Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Piketty (οικονομολόγος) : Κοινό Ταμείο για τα δημόσια χρέη των χωρών της Ευρωζώνης και αναδιάρθρωση του συνόλου

Piketty (οικονομολόγος) : Κοινό Ταμείο για τα δημόσια χρέη των χωρών της Ευρωζώνης και αναδιάρθρωση του συνόλου
Σύμφωνα με τον Piketty θα πρέπει ακόμα να αλλάξει η Δημοσιονομική Συνθήκη της Ευρωζώνης και να καταργηθεί εκείνη που υπογράφηκε το 2012, την οποία και χαρακτηρίζει «τεράστιο ιστορικό λάθος»
Τη συγκέντρωση των δημοσίων χρεών των χωρών της Ευρωζώνης σε ένα κοινό Ταμείο ώστε να επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση του συνόλου, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, προτείνει ως εναλλακτική λύση ο γνωστός οικονομολόγος Thomas Piketty.
Πρόκειται για μια πρόταση που παρουσίασε ως απάντηση στο ερώτημα «ποιά είναι μια οικονομική πολιτική της αριστεράς;» σε συνέντευξή του στη Liberation.
Ταυτόχρονα ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο με τον οποίο έχουν χειριστεί την κρίση στην Ευρωζώνη Γαλλία και Γερμανία κατηγορώντας τους ηγέτες των δύο χωρών για κοντή μνήμη αλλά και για υιοθέτηση λάθος πολιτικών.
«Η Γαλλία και η Γερμανία υποφέρουν από ιστορική αμνησία, αφού και οι δύο χώρες είχαν το 1945 ένα δημόσιο χρέος που ξεπερνούσε το 200% του ΑΕΠ τους, που ουδέποτε αποπλήρωσαν, αλλά το έπνιξαν με πληθωρισμό και διαγραφές, πράγμα που τους επέτρεψε να επενδύσουν σε υποδομές για την ανάπτυξη», παρατηρεί ο Piketty.
Ειδικά, δε, για τη Γαλλία σχολιάζει ότι «είναι καιρός η Γαλλία και ιδιαίτερα η γαλλική αριστερά να πει στη Γερμανία ότι εάν αρνείται τον κανόνα της δημοκρατίας μέσα στην Ευρωζώνη, σε τι χρησιμεύει το να έχουμε κοινό νόμισμα;»
Όπως σημειώνει «δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα, χωρίς να έχουμε εμπιστοσύνη στη δημοκρατία που σήμερα είναι φυλακισμένη στον κορσέ των αυστηρών δημοσιονομικών κριτηρίων και του κανόνα της ομοφωνίας για τα φορολογικά.»
Και συνεχίζει λέγοντας : «Θα πρέπει να σταματήσουμε να λειτουργούμε με αυτό το είδος του Γάλλο-Γερμανικού διοικητηρίου, όπου το Παρίσι έχει έναν περίεργο ρόλο. Έχουμε την εντύπωση ότι η Γαλλία δεν μπορεί να αποφασίσει για τίποτα, ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αποφασισθεί χωρίς τη Γαλλία».
Σύμφωνα με τον Piketty θα πρέπει ακόμα να αλλάξει η Δημοσιονομική Συνθήκη της Ευρωζώνης και να καταργηθεί εκείνη που υπογράφηκε το 2012, την οποία και χαρακτηρίζει «τεράστιο ιστορικό λάθος».
«Θελήσαμε να μειώσουμε τα ελλείμματα πολύ γρήγορα και σκοτώσαμε την ανάπτυξη» λέει ακόμα και αναφερόμενος στον χειρισμό της κρίσης στις ΗΠΑ σχολιάζει:
«Πριν από πέντε χρόνια η ανεργία στην Ευρώπη ήταν στο ίδιο ποσοστό με αυτό της Αμερικής.
Σήμερα είναι διπλάσιο απ’ ό,τι στην Αμερική, η οποία έδειξε δημοσιονομική ελαστικότητα βοηθώντας έτσι τη νέα εκκίνηση της οικονομίας.
Με τα δικά μας λάθη μετατρέψαμε μια αμερικανική ιδιωτική κρίση (subprimes) σε ευρωπαϊκή κρίση δημοσίων χρεών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης