Τελευταία Νέα
Οικονομία

Citigroup: Ξεκινάει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος - Στο -0,4% η ύφεση το 2016

Citigroup: Ξεκινάει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος - Στο -0,4% η ύφεση το 2016
Μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Αισιόδοξη παραμένει η Citigroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, εκτιμώντας ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το ημερήσιο σχόλιο των αναλυτών της, η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων, εταίρων της Ελλάδος, δεν ήταν αρνητική για το σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, γεγονός που αφήνει ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας.
Σημειώνεται ότι οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες από την Ελλάδα για το συνταξιοδοτικό και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η χώρα, όπως ανέφερε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του οργάνου.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι δεν συζητήθηκε εις βάθος το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος της Ελλάδος, η μεταρρύθμιση του οποίου «είναι πολύ σημαντική για το πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τη Citigroup, η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, ενώ μετά θα ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επαναφέρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα είναι και πάλι αποδεκτά στις πράξεις της ΕΚΤ.
Θετικά, επίσης, κρίνει η Citigroup τη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη για τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ θα πιέσει για μια αποτελεσματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τέλος, η Citigroup σχολιάζει και τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, ο οποίος εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 1,5% το 2016.
Θεωρεί αυτήν την εκτίμηση αισιόδοξη, ενώ αντ' αυτού αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4%, καθώς θα επηρεαστεί από την πτώση του τουρισμού και της ναυτιλίας, εξαιτίας της παγκόσμιας στασιμότητας.
Επίσης, τα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να ληφθούν θα επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, για την οποία εκτιμά ότι θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης