Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Open Europe: Οι δανειστές θα επανεξετάσουν το ελληνικό χρέος μετά τις ισπανικές εκλογές λόγω Podemos

Open Europe: Οι δανειστές θα επανεξετάσουν το ελληνικό χρέος μετά τις ισπανικές εκλογές λόγω Podemos
Το χρέος δεν είναι βιώσιμο με βάση το Open Europe
Τη θέση ότι ακόμα και σημειωθεί συμφωνία στο σημερινό έκτακτο Eurogroup 24 Ιουνίου του 2015, το τέλος του ελληνικού δράματος είναι μακριά εκφράζει σε ανάλυση του το Open Europe ένα από τα γνωστότερα ινστιτούτα σκέψης και θέτει μια σειρά ερωτημάτων όπως το αν θα μπορέσει ο Τσίπρας ο έλληνας πρωθυπουργός, να βρει στήριξη στη Βουλή και αν η Ελλάδα πάρει εγκαίρως τα χρήματα.
Τονίζει,  ότι αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τα πράγματα θα ξαναβρεθούν ουσιαστικά πάλι στο σημείο μηδέν, αφού υποστηρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ταυτόχρονα εκτιμά ότι όποια συζήτηση περί ελληνικού χρέους θα εξεταστεί μετά τις ισπανικές εκλογές, λόγω Podemos.

Η αρθρογράφος Nina Schick επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα αν μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία σημειώνει ότι μένουν λίγες ώρες και ότι η Ελλάδα, μετά και τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών , θα πρέπει να κάνει περαιτέρω βήματα καθώς οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ θεωρούν ότι οι προτάσεις βασίζονται υπερβολικά σε αυξήσεις φόρων και σε υφεσιακά μέτρα.
Όμως, συμπληρώνει, ακόμα και αν επιτευχθεί συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από μια σειρά κοινοβουλίων στις χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ελληνικού.
Σε αυτό το σημείο, της έγκρισης δηλαδή της όποιας συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, τονίζει ότι η άμεση πρόκληση για τον Τσίπρα θα είναι στην πατρίδα του όπου θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη της Βουλής.
Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει, αυτό που είναι τώρα στο τραπέζι σημαίνει ότι ο Τσίπρας έχει περισσότερο ή λιγότερο συνθηκολογήσει εντελώς με τις απαιτήσεις των πιστωτών. Και όπως εκτιμά η αρθρογράφος «δεν είναι πιθανό να πάει καλά».
Επικαλούμενη ελληνικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για 10-40 διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αυτό ανοίγει το θέμα δημοψηφίσματος ή εκλογών.
Επιπλέον, σημειώνει, σημαντική στην όλη διαδικασία θα είναι και η ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή καθώς η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα της Ελλάδας και καθώς κλείνει στις 3 Ιουλίου για διακοπές οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα έχουν πολύ χρόνο να αξιολογήσουν τα μέτρα, αν γίνει μια ψηφοφορία στις 29 ή 30 Ιουνίου.
Εξάλλου, σημερινό δημοσίευμα της Bild υποστηρίζει ότι ένας αριθμός βουλευτών του κόμματος της Merkel δεν συμφωνούν με μια εσπευσμένη ψηφοφορία.
Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει το Open Europe, ακόμα και αν μια συμφωνία με την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου περάσει από την Bundestag, η ενόχληση προς την Αθήνα και η κατάρρευση της εμπιστοσύνης θα επιστρέψει αργά ή γρήγορα πιθανόν όταν θα επιστρέψει η συζήτηση για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.
Περαιτέρω σημειώνει ότι ακόμα και υπάρξει συμφωνία που πάρει την απαραίτητη κοινοβουλευτική υποστήριξη παραμένει το ερώτημα αν η Ελλάδα πάρει τα χρήματα εγκαίρως για να πληρώσει 1,53 δις ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «θα είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια αποδέσμευση χρημάτων πριν τις 30 Ιουνίου, καθώς θα θέλουν να δουν κάποια εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν».
Οπότε, συμπληρώνει, πώς θα πληρώσει η Ελλάδα το ΔΝΤ; Και σε περίπτωση που δεν καταφέρει να πληρώσει εγκαίρως τη δόση προς το Ταμείο βραχυπρόθεσμα δεν θα είναι και τόσο κακό, εκτιμά η αρθρογράφος, τουλάχιστον σε οικονομικούς όρους.
Απλά, προσθέτει, θα ήταν ένα γερό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας το να μπει στην ίδια λίστα με χώρες όπως το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Σομαλία με καθυστερημένες οφειλές προς το ΔΝΤ.
Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, υπενθυμίζει τη θέση του Open Europe ότι δεν είναι βιώσιμο και ότι θα χρειαστεί μια μορφή ανακούφισης αργά ή γρήγορα, καθώς και ότι αυτό αποτελεί θέση και της Ελλάδος.
Το πρόβλημα όμως, επισημαίνει, είναι ότι η όποια συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσει και δεν είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί πριν τις εκλογές στην Ισπανία στο τέλος του 2015, δεδομένης της δημοσκοπικής ανόδου του κινήματος των Podemos που επίσης ζητούν αναδιάρθρωση του ισπανικού χρέους.
Τελικά, σημειώνει το δημοσίευμα, «η πλήρης κατάρρευση των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές και η αποτυχία να αντιμετωπιστεί το βασικό πρόβλημα του ελληνικού χρέους μπορεί μόνο να λειτουργήσει να προοίμιο γι’ αυτό που θα έρθει ακόμα και αν επιτευχθεί μια συμφωνία την τελευταία στιγμή και πληρωθεί το ΔΝΤ.
Θα είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα βρεθούμε και πάλι εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε».

Μεταφραστική επιμέλεια Γεωργία Σάκκουλα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης