Τελευταία Νέα
Διεθνή

Business Insider: Η Πορτογαλία κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Ελλάδα, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα

Business Insider: Η Πορτογαλία κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Ελλάδα, αποκηρύσσοντας τη λιτότητα
Αν αναδειχθεί νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η χώρα θα περάσει με επίσημο τρόπο στο κλαμπ των χωρών εναντίον της λιτότητας
Η Πορτογαλία θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα που θα αντιταχθεί στη λιτότητα και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από τους θεσμούς (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ), αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανέλθει στην εξουσία μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου.
Έτσι, η Πορτογαλία θα μπορούσε να περάσει και επισήμως στο κλαμπ των χωρών που αντιτίθενται στη λιτότητα, με επικεφαλής την Ελλάδα και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται σε δημοσίευμα στο Business Insider.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, υπάρχει μια διαφορά, στην Πορτογαλία επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ο Antonio Costa, ένας εκ των παραδοσιακών κομμάτων.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι το φαβορί για να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές στην Πορτογαλία, αν και είναι πολύ πιθανόν ότι για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία θα χρειαστεί την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Αυτός είναι όμως και ο λόγος που το πλεονέκτημα του Antonio Costa έναντι του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών του νυν πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho είναι μικρό.
Ο Costa έχει επιτύχει να έχει μεγάλη υποστήριξη από τους πορτογάλους πολίτες, πραγματοποιώντας μιας σειρά από κινήσεις που θυμίζουν αυτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
O επικεφαλής των Σοσιαλιστών έχει αναφέρει ότι «πρέπει να υπάρξει μια εναλλακτική λύση στην Πορτογαλία που θα της επιτρέψει να αλλάξει τη σελίδα της λιτότητας, να αναζωογονήσει την οικονομία της, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, που θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ευρωζώνης και θα επιστρέψει την ελπίδα στη χώρα».
Αν και στη χώρα δεν εμφανίστηκαν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί παρόμοιοι με το Podemos στην Ισπανία και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι αυτό που έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο, αν και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τέτοιου είδους κόμματα.
Πάντως, σύμφωνα με το Business Insider, παρά την προσπάθεια αυτή, υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες στη ρητορική και τις προτάσεις του.

Κριτική στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορεί την πορτογαλική κυβέρνηση ότι έχει εξαπολύσει έναν «βομβαρδισμό» ιδιωτικοποιήσεων, που φυσικά θα ανατρέψει αν έρθει στην εξουσία.
Αν και η κριτική προς τον Coelho είναι ουσιώδης, τα μεγαλύτερα χτυπήματα τα φυλά για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πρόσφατα, ο Costa αποκάλυψε ένα πακέτο 55 μέτρων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν μια σημαντική αύξηση των δημοσίων δαπανών στην υγεία και την εκπαίδευση, συνδυαζόμενο από διάφορες μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά και την αγορά εργασίας.
Μερικές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με ειδικούς, εκτιμώνται ως ανεφάρμοστες, αν ταυτόχρονα πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωζώνης (επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και μείωση του χρέους).
Άλλες, ωστόσο, χειροκροτήθηκαν.
Οι μεταρρυθμίσεις του Costa είναι βασισμένες σε μια έκθεση «Μια δεκαετία για την Πορτογαλία», η οποία πραγματοποιήθηκε από διάφορους οικονομολόγους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Mario Centero, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Από την άλλη πλευρά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα «κλείνει το μάτι» στους δημοσίους υπαλλήλους, εγγυώμενο ότι όταν έλθει στην εξουσία, θα διατηρηθούν ανέπαφοι οι μισθοί του και ότι θα επιστρέψουν στο 35ωρο.
Επί του παρόντος, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Πορτογαλία το ωράριό τους είναι 40ωρο, μέτρο της κυβέρνησης Coelho που δέχθηκε πολλές κριτικές.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει υιοθετήσει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και του Podemos, έχει υιοθετήσει μερικές από τις ιδέες και τη στρατηγική του, ενώ πάντα διαβεβαιώνει ότι θα τηρεί τους κανόνες που επιβάλλονται από την Κομισιόν.
Η εξεύρεση μιας ισορροπίας μεταξύ εξέγερσης και συμμόρφωσης είναι ίσως η πιο περίπλοκη αποστολή που έχει ο Antonio Costa του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν κερδίσει στις εκλογές της 11ης Οκτωβρίου.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης