Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: H διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι επιτυχής - Το μέλλον της Ελλάδας: Εθνικό σχέδιο για δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη

Σταϊκούρας: H διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι επιτυχής - Το μέλλον της Ελλάδας: Εθνικό σχέδιο για δημοσιονομική πειθαρχία και ανάπτυξη
Δεν είναι ακόμη η στιγμή εφησυχασμού και «πανηγυρισμών» για την Ελλάδα
Η επόμενη μέρα της Ελλάδας θα αφορά σε ένα εθνικό σχέδιο με πυρήνα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκδήλωση απονομής βραβείων «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος» του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Σχέδιο που, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, θα επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα στοχεύει σε μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, που θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό.
Σχέδιο, που θα περιέχει όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών, οι οποίοι θα λειτουργούν ως «δίκτυ ασφαλείας» σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.
Όπως πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, πλέον είναι ορατή η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από τη βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην οποία βρέθηκε.
Σήμερα, μετά από μία σειρά από δύσκολα χρόνια, η χώρα έχει σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά της, επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, έχει αποκαταστήσει τη διεθνή θέση της και σχεδιάζει, με αισιοδοξία, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
- Η χώρα θα παρουσιάσει, μετά από 6 συνεχή έτη ύφεσης, θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Ήδη, αυτό συνέβει για 2 συνεχόμενα τρίμηνα φέτος, καθιστώντας το στόχο για το 2014, αν όχι συντηρητικό, σίγουρα πολύ ρεαλιστικό.
- Οι δημοσιονομικοί στόχοι, για 3η συνεχόμενη χρονιά, επιτυγχάνονται.
- Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα παράγονται.
- Η ανεργία, αν και οριακά, αποκλιμακώνεται.
- Διαρθρωτικές αλλαγές υλοποιούνται.
- Χρόνιες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται.
- Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ενισχύεται.
Δημιουργούνται, έτσι, οι προϋποθέσεις για μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας για να επαναλάβει πως πλέον η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με πρώτα τη δημόσια οικονομία, έχει σταθεροποιηθεί.
Τα δυόμιση τελευταία χρόνια προωθήθηκε, με συνέπεια, η αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση, προσαρμογή και πειθαρχία.
Η χώρα αντιμετώπισε, με επώδυνες πράγματι διαδικασίες, τα υψηλά, διαχρονικά, δίδυμα ελλείμματά της.
Δεν αρκεί όμως αυτό. Άλλωστε, η διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία, αν και αναγκαία, δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη για τη μεγέθυνση της οικονομίας και την κοινωνική ευημερία.
Είναι αλήθεια ότι απαιτείται, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επανεκτίμηση πολιτικών και προτεραιοτήτων.
Ενώ και εμείς, ως χώρα, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και να μετατρέψουμε την παρούσα σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.
Πλησιάζοντας στο τέλος του υφιστάμενου Προγράμματος, εργαζόμαστε ώστε, άμεσα, να ολοκληρωθεί, από την Τρόικα, η τελευταία αξιολόγηση της υλοποίησής του και να συναποφασισθεί, με τους εταίρους, το πλαίσιο συνεργασίας για την επόμενη ημέρα.
Πλαίσιο, το οποίο θα εδράζεται σε ένα εθνικό σχέδιο με πυρήνα τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Σχέδιο, που θα επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα στοχεύει σε μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση, που θα έχει εξωστρεφή προσανατολισμό.
Σχέδιο, που θα περιέχει όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών, οι οποίοι θα λειτουργούν ως «δίκτυ ασφαλείας» σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον.
Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση, διαπραγμάτευση η οποία εμπεριέχει λεπτές πτυχές και είναι σκληρή, θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας για να προσθέσει πως θα καταλήξουμε στο καλύτερο, από τα δυνατά, πλαίσιο συνεργασίας για την πατρίδα μας.
Από την κυβέρνηση απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα, μετρημένες και ζυγισμένες κουβέντες και από τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις συναίνεση, μακριά από την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και υπερβολικών προσδοκιών.
Δεν είναι ακόμη η στιγμή εφησυχασμού και «πανηγυρισμών».
Το κόστος που κατέβαλαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να επιτευχθεί η σταθεροποίηση της κατάστασης, αναμφίβολα, ήταν και είναι υψηλό.
Για τους λόγους αυτούς είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με μεγάλο κόπο και κοινωνικό κόστος.
Σήμερα, με τη σταθεροποίηση της δημόσιας οικονομίας, έχουμε εισέλθει στην τελευταία δύσκολη στροφή για την έξοδο από την κρίση.
Έχουμε χρέος να κρατήσουμε γερά το πηδάλιο και να κάνουμε τις ενδεδειγμένες ενέργειες.
Με πίστη και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορεί, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές μας.
Πίστη και αποφασιστικότητα, που έχουν επιδείξει και οι επιχειρήσεις που βραβεύουμε σήμερα.
Επιχειρήσεις, που έθεσαν υψηλούς στόχους και τους επέτυχαν.
Που επέδειξαν εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις, διευρύνοντας μερίδια αγοράς.
Που διεθνοποίησαν τις δραστηριότητές τους.
Που επένδυσαν στην καινοτομία.
Που επέδειξαν διαρκή μέριμνα για το περιβάλλον.
Που επέδειξαν προσήλωση στις αρχές της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Όλα αυτά είναι που δείχνουν ότι υπάρχει «Ελληνική Αξία», η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται και να επιβραβεύεται, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης