Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC για Βρετανία: Οι εκλογές έγιναν και τώρα τι; – Δυναμική άνοδος των Σκοτσέζων και «Brexit»

CNBC για Βρετανία: Οι εκλογές έγιναν και τώρα τι; – Δυναμική άνοδος των Σκοτσέζων και «Brexit»
Ραγδαίες οι πολιτικές εξελίξεις - Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής Εργατικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του UKIP
Η επιτυχία – έκπληξη του Συντηρητικού Κόμματος στις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο και η σχεδόν εξάλειψη των Εργατικών στην Σκοτία θα μπορούσαν να έχουν πολύπλευρες επιπτώσεις για τη χώρα στο σύνολό της, αλλά και το μέλλον της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNBC, οι εκλογές φάνηκε γρήγορα να μετατρέπονται σε μια επανάληψη των εκλογών του 1992, όταν το Συντηρητικό Κόμμα κέρδισε μια νίκη έκπληξη.
Οι αγορές σημείωσαν ράλι στο άκουσμα της είδησης, με τον FTSE να σημειώνει άνοδο 101 μονάδων στο άνοιγμα και τη στερλίνα να ενισχύεται κατά 2%.
Αν και στις αγορές δεν αρέσουν οι εκπλήξεις, αυτή η νίκη των Συντηρητικών είναι από εκείνες που θα χειροκροτήσουν, καθώς θα συνεχιστούν οι φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές.
«Θα υπάρξει μια συνέχιση της λιτότητας, όμως με έναν ελαφρά μετριοπαθή τρόπο», σημειώνει στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος για τη Βρετανία της Morgan Stanley, Jacob Nell, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει περισσότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όμως με πιο σταδιακό τρόπο».
Ωστόσο, ο πιο σημαντικός παράγοντας για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αποδειχθεί η τεράστια στροφή σε σχέση με την υποστήριξη από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στο Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας (SNP), στη Σκοτία.
Η επιτυχία του SNP σημαίνει ότι η Σκοτία είναι πιθανόν να κερδίσει περισσότερες εξουσίες και ίσως ένα ακόμη δημοψήφισμα για ανεξαρτησία.
Ο Alex Salmond, ο πρώην επικεφαλής του κόμματος, ανέφερε στους ψηφοφόρους ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν θα μπορέσει να αγνοηθεί.
Σημειώνεται οι εξελίξεις στη Βρετανία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ραγδαίες, καθώς οι επικεφαλής των Εεγατικών, Ed Miliband, των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Nick Clegg, αλλά και του UKIP, Nigel Farage, ανακοίνωσαν την παραίτησή τους, λόγω της βαριάς ήττας που υπέστησαν.
Νωρίτερα, πηγή στο Εργατικό Κόμμα ανέφερε στο CNBC ότι αν τα αποτελέσματα των exit polls επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τρομερό αποτέλεσμα και παντελή αποτυχία της τρέχουσας στρατηγικής, προσθέτοντας ότι θα ήταν «ανυπόφορο» για τον Miliband να παραμείνει στη θέση του.
Πιθανοί μελλοντικοί υποψήφιοι είναι μεταξύ άλλων οι Yvette Cooper, η νυν σκιώδης υπουργός Εσωτερικών και ο Andy Burnham, σκιώδης υπουργός Υγείας.

Ο παράγοντας Σκοτία

Η ισχυρή παρουσία του SNP για πρώτη φορά στο Ουέστμινστερ θα προσφέρει στο κόμμα μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη.
Πλέον έχει την εντολή να αναζητήσει περισσότερη ανεξαρτησία για τη Σκοτία και να πιέσει την κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια διενέργειας του δημοψηφίσματος στις 18 Σεπτεμβρίου 2014.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται το SNP να διεκδικήσει τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, μια προοπτική που θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχία στις αγορές.

Brexit

Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τη νίκη των Συντηρητικών ήταν πάντοτε η προοπτική το Ηνωμένο Βασίλειο να ψηφίσει για μια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο David Cameron για πριν από τα τέλη του 2017.
«Το μείζον ζήτημα είναι η αβεβαιότητα που θα δεχθεί η οικονομία ως αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος το 2017», σημειώνει ο οικονομολόγος της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι θα λειτουργήσει αρνητικά για τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με το ισχυρό αποτέλεσμα που κατάφερε ο David Cameron είναι πιθανόν να προσπαθήσει να κερδίσει κάποιες παραχωρήσεις από τους εταίρους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς χωρίς αυτές οι αγορές ανησυχούν ότι θα υπάρξει Brexit.
Τέλος, στο δημοσίευμα τονίζεται ότι θα εγερθούν ερωτήματα σχετικά με το δίκαιο του εκλογικού συστήματος, καθώς παρά το γεγονός ότι το UKIP του Nigel Farage είχε περισσότερες ψήφους από το SNP, ωστόσο έλαβε λιγότερες έδρες, με τον ίδιο τον επικεφαλής του κόμματος να μην καταφέρνει να εκλεγεί.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης