Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mario Monti: Πλέον εκλείπει ο κίνδυνος Grexit – Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός απειλούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Mario Monti: Πλέον εκλείπει ο κίνδυνος Grexit – Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός απειλούν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι πιο ώριμη απ' ό,τι στην Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία, διότι αντιλαμβάνεται ότι μια αποχώρηση από το ευρώ σημαίνει ότι η θέση της χώρας θα καταστεί ανασφαλής, σημειώνει στην «El Pais» ο ιταλός πολιτικός
Πλέον εκλείπει ο κίνδυνος ενός Grexit, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Monti, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» τονίζει ότι πλέον τον ανησυχούν άλλοι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που προέρχονται από τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό που αναπτύσσονται σε πολλές χώρες.
Ερωτηθείς ειδικότερα για το ενδεχόμενο ενός Grexit και αν αυτός ο κίνδυνος έχει πάψει πλέον να υφίσταται, ο Mario Monti σημειώνει ότι αν και στην οικονομική ιστορία ποτέ δεν μπορείς να λες ποτέ, ο κίνδυνος ενός Grexit πλέον εκλείπει.
«Υπήρχε ένας κίνδυνος διάσπασης του ευρώ, ιδιαίτερα αυξημένος το 2011 και το 2012 και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά επίσης σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία.
Αυτό, όμως, τέθηκε υπό έλεγχο από τις προσπάθειες κάθε χώρας ξεχωριστά και τις βελτιώσεις στη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ».
Πλέον, σημειώνει ο Mario Monti, «με ανησυχούν περισσότερο άλλοι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσης, που προέρχονται από τον εθνικισμό και τον λαϊκισμό που αναπτύσσονται σε πολλές χώρες».
Ερωτηθείς αν αναφέρεται σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως το Podemos («Μπορούμε») στην Ισπανία, ο ιταλός πολιτικός επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που διαπερνά τα σύνορα και οι εκδηλώσεις του οποίου μπορεί να είναι το Podemos στην Ισπανία, το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, το Κίνημα Πέντε Αστέρων ή της Λίγκας του Βορρά στην Ιταλία, ή του UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Έχουν διαφορετικούς λόγους το καθένα, επισημαίνει ο Mario Monti, όμως αποτελούν απειλή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Όσον αφορά την αξιοπιστία του ευρώ μετά τους κινδύνους ρήξης που υπήρξαν, σημειώνει ότι έχει ενισχυθεί.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι «σε μια χώρα κακοδιοικημένη για δεκαετίες και η οποία υπέφερε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η κοινή γνώμη συνεχίζει σταθερά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ».
Προσθέτει δε, ότι κατά τη διάρκεια της θητείας Τσίπρα ποτέ δεν αναφέρθηκε, ούτε ως πιθανότητα, η αποχώρηση από το ευρώ.
Η κοινή γνώμη στην Ελλάδα είναι πιο ώριμη απ' ό,τι στην Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία, διότι αντιλαμβάνεται, ίσως εξαιτίας της θέσης της, ότι μια αποχώρηση από το ευρώ σημαίνει ότι η θέση της χώρας θα καταστεί ανασφαλής, τόσο οικονομικά όσο χρηματοοικονομικά και γεωπολιτικά.
Κληθείς να σχολιάσει ότι η στήριξη στο δημοψήφισμα που διενήργησε ο Αλ. Τσίπρας αποτελούσε μια επιλογή που κατά την Ε.Ε. σηματοδοτούσε την πόρτα εξόδου από το ευρώ, ο Mario Monti σημειώνει:
«Ναι, όμως ο Τσίπρας υπήρξε λίγο κυνικός στο θέμα του δημοψηφίσματος. Ποτέ δεν είπε ότι το "όχι" στη συμφωνία θα υποδήλωνε έξοδο από το ευρώ, αν και υπήρχε ο κίνδυνος να προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την επομένη της νίκης –και εδώ συνίσταται ο κυνισμός, αν και θεωρώ ότι έκανε το σωστό– ο Τσίπρας προχώρησε σε έναν συμβιβασμό με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όμως περισσότερο σκληρό για την Ελλάδα έναντι της πρότασης που απέρριψε».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης