Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

RBS: Επιστρέφει η αβεβαιότητα - Πολιτικοί κίνδυνοι σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία

RBS: Επιστρέφει η αβεβαιότητα - Πολιτικοί κίνδυνοι σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία
Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή του πώς βλέπουν οι επενδυτές την ευρωπαϊκή περιφέρεια, σημειώνει η RBS
Για επιστροφή του πολιτικού και εκλογικού κινδύνου στην Ευρώπη το 2015 προειδοποιεί τους επενδυτές η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland, μετά την αύξηση των ποσοστών που εμφανίζουν κόμματα που αντιτίθενται σε μέτρα που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες και τα οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν σημαντικά στις εκλογές που προβλέπονται για το επόμενο έτος σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.
Η βρετανική τράπεζα βλέπει κινδύνους για τους επενδυτές από την αύξηση του ασφαλίστρου κινδύνου στην Ελλάδα από τις πρόωρες εκλογές του Φεβρουαρίου, καθώς και μια εν δυνάμει μετάδοση αυτής της κατάστασης προς την Πορτογαλία.
«Πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγή του πώς βλέπουν οι επενδυτές την ευρωπαϊκή περιφέρεια, με την Πορτογαλία να αποτελεί τον επόμενο πιο αδύναμο υποψήφιο», επισημαίνει η RBS.
Όσον αφορά την Ισπανία, η βρετανική τράπεζα επισημαίνει τη γρήγορη αναρρίχηση του κόμματος Podemos (Μπορούμε) στις δημοσκοπήσεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ναυάγιο» τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.
Σύμφωνα με την RBS, το Podemos δεν είναι ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα ή ένα κόμμα που τάσσεται εναντίον του ευρώ, ωστόσο, σημειώνει ότι στηρίζει την εγκατάλειψη των κριτηρίων του προγράμματος διάσωσης του ΔΝΤ και της Ε.Ε. και τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε θέματα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Η RBS δεν θεωρεί πιθανή νίκη του στις γενικές εκλογές, ωστόσο επισημαίνει ότι θα μπορούσε να ωθήσει και άλλα κόμματα της Αριστεράς να υιοθετήσουν μια αντιδραστική θέση ενάντια στη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα επηρεάσει την πρόοδο όσον αφορά τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της χώρας.
Ακόμη, υπογραμμίζει ότι δεν αναμένει να επηρεάσει τις αγορές η κατάσταση στην Καταλονία, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξει μια μεγάλης διάρκειας διαπραγμάτευση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και της τοπικής της Καταλονίας το 2015, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα κατανομή αρμοδιοτήτων.
Η RBS συστήνει στους πελάτες της πωλήσεις 10ετών κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας και αγορά 10ετών ισπανικών ομολόγων, καθώς και αγορά ομολόγων ισπανικών επιχειρήσεων με αξιολόγηση «ΒΒΒ», καθώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια πιθανή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά εταιρικών ομολόγων.
Τέλος, η Royal Bank of Scotland βλέπει πολιτικούς κινδύνους και στις κοινοβουλευτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το αντιευρωπαϊκό κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ θα μπορούσε να επιτύχει σημαντική αύξηση του ποσοστού του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης