Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικές πηγές: Ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων

Κυβερνητικές πηγές: Ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων
Τι λένε κυβερνητικοί κύκλοι
Προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί το επόμενο διάστημα να λάβει η χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, δημιουργούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία που δείχνουν ηπιότερη ύφεση σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι, «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».
Ήδη, σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015, η  κυβέρνηση εργάζεται με ευνοϊκότερες παραδοχές και μάλιστα, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%, πρόβλεψη που διορθώθηκε και πλέον η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.
Ωστόσο, νεότερες εκτιμήσεις προβλέπουν ύφεση -0,9%.
Έτσι, τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, αν και υπάρχει και πιο αισιόδοξη εκτίμηση του Economist που περιορίζει την ύφεση εφέτος στο -0.5%.
Πάντως, κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις για ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, αλλά  και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Πρόκειται για  ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.
Όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.
Πάντως, οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Μάλιστα, βάσει έγκυρων εκτιμήσεων, θα πρέπει να αναμένονται οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης