Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Tα επτά σοκ που απειλούν τις αγορές το 2015 - Νούμερο 1 κίνδυνος η Ισπανία

MarketWatch: Tα επτά σοκ που απειλούν τις αγορές το 2015 - Νούμερο 1 κίνδυνος η Ισπανία
Σε πρώτο πλάνο Ισπανία, αλλά και Συρία, Ρωσία
Στους επτά πιθανούς κινδύνους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι διεθνείς αγορές το 2015 αναφέρεται άρθρο του MarketWatch, με πρώτη στη λίστα να φιγουράρει η Ισπανία, σημειώνοντας ότι είναι η χώρα που πρέπει να ανησυχήσει περισσότερο τους επενδυτές.
Με τις γενικές εκλογές στον ορίζοντα, η αμερικανική ιστοσελίδα σημειώνει ότι το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) της χώρας έχει πολύ λίγες πιθανότητες να ανέλθει στην εξουσία και τονίζει την άνοδο του κόμματος Podemos (Μπορούμε), με την πιθανότητα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας να αποτελεί παράγοντα που θα πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψη.
Εν συνεχεία, ως δεύτερο παράγοντα αναφέρει την υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Με την Ευρωζώνη να οδεύει στον αποπληθωρισμό, η ΕΚΤ έχει λίγες εναλλακτικές, σημειώνοντας ότι ακόμη υπάρχει μικρή συμφωνία σχετικά με τις αγορές στις οποίες θα μπορούσε να προβεί με τα χρήματα που εκτυπώνει.
Τρίτος παράγοντας είναι μια συγχώνευση μεταξύ των δύο πετρελαϊκών γιγάντων, Shell και ΒΡ, κάτι που φημολογείται εδώ και χρόνια, όμως φαίνεται ότι το 2015 θα γίνει πραγματικότητα.
Η BP ποτέ δεν ανέκαμψε πλήρως από την καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες θα κληθούν να παλέψουν με τιμή του πετρελαίου στα 50 δολ. το βαρέλι και ενδεχομένως χαμηλότερα μέχρι το καλοκαίρι. Μόνη λύση η συγχώνευση, τονίζεται.
Στην τέταρτη θέση φιγουράρει η κρίση στη Ρωσία και συνεπακόλουθα στις χώρες της σοβιετικής αυτοκρατορίας, ήτοι Λευκορωσία, Γεωργία και Κιργιστάν, καθώς οι περισσότερες έχουν παραμείνει στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας με ένα μείγμα εκφοβισμού και δωροδοκιών.
Καθώς το Κρεμλίνο μένει από χρήματα, δεν θα έχει να δώσει και σε αυτές, σημειώνεται.
Πέμπτος παράγοντας είναι η Συρία, με τον πόλεμο εκεί να μετρά ήδη τρία χρόνια, πολλά θύματα, αλλά και την ανάδειξη του Ισλαμικού Κράτους.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου πιέζει τους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ, όπως τη Ρωσία και το Ιράν και αν ο σύρος ηγέτης απομακρυνθεί, είτε ήσυχα είτε θορυβωδώς, μια εκεχειρία είναι πολύ πιθανή μεταξύ των διαφορετικών φατριών, ενώ μια νέα κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να επαναφέρει την τάξη στη χώρα.
Στις δύο τελευταίες θέσεις η αμερικανική ιστοσελίδα αναφέρει μια τεχνολογική φούσκα στην Κίνα, αλλά και το come back των παλιών τεχνολογιών, όπως την επιστροφή του βινυλίου και των γραφομηχανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης