Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταϊκούρας (ΝΔ): Βαθιά ύφεση και επενδυτική απομόνωση στους έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Σταϊκούρας (ΝΔ): Βαθιά ύφεση και επενδυτική απομόνωση στους έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και το 2016 εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ
Για βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και για επενδυτική απομόνωση της χώρας κατά τους έξι μήνες διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας.
Ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε πως την περίοδο αυτή επιδεινώθηκαν όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες.
«Μέσα στους έξι μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έχει πλήρως ανατραπεί από το +2,5% (ισχυρή ανάπτυξη) στο -2% έως -4% (βαθιά ύφεση)» υπογράμμισε ο κ.Σταϊκούρας.
«Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ» τόνισε ο κ.Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως η οικονομία της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016.
Όσον αφορά την ανεργία ο κ.Σταϊκούρας υποστήριξε πως αυτή αυξάνεται και πάλι, μετά τη μικρή μείωσή της το 2014, ενώ σημειώνει ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «κατρακυλήσει».
Ειδικότερα, αναφέρει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, μειώνεται ραγδαία, ενώ διευρύνεται και η απόστασή του από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ο κ. Σταϊκούρας σημειώνει ακόμη ότι το διαφορικό επιτόκιο (spread) των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ προσθέτει ότι μόνο τις τελευταίες ημέρες, η προοπτική αποφυγής του ενδεχομένου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της άτακτης χρεοκοπίας συνετέλεσαν στην μικρή αποκλιμάκωση του επιτοκίου.
Επισημαίνει ακόμη ότι το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, έχει αυξηθεί και αναφέρει ενδεικτικά ότι η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, στις 8 Ιουλίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 2,97%, όταν η αντίστοιχη, στις 7 Ιανουαρίου 2015, είχε γίνει με επιτόκιο 2,30%.
Όπως λέει, αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι ότι, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι τόκοι που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 171 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι των τόκων του αντίστοιχου εξαμήνου του 2014 και σημειώνει ότι η διαφορά αυτή θα καλυφθεί από τους  Έλληνες φορολογούμενους.
Για το Χρηματιστήριο τονίζει ότι ο γενικός δείκτης, το τελευταίο εξάμηνο, και πριν το κλείσιμό του, καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ προσθέτει ότι το κόστος για το Δημόσιο από την απώλεια αξίας μετοχών του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες εκτιμάται στα 12,7 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, ο αρμόδιος συντονιστής της Ν.Δ. αναφέρει ότι η χώρα έχει επιστρέψει ουσιαστικά στα πρωτογενή ελλείμματα και υποστηρίζει ότι η μη λογιστική αποτύπωση αυτών οφείλεται στην «εσωτερική στάση πληρωμών».
Όπως λέει, τα φορολογικά έσοδα, ήδη, από το 1ο εξάμηνο του 2015, παρουσιάζουν υστέρηση 2,4 δισ. ευρώ από τους στόχους, και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν, από τον Μάρτιο του 2015, πρωτογενή ελλείμματα.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστά ανέφικτο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, παρά τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-2016.
Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες επισημαίνει ότι έχει διαταραχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Για τις καταθέσεις συγκεκριμένα σημειώνει ότι από το Δεκέμβριο του 2014 μέχρι το Μαΐο του 2015, μειώθηκαν κατά 30 δισ. ευρώ (19%), κάτι που, όπως λέει, επηρέασε τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, με αποτέλεσμα η χρηματοδότησή του να γίνεται, κυρίως, μέσω του Ευρωσυστήματος.
Μάλιστα τονίζει ότι η συνολική χρηματοδότηση μέσω του ευρωσυστήματος διαμορφώνεται περίπου στα 127 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας, για πρώτη φορά, το ύψος των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Προσθέτει ότι η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε σε μεγάλο βαθμό, καθώς αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως αποτέλεσμα του αρνητικού αντίκτυπου της πολιτικής αβεβαιότητας – από τα τέλη του 2014 – στην οικονομική δραστηριότητα και στην κουλτούρα πληρωμών και, κυρίως, της μεγάλης επίπτωσης από την τραπεζική αργία και τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.
Αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά.
Όπως υποστηρίζει, οι ανάγκες αυτές προέκυψαν από πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η σύναψη ενός νέου, μεγάλου, δανείου, ύψους 82 - 86 δισ. ευρώ, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα νέο, τρίτο μνημόνιο.
«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν πρέπει να κατανοήσουν ότι η πρακτική που επί  πολλά χρόνια ακολουθούσαν και "διασκέδαζαν πετροβολώντας από την κερκίδα τους άλλους που αγωνίζονταν στο τερέν" πέρασε» τονίζει ο κ.Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι «οφείλουν να κυβερνήσουν, θα είναι τραγικό η χώρα να συνεχίσει επί μακρόν, να πληρώνει το κόστος των εσωτερικών διευθετήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης