Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Η οικονομία είχε ανακάμψει το 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα +0,4% - Δεν χρειάζονταν τα μέτρα

Σταϊκούρας: Η οικονομία είχε ανακάμψει το 2014 με πρωτογενές πλεόνασμα +0,4% - Δεν χρειάζονταν τα μέτρα
Τα επώδυνα μέτρα του 2ου μνημονίου ήταν αναγκαία γιατί υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα -3% ως προς το ΑΕΠ και βαθιά ύφεση -8,8%
Στην πλήρη αποδόμηση της επιχειρηματολογίας Τσίπρα στη συνέντευξη που έδωσε στον Alpha προχώρησε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ υποστήριξε ότι τα επώδυνα μέτρα του 2ου μνημονίου ήταν αναγκαία, γιατί η χώρα, το 2011, είχε υψηλό πρωτογενές έλλειμμα (-3,0% του ΑΕΠ) και βαθιά ύφεση (-8,8%).
Αντίθετα, τα επώδυνα μέτρα του 3ου μνημονίου δεν ήταν αναγκαία, γιατί η χώρα, το 2014, είχε πρωτογενές πλεόνασμα (+0,4% του ΑΕΠ) και η οικονομία της είχε ανακάμψει (+0,8%).
Κατέστησαν όμως αυτά τα μέτρα αναπόφευκτα γιατί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η οικονομία γύρισε, το 2015, και πάλι, στα πρωτογενή ελλείμματα (-1,5% του ΑΕΠ) και στην ύφεση (τουλάχιστον -2%).
Ο Σταϊκούρας επισήμανε και ότι το 2ο μνημόνιο περιελάμβανε, κυρίως, περιστολή δαπανών, σε ποσοστό 73%, επιτυγχάνοντας την ενδεδειγμένη κατανομή της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ το 3ο μνημόνιο έχει πολλούς νέους, πρόσθετους φόρους, απειλώντας με πλήρη διάλυση τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υποστήριξε επίσης ότι δεν ισχύει πως η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα οδηγήσει στην αποφυγή 20 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρων τα προσεχή χρόνια.
Κι αυτό διότι  οι δημοσιονομικοί στόχοι εξαρτώνται από την κατάσταση και τη δυναμική της οικονομίας και δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση και η δημόσια οικονομία στα πρωτογενή ελλείμματα.
Υπενθυμίζουμε ότι οι «Θεσμοί», πέρυσι το Νοέμβριο, προέβλεπαν για το 2015, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου.
Σήμερα, η αντίστοιχη εκτίμηση του 3ου Μνημονίου είναι για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ.
Άρα, το δημοσιονομικό κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαμορφώνεται στα 8 δισ. ευρώ μόνο για το 2015.
Συνεπώς, η συμφωνία, μέχρι το 2018, για πολύ χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους, λόγω της ύφεσης, όχι μόνο δεν οδήγησε σε αποφυγή μέτρων, αλλά αντίθετα, οδήγησε σε νέα, επώδυνα μέτρα.
Τέλος, ο Σταϊκούρας εξήγησε τους λόγους που είναι απίθανο να βγει η χώρα από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2016.
«Οι όροι που συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοδοτικής συνδρομής η οποία καλύπτει την περίοδο 2015-2018 θα επικαιροποιούνται σε τριμηνιαία βάση, λαμβανομένης υπόψη της επιτευχθείσας προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις κατά το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε κάθε επανεξέταση, θα εξειδικεύονται πλήρως, με λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα, τα συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και τα λοιπά μέσα για την επίτευξη αυτών των ευρύτερων στόχων.
«Για την επιτυχία απαιτείται ο ενστερνισμός του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Κυβέρνηση και η συνεχής εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών επί χρόνια».
Καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ διαπιστώνει ότι «ο κ. Τσίπρας επιδίδεται, ως συνήθως, στην πρακτική της μικρής δόσης αλήθειας και της μεγάλης δόσης ψεύδους, προσδοκώντας ότι για μια ακόμη φορά θα παρασύρει τους πολίτες.
Πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα αποκλείσουν πλέον από την πολιτική ζωή το «διαζύγιο με την πλήρη αλήθεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης