Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Με το UKIP του Nigel Farage θα συνεργαστεί στις εκλογές ο Βρετανός πρωθυπουργός

Deutsche Welle: Με το UKIP του Nigel Farage θα συνεργαστεί στις εκλογές ο Βρετανός πρωθυπουργός
Το UKIP δεν θα συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή
Με τον ευρωσκεπτικιστή, ηγέτη του UKIP, Nigel Farage κατεβαίνει  στις εθνικές εκλογές στη Βρετανία ο πρωθυπουργός David Cameron.
Ο ηγέτης των συντηρητών αναγκάστηκε να υποκύψει στον Farage που είχε θέσει ως όρο για τη συνεργασία την διεξαγωγή εντός του 2015, δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.
Μια απόφαση μονόδρομο για τον D. Cameron καθώς κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές εξαιτίας του farage και να πληγεί ανεπανόρθωτα το γόητρό του.
Επτά εβδομάδες πριν από τις βρετανικές εκλογές του Μαΐου, ο N. Farage αποκλείει κάθε ενδεχόμενο επίσημης μετεκλογικής συνεργασίας με τους Συντηρητικούς του Κάμερον, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα ερμηνευόταν από τους ψηφοφόρους ως «ξεπούλημα».
Αντ' αυτού θα συμφωνούσε σε στήριξη ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας των Συντηρητικών, με ή χωρίς τον βρετανό πρωθυπουργό, με αντάλλαγμα τη δέσμευση ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ θα διενεργηθεί πριν από το τέλος του 2015 αντί του 2017, όπως έχει ανακοινώσει ο Cameron. Κάτι που φυσικά αποκλείει κάθε είδους διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους της Μ. Βρετανίας.
Το UKIP δεν θα συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα στηρίζει την κυβέρνηση σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του προϋπολογισμού, γράφει ο Farage στην Sunday Telegraph.
Προτείνει επίσης τη συμμετοχή στο άτυπο κυβερνητικό σχήμα και του επίσης ευρωσκεπτικιστικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β. Ιρλανδίας, που εκπροσωπείται με οκτώ έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Όσον αφορά το μεγάλο -για το UKIP- διακύβευμα, το δημοψήφισμα για την Ευρώπη, ο N. Farage υποστηρίζει ότι η διατύπωση έχει βαρύνουσα σημασία και επ' ουδενί δεν θα πρέπει να τεθεί ως «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ», αλλά ως «επιθυμείς να ζεις σε ελεύθερη, ανεξάρτητη και εθνικά κυρίαρχη δημοκρατία;»
Επιπλέον ζητεί να αποκλειστούν από το δημοψήφισμα τέσσερα εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες που ζουν μόνιμα στη Βρετανία, μεταξύ των οποίων και η γερμανίδα σύζυγός του Kirsten. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του N. farage τις τελευταίες ημέρες, μετά από μια περίοδο απουσίας από την επικαιρότητα, που έδωσε λαβή σε φήμες ότι είναι άρρωστος, στοχεύουν σε ανάκαμψη του ποσοστού του UKIP, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις σημειώνει πτώση κατά 60% σε σχέση με τις Ευρωεκλογές.
Από την πλευρά του, ο D.Cameron έχει αποκλείσει ρητά κάθε είδους συμφωνία με το UKIP, ακόμα κι αν κάτι τέτοιο έχει βαρύ πολιτικό τίμημα για τον ίδιο προσωπικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης