Τελευταία Νέα
Διεθνή

Foreign Policy: Η στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ Ισπανίας...Podemos - Οι ομοιότητες με την Ελλάδα

Foreign Policy: Η στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ Ισπανίας...Podemos - Οι ομοιότητες με την Ελλάδα
Υπάρχει τρόμος απέναντι στο ισπανικό κατεστημένο – και μεταξύ των Αρχών της Ευρωζώνης – ότι οι Ισπανοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να παραπλανηθούν όπως οι Έλληνες, ειδικά εφόσον η ισπανική οικονομία βρίσκεται πάλι σε τροχιά ανάπτυξης
Πρώτα η Ελλάδα, τώρα η Ισπανία. Έτσι ξεκινά δημοσίευμα του Foreign Policy σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στην Ισπανία και με παραλληλισμούς στις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο που υπογράφει το κείμενο, «υπάρχει τρόμος και δυσπιστία απέναντι στο ισπανικό κατεστημένο – και μεταξύ των Αρχών της Ευρωζώνης – ότι οι Ισπανοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να παραπλανηθούν όπως οι Έλληνες, ειδικά εφόσον η ισπανική οικονομία βρίσκεται πάλι σε τροχιά ανάπτυξης.
Αλλά αν τα κόμματα του κατεστημένου είναι και τα δύο διεφθαρμένα και ανίκανα υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι ψηφοφόροι ζητούν απεγνωσμένα εναλλακτικές;»
Στέκεται επίσης στην ανάδειξη πρώτου κόμματος από τον χώρο της Αριστεράς στην Ελλάδα και σχολιάζει ότι μετά απ’ αυτό οι αριστερές συμμαχίες κέρδισαν τον έλεγχο του συμβουλίου της πόλης στην Βαρκελώνη και πιθανόν και στη Μαδρίτη.
Επίσης αναφέρεται στη μεγάλη άνοδο του αριστερού κόμματος Podemos, καθώς και του κεντρώου Ciudadanos, στα οποία στράφηκαν πολλοί ψηφοφόροι στις τοπικές εκλογές του Μαΐου, γυρίζοντας την πλάτη στο Λαϊκό Κόμμα και στο κόμμα των Σοσιαλιστών.
Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφους σε μια κανονική φιλελεύθερη δημοκρατία η κυβέρνηση της Ισπανίας θα είχε πέσει προ πολλού.
Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy εμπλέκεται σε ένα τεράστιο σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών και προκάτοχος του Dominique Strauss Kahn στο τιμόνι του ΔΝΤ, Rodrigo Rato, έχει συλληφθεί κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος και φοροαποφυγή.
Εξάλλου, σχολιάζει, η κυβέρνηση του Rajoy απέτυχε να διορθώσει τα προβλήματα στην οικονομία.
Έτσι η Ισπανία, κατά το Foreign Policy, χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα δεσμευτεί στο να ξεριζώσει την πολιτική διαφθορά και να αναλάβει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης στις προτεραιότητες συμπεριλαμβάνει την ανάληψη πρωτοβουλίας υπέρ των δανειοληπτών και την εισαγωγή χαμηλότερης φορολογίας προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά εργασίας και να αυξηθούν οι μισθοί.
«Η Ισπανία χρειάζεται ανοιχτό καπιταλισμό, όχι καπιταλισμό των ημετέρων», καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης