Διεθνή

CNN: Καθυστερεί η αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν – Το ετήσιο κόστος τους είναι 14,6 δισ. δολ.

CNN: Καθυστερεί η αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν – Το ετήσιο κόστος τους είναι 14,6 δισ. δολ.
Ο νέος στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικάνων στρατιωτών από 9.800 σε 5.500 στις αρχές του 2017
Ο Barack Obama ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αμερικάνικες δυνάμεις θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν ως έχουν και το 2016, μεταθέτοντας για άλλη μία φορά τα σχέδιά του για την αποχώρησή τους μετά από 14 χρόνια στην ασιατική χώρα.
Όπως αναφέρει το CNN η απόφασή του να διατηρήσει 9.800 στρατιώτες μέχρι το τέλος της θητείας του λήφθηκε μετά από μήνες συζητήσεων με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ashraf Ghani, ενώ συμβουλεύτηκε και τους στρατιωτικούς διοικητές των ΗΠΑ στην Καμπούλ.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του Λευκού Οίκου η αμερικάνικη παρουσία στο Αφγανιστάν θα μειωθεί σε 5.500 στρατιώτες στις αρχές του 2017, όταν και ο Οbama θα ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την εξουσία.
Τότε οι αμερικάνικες δυνάμεις θα έχουν τη βάση τους στην πρωτεύουσα Καμπούλ, αλλά θα υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες και στην Μπαγκράμ, το Τζαλαλαμπάντ και την Κανταχάρ.
Αυτή είναι, πάντως, η δεύτερη αναβολή για τον Obama, που τον Μάρτιο έλεγε ότι θα μείωνε τον αριθμό των στρατιωτών σε 5.500 μέχρι το τέλος του 2015 και το 2016 η μόνη παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα ήταν η πρεσβεία τους.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν, ωστόσο, ότι οι αρμοδιότητες των αμερικάνικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν παραμένουν οι ίδιες.
Δηλαδή, το ξερίζωμα της Αλ Κάιντα από την περιοχή και η εκπαίδευση του αφγανικού στρατού.
Θα μπορούσαν επίσης να αντιμάχονται στοιχεία του ISIS στο Αφγανιστάν, αναβαθμίζοντας παράλληλα τις δυνάμεις ασφαλείας της ασιατικής χώρας.
Τέλος, το κόστος παραμονής των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ανέρχεται στα 14,6 δισ. δολάρια ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης