Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοιγμα του Podemos στους Σοσιαλιστές για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού στην Ισπανία

tags :
Άνοιγμα του Podemos στους Σοσιαλιστές για τη δημιουργία μεγάλου συνασπισμού στην Ισπανία
Ο Rajoy στρέφεται πλέον εναντίον και των δύο, κατηγορώντας τους ότι θα φέρουν και στην Ισπανία capital controls
Για την Ισπανία το ελληνικό ρίσκο είναι πολιτικό και όχι οικονομικό σύμφωνα με το Reuters, που θεωρεί ότι το Podemos θα επωφεληθεί, εκτός αν το Grexit γίνει πραγματικότητα.
Από τη μέρα που στην Ελλάδα έγινε δημοψήφισμα, εγείρονται αμφιβολίες κατά πόσο τα αριστερά κόμματα στην Ισπανία θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό για να στείλουν τη συντηρητική παράταξη στην αντιπολίτευση.

Υπό κανονικές συνθήκες αυτό θα ήταν ένα δώρο για τον Mariano Rajoy, αλλά αντιμετωπίζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα ο ίδιος:
Πώς να βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει ένα οικονομικό σοκ κατά τη διάρκεια των ισπανικών εκλογών, δηλαδή πριν το τέλος του έτους, χωρίς να παίξει με τις δημοφιλείς δυνάμεις εντός της χώρας του.
Το Podemos, ο πιο κοντινός ευρωπαϊκός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι θα μπορούσε να βάλει τέλος στα χρόνια της λιτότητας που έστειλαν πολλούς στη φτώχεια.
«Διαβεβαιώνω τον Αλέξη ότι οι καιροί αλλάζουν, το 2015 είναι η χρονιά της αλλαγής και σύντομα θα είμαστε πιο δυνατοί» είπε ο ηγέτης του Podemos Pablo Iglesias στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Το Podemos θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά ακολούθησε πολιτικές λιτότητας που προωθούσε η δεξιά και απέτυχε να οδηγήσει σε ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.
«Απευθύνομαι ξανά στη σοσιαλιστική οικογένεια, κάντε ένα βήμα,, ελάτες κοντά σε αυτούς που υπερασπίζονται τα κοινωνικά δικαιώματα και εγκαταλείψτε μία και κακή αυτόν τον συνασπισμό που μας οδήγησε κοντά στην καταστροφή» είπε ο Iglesias απευθύνοντας κάλεσμα στο κόμμα των σοσιαλιστών, έτσι ώστε να αλλάξουν στρατόπεδο και να πάνε με τους Podemos σε έναν μεγάλο «αριστερό – δεξιό» συνασπισμό.
Οι σοσιαλιστές δεν είναι θετικοί στο ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού, αλλά η προοπτική ότι μπορεί να ηττηθούν από τους Podemos σιγά, σιγά φαίνεται πιο ρεαλιστική από τη στιγμή που οι τελευταίοι επικράτησαν στις τρεις μεγαλύτερες ισπανικές πόλεις τον τελευταίο μήνα.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ο Rajoy να στρέψει την προεκλογική του καμπάνια ενάντια τόσο στο Podemos, όσο και στους σοσιαλιστές, υποστηρίζοντας ότι μία αριστερή συμμαχία θα μπορούσε να φέρει capital controls στην Ισπανία σε έξι μήνες μαζί με λιγότερη ανάπτυξη και περισσότερα χρέη.
Οι ισχυρισμοί του Rajoy και ο παράγοντας φόβος έχουν, πάντως, μικρή επίδραση στο Podemos μέχρι στιγμής.
Η ανεργία είναι ακόμα στο μεγάλο ποσοστό του 24%, κάτω από το ιστορικό υψηλό του 27% του 2013, αλλά και πάλι υψηλότερα από όταν ανήλθε ο Rajoy στην εξουσία το 2011.
Σε μία δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα οι Podemos είχαν σχεδόν τα ίδια ποσοστά με τους Σοσιαλιστές στην πρόθεση ψήφου και σε συνδυασμό με άλλα αριστερά κόμματα αγγίζουν το 50%.
Το 37% θέλει έναν συνασπισμό Podemos – Σοσιαλιστών και ένα 29% επιθυμεί έναν μεγάλο συνασπισμό.
Οι αναλυτές λένε ότι μία συμφωνία που θα σταθεροποιήσει την κατάσταση στην Αθήνα, ακόμα και με οδυνηρές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να δώσει στο Podemos νέα επιχειρήματα να αμφισβητήσει τα τελευταία μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ισπανία και να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών.
Η εναλλακτική για τον Rajoy – μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη -  μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω πολιτική αναστάτωση, παρά να φοβίσει ψηφοφόρους των Podemos.
Σε κάθε περίπτωση η ασυνήθιστη ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση Rajoy  είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής δείχνει ότι δεν ήταν έτοιμος να παίξει ακόμα αυτό το χαρτί.
Οχι μόνο γιατί θα μπορούσε να επισκιάσει την οικονομική ανάκαμψη που είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκλογή του, αλλά διότι όπως λένε οι αναλυτές θα μπορούσε να ρίξει την Ισπανία στα διασταυρούμενα πυρά των διεθνών επενδυτών. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης