της διαδικασίας αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, η περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.
Ορισμένα, ενδεικτικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις:
 Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ διαμορφώνεται στο 85%.
 Η Ελλάδα θα εισπράξει, προκαταβολικά, ένα σημαντικό ποσό από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για εμπροσθοβαρή, ώριμα έργα.
 Έχουν ήδη υπογραφεί 4 συμβάσεις ΣΔΙΤ, ύψους 155 εκατ. ευρώ, και αναμένεται, το 1ο εξάμηνο του 2015, να υπογραφούν άλλες 9 συμβάσεις, ύψους 650 εκατ. ευρώ.
 Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, φαίνεται να προσελκύει, τα 2 τελευταία χρόνια, επενδύσεις αξίας 37,6 δισ. ευρώ.
 Τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως είναι οι οδικοί άξονες «Αυτοκινητόδρομοι Ανάπτυξης», προχωρούν.
 Ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να πληρώνονται.
Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, αυτές έχουν μειωθεί κατά 50%.
Ενώ, δίνονται πρόσθετα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της περιόδου 2012-2013.
Η κατανομή αυτή του ποσού, χωρίς να αποκλείεται να μεταβληθεί ανάλογα με το ρυθμό απορρόφησης από τους φορείς, είναι:
 420 εκατ. ευρώ στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων 260 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
 250 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ.
 120 εκατ. ευρώ στα Νοσοκομεία, και επιπλέον πρόσθετα 300 εκατ. ευρώ από το Αποθεματικό του Προϋπολογισμού.

Σημαντική προβλέπεται να είναι και η βελτίωση στις συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και από την προβλεπόμενη, μερική, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη μετά την απόφαση να διεξαχθούν μια σειρά από στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης.
Θετικές επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα, χωρίς να έχουν ακόμη ποσοτικά προσδιορισθεί, αναμένεται να έχουν η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, λόγω της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πλήρης απόδοση - σε ετήσια βάση - του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που άρχισε να ισχύει από τα μέσα του 2014, η αύξηση της μεταφερόμενης επίδρασης του 2014 στο 2015, καθώς η εξέλιξη του ΑΕΠ στα 2 τελευταία τρίμηνα του 2014 αναμένεται θετική και η συνέχιση, βάσει των σημερινών ενδείξεων, της μεγάλης αύξησης του τουρισμού και το 2015.
Σημειώνεται όμως, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας είναι συνάρτηση πολλών προσδιοριστικών παραγόντων, οι οποίοι επηρεάζονται από ενδογενείς και εξωγενείς αιτίες.
Δεν προκύπτει ως αποτέλεσμα επιθυμιών ή εντολών.
Υπάρχουν υψηλοί και αυξημένοι κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται, κυρίως, από το εξωτερικό περιβάλλον και από την εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα.

Μία, όμως, ακόμη παρατήρηση:
Η χώρα, εφέτος, επιστρέφει από ύφεση 3,9%, σε μεγέθυνση 0,6%.
Το 2014, η χώρα διένυσε μεγάλη απόσταση.
Γιατί να μην τα καταφέρει και το 2015;
Μάλιστα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ την προηγούμενη Παρασκευή, η ύφεση του 2013 περιορίζεται κατά 0,6 εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, από το -3,9% στο -3,3%.
Το γεγονός αυτό ενισχύει την πιθανότητα επαλήθευσης των προβλέψεων για τους ρυθμούς μεγέθυνσης το 2014 και το 2015, λόγω της θετικής μεταφερόμενης επίδρασης (carry over effect) από το 2013.

2ον. Το ποσοστό ανεργίας, αντιδρώντας με κάποιο βαθμό υστέρησης στην πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, προβλέπεται να μειωθεί.
Εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 22,5% του εργατικού δυναμικού, από 24,5% το 2014.
Η απασχόληση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6%.

3ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 5,4 δισ. ευρώ ή στο 2,9% του ΑΕΠ, περίπου στο στόχο του Προγράμματος.
Η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα επιτύχει το υψηλότερο κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα στον κόσμο.
Το υψηλότερο, δηλαδή, πλεόνασμα, αν εξαιρέσουμε την επίδραση της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης των τελευταίων ετών.
Και αυτό θα γίνει εξαιτίας της επιστροφής της οικονομίας σε διαδικασία οικονομικής μεγέθυνσης.
Έτσι, προβλέπεται αύξηση των φορολογικών εσόδων, χωρίς νέες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις των πολιτών.
Στο Προσχέδιο, μάλιστα, ενσωματώνεται η μείωση κατά 30% της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η διατήρηση στο 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, διατηρώντας τα διευρυμένα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, η μείωση - από εφέτος - των ασφαλιστικών εισφορών, η βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ενίσχυση των εισοδημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Όσο μάλιστα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, τόσο διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξή μας.

4ον. Το ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ισοσκελισμένο.
Εκτιμάται δημοσιονομικό έλλειμμα 0,2% το 2015, από 0,8% το 2014 και 1,9% το 2013.
Και αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει πιθανές θετικές επιδράσεις από τη μεταφορά της καλύτερης εκτέλεσης - στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών - του 2014 στο 2015, την προσδοκόμενη βελτίωση των αποτελεσμάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων κατά το 2ο εξάμηνο του 2014, την εφαρμογή συντελεστή βιωσιμότητας στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης, την εξοικονόμηση πόρων από την ολοκλήρωση της επισκόπησης δαπανών σε 6 Υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, τις δευτερογενείς επιπτώσεις από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της ρευστότητας μετά την επαναφορά του Ελληνικού Δημοσίου, των τραπεζών και των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, τη χρήση εργαλείων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αρμοδιότητας της ΕΚΤ.
Βέβαια, δεν παραγνωρίζονται οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι.
Οι περισσότεροι κίνδυνοι εντοπίζονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όχι στο Κράτος.
Σχετίζονται με τα μεγέθη του Προϋπολογισμού των νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες), με την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών, με την υπέρβαση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, λόγω αυξημένου αριθμού νέων συνταξιούχων, με την υπέρβαση δαπανών σε κατηγορίες παροχών ασθένειας, που δεν εφαρμόζονται μηχανισμοί αυτόματης επιστροφής.
Σε κάθε περίπτωση, καταβάλλεται συντονισμένη προσπάθεια περιορισμού τους.

5ον. Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 316 δισ. ευρώ ή στο 168% του ΑΕΠ.
Μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2014.
Η μείωση αυτή οφείλεται, κυρίως, στην επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος και στη μεγέθυνση της οικονομίας.
Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπονται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2015:
 Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 50,7 δισ. ευρώ, αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του 2014.
 Οι πρωτογενείς δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 41,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 380 εκατ. ευρώ έναντι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, κυρίως λόγω της προβλεπόμενης καταβολής αυξημένων αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Συμπερασματικά, βήμα-βήμα, η χώρα βγαίνει από την κρίση.
Η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα συλλογικής, σκληρής δουλειάς.
Και κυρίως των πρωτόγνωρων θυσιών της Ελληνική κοινωνίας.
Θυσίες, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
Δυστυχώς, κατά τη σημερινή συζήτηση, παρατηρείται από την Αντιπολίτευση διαγκωνισμός μιζέριας και λαϊκισμού.
Ακούγονται ανακρίβειες και αοριστολογίες.
Μοιράζονται ψευδαισθήσεις.
Κυριαρχεί ο μηδενισμός.
Να θυμίσω βέβαια ότι, σταθερά, τα ίδια πρόσωπα αμφισβητούν τις προβλέψεις τους Προϋπολογισμού τα τελευταία 3 χρόνια.
Και πέφτουν σταθερά έξω.
Όπως έχει αποδειχθεί, τα 3 τελευταία χρόνια, εκ των αποτελεσμάτων, προσεγγίζουμε την πραγματικότητα με ρεαλισμό.
Όπως είπα και στη συζήτηση στην Ολομέλεια, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, η κρισιμότητα των στιγμών και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, η κοινωνία και η οικονομία απαιτούν, κατά την πεποίθησή μου, τη συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων.
Μακριά από θεσμικά, κομματικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας, επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς.
Φυσικά, η δημιουργική σύνθεση δεν επιτυγχάνεται με εξαναγκασμούς.
Η ιστορική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που επιβάλει συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά.
Που επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, συναίνεση και ρεαλισμό.
Που απαιτεί πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, ασφάλεια, αίσθημα δικαιοσύνης.
Ώστε να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε, με το ελάχιστο δυνατόν κοινωνικό και οικονομικό κόστος, τις παθογένειες και τα ελλείμματα του εγχώριου υποδείγματος.
Και να δημιουργήσουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης