Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες περί το 3% για τον Nikkei μετά τα στοιχεία για την ύφεση-έκπληξη στην Ιαπωνία – Πρόωρες εκλογές προβλέπουν οι αναλυτές

Απώλειες περί το 3% για τον Nikkei μετά τα στοιχεία για την ύφεση-έκπληξη στην Ιαπωνία – Πρόωρες εκλογές προβλέπουν οι αναλυτές
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο
Διευρυμένες απώλειες κατέγραψε σήμερα, Δευτέρα, το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei υποχωρεί κατά 2,96%, στις 16.973 μονάδες, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για είσοδο της Ιαπωνίας σε ύφεση.
Ο συνεχής αρνητικός αντίκτυπος από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης οδήγησε την ιαπωνική οικονομία απροσδόκητα στην ύφεση.
Η Ιαπωνία, σημειωτέον, συρρικνώθηκε κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο του 2014, που είναι το δεύτερο τρίμηνο κατά το οποίο η τρίτη παγκοσμίως οικονομία καταγράφει συρρίκνωση (το προηγούμενο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί κατά 7,1%), κάτι που υποδηλώνει ότι η χώρα εισέρχεται σε τεχνική ύφεση, ενώ περιπλέκει και τη στρατηγική του ιάπωνα πρωθυπουργού, Shinzo Abe.
Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά είναι κατώτερα των εκτιμήσεων και αυξάνουν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ιαπωνία, που θα αποτελέσει εκ μέρους του ιάπωνα πρωθυπουργού έναν ελιγμό προκειμένου να μπλοκάρει μια νέα αύξηση του ΦΠΑ που είχε προβλεφθεί για φέτος.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, ο Nikkei, ο οποίος ξεκίνησε τη συνεδρίαση με μικρή πτώση, άρχισε να διευρύνει τις απώλειες.
Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η Κάτω Βουλή θα διαλυθεί αυτή την εβδομάδα και ότι θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του νυν πρωθυπουργού, S. Abe, θα υπερασπιστεί στην εκλογική εκστρατεία να μην αυξηθεί εκ νέου ο ΦΠΑ τον Οκτώβριο του 2015, μέτρο στο οποίο συμφώνησε το ιαπωνικό Κοινοβούλιο το 2012, ώστε να μην αποδυναμωθεί το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να «πνιγεί» η ανάκαμψή της.
Από την άλλη πλευρά, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, το δολάριο διολίσθησε σημαντικά έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, γεν, με την ισοτιμία του από τα 117 γεν να υποχωρεί στα 115.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης