Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Εν εξελίξει παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ δυνάμεων της αναθέρμανσης της οικονομίας και της ύφεσης

FT: Εν εξελίξει παγκόσμιος πόλεμος μεταξύ δυνάμεων της αναθέρμανσης της οικονομίας και της ύφεσης
Παράγοντας – κλειδί η στροφή της Κίνας από παγκόσμιο πελάτη σε παγκόσμιο ανταγωνιστή
Για έναν εν εξελίξει υπό διαμόρφωση παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων της αναθέρμανσης της οικονομίας και της ύφεσης προειδοποιούν οι αναλυτές τους επενδυτές.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο των Financial Times, η ημέρα που τέθηκε στο επίκεντρο η ιστορία της αναθέρμανσης της οικονομίας στις ανεπτυγμένες αγορές, όπως Ευρώπη, Ιαπωνία και ΗΠΑ, έγινε ταυτόχρονα για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.
Όμως, μια οξεία επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύει να συντρίψει αυτή τη θετική ιστορία, θέτοντας πιθανώς τις βάσεις για μια παγκόσμια ύφεση.
Η μάχη αναθέρμανσης της οικονομίας / ύφεσης είναι το παγκόσμιο θέμα που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο κατά το παραδοσιακά προκλητικό διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου, με την Κίνα να αποτελεί τον παράγοντα – κλειδί μετά τη στροφή της από παγκόσμιο πελάτη σε παγκόσμιο ανταγωνιστή, κάτι που αποτελεί τόσο πηγή όσο και αντίδραση σε αυτή την αρνητική τάση.
Η απόφαση της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμά της σκιαγραφεί εξαιρετικά αυτή την κατάσταση, σημειώνεται.
Η υποτίμηση αποτελεί μια αντίδραση τόσο στην αδύναμη ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, αλλά και μια πηγή περαιτέρω πιέσεων προς τους ανταγωνιστές της.
Η υπόθεση «αναθέρμανση της οικονομίας» στηρίζεται στο ότι η παγκόσμια οικονομία είναι στα πρώτα βήματα επιτάχυνσης, καθώς η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ακολουθείται παράλληλα από την ανάκαμψη των οικονομιών τόσο σε Ιαπωνία όσο και Ευρώπη.
Μια ευρεία ανάπτυξη της οικονομίας των ανεπτυγμένων χωρών θα έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες από τον υπόλοιπο κόσμο και επομένως σε παγκόσμια ανάπτυξη.
Ωστόσο, η αμερικανική οικονομία έχει επιδείξει έλλειψη ισχύος, ενώ η επιβράδυνση στην Κίνα είναι καθαρά αρνητική για την Ασία και η Ελλάδα μερικώς αρνητική για την ανάκαμψη της Ευρώπης.
Άλλωστε, σημειώνεται, τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τους μισθούς στις ΗΠΑ και τη μεταποίηση στην Κίνα απέτυχαν να υποδηλώσουν οποιαδήποτε επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Η υπόθεση «ύφεση» από την άλλη, υποδηλώνει ότι η ταχεία επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών θα επηρεάσει την αδύναμη ανάκαμψη των προηγμένων οικονομιών.
Αν κρίνει κανείς από την εμπειρία στις ΗΠΑ, η συνεχής πολιτική νομισματικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία και την Ευρώπη είναι απίθανο να έχει ως αποτέλεσμα επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Από το 2010, οι αναδυόμενες οικονομίες αποτέλεσαν την παγκόσμια ατμομηχανή της ανάπτυξης, υποδηλώνοντας ότι οι τρέχουσες πληγές των οικονομιών BRIC είναι αξιοσημείωτες: μπορεί η Ινδία να αναπτύσσεται, όμως Βραζιλία και Ρωσία είναι σε βαθιά ύφεση και η οικονομία της Κίνας επιβραδύνει με ταχείς ρυθμούς.
Η στροφή που συντελέστηκε στην Κίνα, η οποία από παγκόσμιος πελάτης μετατράπηκε σε παγκόσμιος ανταγωνιστής έχει βαθιές συνέπειες, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός πολύ πιο ανταγωνιστικού παγκόσμιου περιβάλλοντος, με τους εκτός Ιαπωνίας παραγωγούς να αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τα φθηνά σε γεν προϊόντα, ενώ το ισχυρό δολάριο συνεπάγεται αδύναμες ροές κεφαλαίου, με την επιβράδυνση της Κίνας να κάνει τα πάντα χειρότερα.
Και σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, η στροφή της συνεπάγεται ότι η εξοντωτική τιμολόγηση στα σιδηρομεταλλεύματα και τις αγορές πετρελαίου κατά το παρελθόν έτος, θα αρχίσει σύντομα να επηρεάζει και τη μεταποίηση, με σημαντικές συνέπειες για τα εταιρικά περιθώρια και τα επίπεδα εθνικού πληθωρισμού.
Επιπλέον, μια ευρεία επιβράδυνση στην Ασία υποδηλώνει αδύναμη ζήτηση για εμπορεύματα, που οδηγεί τόσο σε περικοπές κεφαλαιακών δαπανών και χαμηλή ζήτηση από τις χώρες παραγωγής εμπορευμάτων.
Ενώ οι κίνδυνοι ύφεσης αυξάνονται, είναι απαραίτητη μια πυροδότηση.
Μια λανθασμένη πολιτική από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, θα μπορούσε να το αποδείξει.
Σε περίπτωση που η Fed αυξήσει τα επιτόκια αργότερα αυτό το έτος, οι επενδυτές μπορεί να αποτιμήσουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διόρθωση 10% στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, γεγονός που οι επενδυτές δεν έχουν βιώσει από το 2011.
Μια τέτοια διόρθωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς τόσο οι αμερικανικές μετοχές όσο και τα ομόλογα θα ξεπουλιούνται μαζί.
Επιπλέον, ο συνδυασμός των υψηλότερων επιτοκίων και ενός ενδεχόμενου ράλι του δολαρίου θα ασκούσε περεταίρω πιέσεις στις εξαγωγές, στα ακίνητα και τα αυτοκίνητα και θα ζημίωνε την εύθραυστη εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Μια παγκόσμια ύφεση δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί και ίσως πιο αξιοσημείωτο είναι ότι τα μέτρα πολιτικής που είναι διαθέσιμα για την καταπολέμησή της, φαίνεται να είναι περιορισμένα.
Σε αντίθεση με το 2010, η Κίνα δεν θα σώσει την παγκόσμια οικονομία.
Η πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 35-40% και προς τα πάνω.
Οι επενδυτές θα πρέπει να «τεστάρουν» τα χαρτοφυλάκιά τους εν όψει του κινδύνου μιας παγκόσμιας ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης