Τελευταία Νέα
Διεθνή

Les Echos: Το 2016 θα είναι το τέλος της ύφεσης για την Ελλάδα; – Τι προβλέπουν αναλυτές

Les Echos: Το 2016 θα είναι το τέλος της ύφεσης για την Ελλάδα; – Τι προβλέπουν αναλυτές
Το 2016 θα μπορούσε να βελτιωθεί η ελληνική οικονομία, εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι
Το 2015 θα είναι έτος ύφεσης, όμως το 2016 θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, σύμφωνα με πολλούς οικονομολόγους, στους οποίους αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Les Echos».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics, Jonathan Loynes, η ύφεση στην Ελλάδα θα φθάσει φέτος το 3%.
Όμως δεν είναι μόνον τα μέτρα λιτότητας που αποτελούν την κύρια αιτία αυτής της μείωσης.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις από το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και κυρίως τα παρατεταμένα capital controls αποτελούν ίσως την κυριότερη αιτία.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτίμησε στα 2,8 δισ. ευρώ την εβδομάδα την επίπτωση των μέτρων αυτών στο ΑΕΠ, που σύμφωνα με τον Πλάτωνα Μονοκρούσσο, επικεφαλής οικονομολόγο της Eurobank, πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των νέων φορολογικών αυξήσεων, που εκτιμώνται σε 2,2 δισ. ευρώ.
Η κατάσταση, όμως, μπορεί να βελτιωθεί το επόμενο έτος, σημειώνεται.
H Capital Economics, μια δεξαμενή σκέψης από τις πιο απαισιόδοξες, κάνει λόγο για εύθραυστη επιστροφή στην ύφεση.
Ο Eric Dor, διευθυντής Οικονομικών Σπουδών στο IESEG School of Management, σκιαγραφεί ένα πιο φωτεινό 2015 (-1,4%) και εκτιμά ότι το 2016 η ελληνική οικονομια θα είναι κοντά στη σταθεροποίηση.
«Οι εξαγωγές, κυρίως αυτές των τουριστικών υπηρεσιών, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται δυναμικά», ανέφερε σε σημείωμά του ενώ ο Alessio Terzi, επικεφαλής οικονομολόγος στην ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Bruegel, αμφισβητεί την ιδέα ότι η λιτότητα είναι η αίτια όλων των δεινών.
Εκτιμά ότι η εν δυνάμει ανάπτυξη της Ελλάδας αποδυναμώνεται κυρίως από την ανικανότητα της χώρας να υιοθετήσει τάχιστα ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης