Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSI Global: Στηρίζουν το ευρώ οι ΗΠΑ - Διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πίσω στο αίτημα για haircut στο χρέος

MSI Global: Στηρίζουν το ευρώ οι ΗΠΑ - Διασφαλίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πίσω στο αίτημα για haircut στο χρέος
Ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama εμφανίζεται έντονα ανήσυχος για τις πολιτικές του Βερολίνου
«Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα βοηθούν για να σωθεί το ευρώ», αναφέρει σε άρθρο του στο CNBC ο Michael Ivanovitch, πρόεδρος της MSI Global.
Όπως υποστηρίζει «πέραν της λιτότητας που επιδρά αρνητικά σε κάθε προσπάθεια επιστροφής της Ευρώπης στην ανάπτυξη, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι πιέσεις που ασκούνται στα κράτη της Νότιας Ευρώπης και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα, ενός στρατηγικού εταίρου στην Αν. Μεσόγειο, υπονομεύουν την ίδια την υπόσταση του ΝΑΤΟ, σε μια κρίσιμη συγκυρία».
Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι «η Ουάσιγκτον θα βοηθήσει το ευρώ, διασφαλίζοντας ότι θα τηρηθεί η ήδη καταγεγραμμένη υπαναχώρηση της Ελλάδας στο αίτημα για ελάφρυνση του χρέους.
Μπορεί να μην ανακοινωθεί στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες μια τελική λύση, αλλά έχει ήδη σημειωθεί επαρκής πρόοδος για την επίτευξη συμβιβασμού τις επόμενες ημέρες».
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η ελληνική οικονομία έχοντας χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της κρίσης, παρουσίασε εκ νέου σημάδια εξασθένισης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο 28,5% και στους νέους στο 50,6%».
Στη συνέχεια, τονίζει ότι «ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama εμφανίζεται έντονα ανήσυχος για τις πολιτικές του Βερολίνου, καθώς οδηγούν σε κοινωνικοπολιτικές αλλαγές από δυνάμεις που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την πολύτιμη για τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία.
Αυτό βιώνουμε σήμερα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα έναν ανοιχτό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και μια ταχεία ενδυνάμωση της κινεζικής επιρροής στην Ασία και στον Ειρηνικό».
Η Ουάσιγκτον κατανοεί, επίσης, ενδεχομένως, ότι εάν ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις, η Ελλάδα θα μπορούσε, καταρχήν, να οδηγηθεί περισσότερο στα ενεργειακά σχέδια της Ρωσίας και στις προσπάθειες της Κίνας να ολοκληρώσει τον θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού προς την Ευρώπη, μέσω των επενδύσεων στα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των σιδηροδρόμων που κατευθύνονται από την Ελλάδα στην Ουγγαρία», όπως επισημαίνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης