Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: O Tσίπρας στους πέντε πολιτικούς που μπορούν να οδηγήσουν την ΕΕ στο «χάος»

Citigroup: O Tσίπρας στους πέντε πολιτικούς που μπορούν να οδηγήσουν την ΕΕ στο «χάος»
Σύμφωνα με τη Citigroup πέντε πολιτικοί ηγέτες μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην ΕΕ το 2015
Τη στιγμή που η οικονομική κατάσταση της Ευρώπης επιδεινώνεται, τα αντισυστημικά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών ενισχύονται καθώς υπόσχονται ότι θα βάλουν ένα τέλος στην κρίση.
Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup, ο αποπληθωρισμός, η επιβράδυνση της ανάπτυξης και η αύξηση της ανεργίας ωθούν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τα αντισυστημικά κόμματα στις μελλοντικές εκλογές.
Ειδικότερα η Citigroup σε έκθεση της για τι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη το 2015 παρουσιάζει τους πέντε ηγέτες που είναι πιθανό να οδηγήσουν τη ήπειρο στο «χάος» το επόμενο έτος.
Πρώτος στη λίστα είναι ο επικεφαλής του γερμανικού ευρωσκεπτιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD), Berndt Lucke , που έλαβε ποσοστό 6% στις τελευταίες εκλογές.
To AFD υποστηρίζει την παραμονή της Γερμανίας στην ΕΕ αλλά ζητά την έξοδο της χώρα από την ζώνη του ευρώ.
Ενδεικτικό είναι ότι η Standard&Poor’s έχει το κόμμα του επικίνδυνο για την σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Η Citigroup σημειώνει ότι οι δύο άνδρες δεν έχουν τίποτα κοινό ενώ τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο αγαπημένος της αριστεράς στην Ευρώπη ενώ είναι πιθανό να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η πολιτική πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σε σύγκρουση με τους πιο σημαντικούς θεσμούς της ευρωπαϊκής οικονομίας και ανησυχεί τις αγορές και τους επενδυτές. Η πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την Ελλάδα επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το 2015.
Στη συνέχεια ακολουθεί ο επικεφαλής του ευρωσκεπτιστικού κόμματος UKIP της Βρετανίας, Nigel Farage, που αποτελεί απειλή για την ΕΕ.
Το UKIP δεν είναι πιθανό να κερδίσει τις επερχόμενες γενικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο του 2015 αλλά σκιά του πλανάται πάνω από βρετανική πολιτική σκηνή αυτή τη στιγμή.
Το UKIP μπορεί να πιέσει για ένα δημοψήφισμα ενάντια στην ΕΕ, ενώ σημειώνεται ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να λαμβάνει ποσοστό 16% που τον στέλνει στην τρίτη θέση.
Την τέταρτη θέση στους «επικίνδυνους» Ευρωπαίους ηγέτες βρίσκεται ο επικεφαλής του αριστερού Podemos στην Ισπανία, P. Iglesia, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι o πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα.
Μάλιστα η Citigroup επισημαίνει ότι ο Iglesias είναι θερμός υποστηρικτής του Α. Τσίπρα αλλά σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ισπανία είναι πολύ δύσκολο να απομονωθεί από την ΕΕ.
Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos θα οδηγήσει την Ισπανία σε σοβαρή σύγκρουση με την οικονομική και πολιτική ορθοδοξία της Ευρωζώνης.
Τελευταία αλλά εξίσου επικίνδυνη είναι η πιο γνωστή εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η επικεφαλής του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, M. Le Pen.
Η Le Pen εκφράζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος για έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η απογοήτευση των Γάλλων από την υπάρχουσα πολιτική ηγεσία της έδωσε τη νίκη στις ευρωεκλογές και μεγάλα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης