Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Mundo: Η Ελλάδα παρουσιάζει το πρόγραμμα ενάντια στη Μεγάλη Ύφεση

El Mundo: Η Ελλάδα παρουσιάζει το πρόγραμμα ενάντια στη Μεγάλη Ύφεση
Η χώρα καταγράφει οικονομικά στοιχεία παρόμοια με αυτά του οικονομικού «κραχ» του 1929 στις ΗΠΑ
Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, σημειώνεται σε άρθρο της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, στο οποίο παρομοιάζεται η κατάσταση στη χώρα με τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του οικονομικού κραχ το 1929, στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται, αν και η χώρα εξήλθε από μια ύφεση έξι ετών το τρίτο τρίμηνο του 2014 και αχνοφαινόταν φως στην άκρη του τούνελ, η ψευδαίσθηση γρήγορα εξαλείφθηκε: η Αθήνα επιβεβαίωσε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Έτσι, επιστρέφει σε μια κατάσταση συγκρίσιμη με αυτήν της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ το 1929.
Παράλληλα, τονίζεται, είναι περισσότερο εκτεταμένη χρονικά.
Η οικονομία της Ελλάδας έχει συρρικνωθεί περισσότερο από ένα τέταρτο από το 2008, ενώ η ανεργία έχει τριπλασιαστεί, φθάνοντας το 25,8% του πληθυσμού, με έναν στους τέσσερις ανέργους να μην μπορούν να βρουν εργασία για περισσότερο από ένα έτος.
Αν τα στοιχεία για την απασχόληση συνδυαστούν με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, η αγοραστική δύναμη έχει υποχωρήσει σε επίπεδα της δεκαετίας του '80.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το 37,5% των Ελλήνων είναι στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που αποτελεί το υψηλότερο μέγεθος στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος επίσης είναι απογοητευτικά, καθώς αυξήθηκε στα 315 δισ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με το 2010, όταν εφαρμόστηκε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αν και από τότε που ήταν στο 134% του ΑΕΠ έχει φθάσει στο 176%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης