Τελευταία Νέα
Διεθνή

Siluanov (ρώσος ΥΠΟΙΚ): Κίνδυνος ύφεσης για τη ρωσική οικονομία, αν το πετρέλαιο φθάσει στα 60 δολάρια το βαρέλι

Siluanov (ρώσος ΥΠΟΙΚ): Κίνδυνος ύφεσης για τη ρωσική οικονομία, αν το πετρέλαιο φθάσει στα 60 δολάρια το βαρέλι
Η ύφεση είναι αναπότρεπτη αν η κατάσταση επιδεινωθεί, σημείωσε ο ρώσος υπουργός
Σε ύφεση θα βυθιστεί η ρωσική οικονομία, αν οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως υποχωρήσουν στα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου υπουργού Οικονομικών, Αντόν Σιλιουάνοφ, που επικαλείται σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η ύφεση είναι αναπότρεπτη, αν η κατάσταση επιδεινωθεί, σημείωσε ο ρώσος υπουργός και πρόσθεσε ότι «αν η τιμή του πετρελαίου υποχωρήσει στα 60 δολάρια το βαρέλι, η οικονομία θα παρουσιάσει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Σημείωσε ακόμη ότι η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να προσεγγίσει ακόμη πιο αυστηρά τον προϋπολογισμό και να προχωρήσει στη χρήση εργαλείων ενάντια στην κρίση.
«Θα πρέπει να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας όσον αφορά τον προϋπολογισμό και να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι όλες οι κοινωνικές υποχρεώσεις θα επιτευχθούν, «κανείς δεν σχεδιάζει να τις επανεξετάσει, όμως δευτερεύουσες προτεραιότητες θα αναβληθούν».
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η οικονομική συρρίκνωση δεν θα είναι τόσο σοβαρές όπως ήταν για τη Ρωσία το 2008-2009, σύμφωνα με τον ρώσο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη θα ανακάμψει μετά την προσαρμογή της οικονομίας στις νέα δεδομένα».
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι ή πιθανόν στα 60 δολάρια το βαρέλι δεν θα είναι μια μακροπρόθεσμη τάση, σημείωσε και εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι οι τιμές να κινηθούν μεταξύ των 80 και 90 δολαρίων το βαρέλι το επόμενο έτος.
Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας στο 0,3% στις 10 Νοεμβρίου, αιτιολογώντας αυτή την κίνηση στον αντίκτυπο εξωτερικών και διαρθρωτικών παραγόντων.
Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών αναμένει για το 2014 ανάπτυξη 0,5% του ΑΕΠ και 1,2% το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης