Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Επικίνδυνα στοιχεία και συμπυκνώματα μετέφερε η Ελληνικός Χρυσός διά θαλάσσης χωρίς να το δηλώσει»

«Επικίνδυνα στοιχεία και συμπυκνώματα μετέφερε η Ελληνικός Χρυσός διά θαλάσσης χωρίς να το δηλώσει»
Αυτό αναφέρουν δύο πορίσματα που κατέθεσε η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής
Ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ με επένδυση στις Σκουριές διαδραματίστηκε με τα πορίσματα που κατέθεσε η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
Αμφότερα τα αποκάλυψε το alterthess.gr και μεταξύ άλλων αναφέρουν πρώτον ότι η εταιρία δεν παρέθεσε στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα των παραγόμενων προϊόντων (π.χ. σφαλερίτη και γαληνήτη) και κατά συνέπεια δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα για τον ασφαλή χειρισμό τους προκειμένου να αποτρέπεται η ρύπανση περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας.
Και δεύτερον ότι όπως τονίζει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος οι διαδικασίες μεταφοράς των συμπυκνωμάτων δια θαλάσσης στις οποίες προχώρησε η εταιρεία δεν ήταν σύννομες καθώς όπως τεκμηριώνεται κατά τη θαλάσσια μεταφορά δε δηλώνονταν η επικινδυνότητά των μεταφερόμενων προϊόντων στις αρμόδιες λιμενικές αρχές με κίνδυνο την πρόκληση ρύπανσης της θάλασσας αλλά και τον κίνδυνο για την υγεία των εμπλεκομένων λόγω μη λήψης των απαιτούμενων μέτρων προστασίας και ασφάλειας.
Ενδεικτικό της επικινδυνότητας των συμπυκνωμάτων τα οποία μεταφέρονταν χωρίς προστασία μέσα και από κατοικημένες περιοχές είναι ότι ο σφαλερίτης είναι πυροφορικό στερεό και εγκυμονεί κινδύνους πυρκαγιάς.
Παράλληλα, η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος εξηγεί πως η αναφορά των εν λόγω προϊόντων και της επικινδυνότητάς τους σε σχέδια και μελέτες άλλων αδειών και εγκρίσεων δεν απαλλάσσει την εταιρεία από την υποχρέωση για υποβολή των στοιχείων κατά τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Επιπλέον οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τέτοια υλικά εκτός μεταλλευτικών χώρων εμπίπτουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες στη συνθήκες SEVEZO περί προστασίας του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των περιοίκων.
Επομένως, συμπεραίνουν οι επιθεωρητές, πως η αδειοδοτούσα αρχή δεν γνώριζε την επικινδυνότητα των προϊόντων κi έτσι θεωρεί ότι δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα.

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης