Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τάξη βάζει τα οικονομικά του το Βατικανό - Εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν «κρυμμένα» - Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας

Σε τάξη βάζει τα οικονομικά του το Βατικανό - Εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν «κρυμμένα» - Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας
Το Βατικανό δεν έχει χρεοκοπήσει, η Αγία Έδρα πληρώνει τις οφειλές της, κατέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία
Εκατομμύρια ευρώ βρέθηκαν «κρυμμένα» σε διάφορα τμήματα της Αγίας Έδρας στο Βατικανό, χωρίς να εμφανίζονται στους ισολογισμούς, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών του Βατικανού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, άρθρο του Αυστραλού καρδινάλιου George Pell, το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Catholic Herald, η ανακάλυψη αυτή σημαίνει ότι τα οικονομικά του Βατικανού είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα.
«Η οικονομική κατάσταση του Βατικανού είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που νομίζαμε, καθώς μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ήταν «κρυμμένα» σε συγκεκριμένους λογαριασμούς και δεν εμφανίζονταν στον ισολογισμό», όπως αναφέρει.
Και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το Βατικανό δεν έχει χρεοκοπήσει, η Αγία Έδρα πληρώνει τις οφειλές της, κατέχοντας ταυτόχρονα σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις.
Όσον αφορά την προέλευση των χρημάτων, το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν προέρχονται από κάποιου είδους παρανομίες.
Ωστόσο ο Pell αναφέρει ότι τα τμήματα του Βατικανού από καιρό είχαν σχεδόν απόλυτη ελευθερία σε ότι αφορά τα οικονομικά τους και ακολουθούσαν καθιερωμένους τρόπους διαχείρισης των υποθέσεών τους.
«Πολλοί λίγοι μπήκαν στον πειρασμό να πουν στον έξω κόσμο τι συνέβαινε, εκτός αν χρειάζονταν επιπλέον βοήθεια», αναφέρει.
«Ήταν σχεδόν αδύνατον να γνωρίζει κανείς με ακρίβεια τι συνέβαινε συνολικά».
Να σημειωθεί ότι το Βατικανό προσπαθεί να ενισχύσει τη διαφάνεια στα οικονομικά του και βάλει τέλος στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, υπό τη νέα διοίκηση του Πάπα Φραγκίσκου.
Για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, ο έλεγχος βρίσκεται στα χέρια ενός καρδιναλίου ο οποίος δεν είναι Ιταλός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης