Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Η λιτότητα της Γερμανίας ενισχύει τις αριστερές δυνάμεις στην Ευρωζώνη

CNBC: Η λιτότητα της Γερμανίας ενισχύει τις αριστερές δυνάμεις στην Ευρωζώνη
Αμετακίνητη στην πολιτική λιτότητας παραμένει η Γερμανία παρά τις σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των χωρών
Δεν υπάρχει ασφαλές λιμάνι στην ταραγμένη περιοχή ης Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ο Michael Ivanovitch, πρόεδρος της MSI Global, σε άρθρο του στο CNBC, σχολιάζοντας την ισχυρή πτώση που σημειώθηκε στις ευρωαγορές την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράλληλα σημειώνει ότι ακόμη και η Γερμανία κατευθύνεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η συνεργασία των Σοσιαλδημοκρατών με το Die Linke και τους Πράσινους στο κρατίδιο της Θουριγγίας ανατρέπει την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας.
Την ίδια στιγμή η γερμανική κυβέρνηση δέχεται κριτική για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Πέρα απ' όλα αυτά ο αρθρογράφος επικεντρώνεται στις τεταμένες σχέσεις της Γερμανίας τόσο με τον Ευρωπαϊκό Νότο όσο και με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γαλλία.
Για παράδειγμα ο Γάλλος Πρωθυπουργός Manuel Valls, δήλωσε, απαντώντας στις επαναλαμβανόμενες κριτικές της Merkel για την αποτυχία της Γαλλίας να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ότι η Γαλλία προωθεί τις μεταρρυθμίσεις για να καλύψει δικές της ανάγκες και όχι για να γίνει αρεστή σε ξένες κυβερνήσεις.
Εντωμεταξύ σημειώνεται ότι στη Ισπανία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένο το αριστερό Podemos εξαιτίας κυρίως της γερμανικής έμπνευσης λιτότητας.
Όσο αφορά στην Ελλάδα σημειώνεται ότι αν δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τις τρεις ψηφοφορίες, που ξεκινούν την Τετάρτη, τότε ο Αντώνης Σαμαράς, θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ενώ υπενθυνίζει ότι το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με ποσοστό 25,5% στις δημοσκοπήσεις.
Όπως όμως και εάν εξελιχθούν τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει αρκετή πολιτική ισχύ για να δυσχεράνει την οδυνηρή οικονομική προσαρμογή συνεχίζοντας να τάσσεται κατά της λιτότητας.
«Και τι λέει για όλα αυτά η Γερμανία; Τίποτα!» σχολιάζει ο αρθρογράφος και υπογραμμίζει ότι η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις καθώς δεν είναι έτοιμη να δεχτεί ότι τα αυστηρά προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης ενίσχυσαν τις αριστερές πολιτικές δυνάμεις σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης.
Η Γερμανία επιμένει ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για το  δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη, καθώς και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν αδιαφορώντας για την τεράστια λαϊκή αντίδραση και απόρριψη.
«Οι γερμανικές πολιτικές λιτότητας έχουν πεθάνει από έναν φυσικό και καλά προβλέψιμο τους θάνατο» σχολιάζει ο αρθρογράφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης