Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Το «δίλημμα» του ΣΥΡΙΖΑ – Η αδέξια στρατηγική του Τσίπρα περιπλέκει την ελληνική κρίση

El Pais: Το «δίλημμα» του ΣΥΡΙΖΑ – Η αδέξια στρατηγική του Τσίπρα περιπλέκει την ελληνική κρίση
Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τη συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να διαβουλευθεί με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ 
Αδέξια στρατηγική, που περιπλέκει την ελληνική κρίση, καταλογίζει στον «νεαρό» πολιτικό Αλέξη Τσίπρα ο αρθρογράφος της ισπανικής εφημερίδας El Pais, Jose Carlos Diez.
Μάλιστα, σημειώνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και ο Pablo Iglesias του Podemos θα έπρεπε να έχουν διαβάσει το βιβλίο του πρώην ισπανού πρωθυπουργού Zapatero, «Το δίλημμα», στο οποίο εξηγεί από τη δική του εμπειρία τη δυναμική της ελληνικής διάσωσης το 2010 και το πώς λειτουργεί η Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η θέση της Γερμανίας είναι ότι αν επιτραπεί στις χώρες να μειωθούν οι απαιτήσεις των προγραμμάτων διάσωσης, οι χώρες δεν θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να εξέλθουν της κρίσης.
Δυστυχώς, σημειώνει, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της θέσης και συμπληρώνει ότι η χλιαρή απάντηση από τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande και τον ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi αυτή την εβδομάδα ενισχύει τη θέση της Γερμανίας.
Γι' αυτό, επισημαίνει, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια νέα επίδειξη της γερμανίδας καγκελαρίου Merkel στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, που χωρίς αμφιβολία θα είναι μια κακή είδηση για αυτούς που εδώ και πέντε χρόνια παλεύουν για να αλλάξουν την οικονομική πολιτική που έχει επιβληθεί από τη Γερμανία.
Όσον αφορά το τι θα μπορούσε να γίνει, ο ισπανός αρθογράφος σημειώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διδαχθεί από την Ισπανία.
Όπως αναφέρει, το 1982, όταν ανέλαβε την εξουσία ο Felipe Gonzalez εν μέσω ύφεσης, με αυξημένα ποσοστά ανεργίας, μια σοβαρή τραπεζική κρίση και φυγή κεφαλαίων, παρουσίασε ένα σκληρό πρόγραμμα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων που εκμοντέρνισε την Ισπανία σε επίπεδο εκπαίδευσης και ανθρώπινου κεφαλαίου.
Από τότε, οι εξαγωγές της χώρας της Ιβηρικής έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ της Ελλάδας έχουν μόνο διπλασιαστεί.
Ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να διορθώσει, σημειώνει και τονίζει ότι θα πρέπει να σπάσει τη συμφωνία που έχει συνάψει με το υπερσυντηρητικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είναι υπέρ της διαγραφής του χρέους και του τέλους της λιτότητας και να προχωρήσει σε μια διαβούλευση με το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ.
Θα πρέπει επίσης να υποβάλει ένα σχέδιο με αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και να εξηγήσει στους Έλληνες ότι το πρόγραμμά του ήταν αυτό της «Χώρας του Ποτέ πια».
Αν το κάνει αυτό, οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να υιοθετήσουν λογικά μέτρα για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Έλληνες που βρίσκονται σε μεγάλη φτώχεια.
Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει υπόψη τρεις νέες πραγματικότητες που δεν υπήρχαν το 1982: το Τείχος του Βερολίνου έπεσε και ότι υπάρχει παγκοσμιοποίηση και της τεχνολογική επανάσταση.
Το μόνο που χρειάζεται είναι θάρρος, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης