Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Αυξάνεται ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης – Επιδεινώθηκαν οι προοπτικές των αναπτυγμένων οικονομιών

Citigroup: Αυξάνεται ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης – Επιδεινώθηκαν οι προοπτικές των αναπτυγμένων οικονομιών
Τα θεμελιώδη παραμένουν φτωχά, περιλαμβανομένων ανησυχιών για την επιβράδυνση στην Κίνα, την υπερβολική μόχλευση και τους αυξανόμενους περιφερειακούς κινδύνους, όπως ενός Brexit, επισημαίνει η Citigroup
Αυξάνεται ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία παραμένουν φτωχά, επισημαίνουν αναλυτές της Citigroup.
«Βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον για την παγκόσμια ανάπτυξη και τις αγορές assets ύστερα από δύο-τρία χρόνια σχετικής ηρεμίας», σημειώνει η Citigroup, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια ανάπτυξη ήταν «ασυνήθιστα αδύναμη» στο τέταρτο τρίμηνο στο περίπου 2%.
«Η πιο πρόσφατη επιδείνωση στις παγκόσμιες προοπτικές οφείλεται σε μια μέτρια επιδείνωση των προοπτικών των αναπτυγμένων οικονομικών, στη μεγάλη αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές των αναπτυγμένων οικονομικών και τη σύσφιγξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών παντού», σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.
Παράλληλα, τα θεμελιώδη παραμένουν φτωχά, περιλαμβανομένων ανησυχιών σχετικά με τη διαρθρωτική και κυκλική επιβράδυνση στην Κίνα και το μη βιώσιμο νομισματικό καθεστώς, την υπερβολική μόχλευση και τους αυξανόμενους περιφερειακούς κινδύνους, όπως ο κίνδυνος εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., επισημαίνει η Citigroup.
Η τράπεζα δεν αναμένει μια παγκόσμια ύφεση ως βασικό της σενάριο, προβλέποντας ανάπτυξη 2,5% το 2016, βασιζόμενη σε επίσημα στατιστικά στοιχεία και περί το 2,2%, αν προσαρμοστεί με την πιθανότητα τα στοιχεία από την Κίνα να μην έχουν μετρηθεί με ακρίβεια.
Οι εκτιμήσεις της Citigroup είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που προβλέπει ανάπτυξη 3,4% για το 2016 έναντι 3,1% που εκτιμούσε το 2015.
Ωστόσο, το ΔΝΤ όντως προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μπορεί να προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για το 2016.
Η Citigroup εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την αμερικανική οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι «σε περίπτωση που η αμερικανική οικονομία κλονιστεί, θα είναι δύσκολο να εξακριβωθεί μια μεγάλη οικονομία που θα μπορούσε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης παγκοσμίως βραχυπρόθεσμα».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, η αμερικανική ανάπτυξη δεν χρειάζεται να επιβραδυνθεί αρκετά ώστε οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης να επιδεινωθούν.
«Μια πραγματική επιβράδυνση στις ΗΠΑ, ακόμη και μικρότερη της ύφεσης, θα αποτελέσει σε αυτή την περίπτωση μεγάλο "αντίθετο άνεμο" για την παγκόσμια οικονομία: σε αυτό το σημείο, θα μπορούσε να καταστήσει μια παγκόσμια ύφεση σχεδόν αναπόφευκτη», τονίζει η Citigroup και προσθέτει ότι «η ζημία για τις συνθήκες παγκόσμιας ανάπτυξης μπορεί να προέλθει από τρεις πηγές: επιδείνωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών παγκοσμίως, αδύναμη ζήτηση από τις ΗΠΑ και αποδυνάμωση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος ευρύτερα μέσω μετάδοσης».
Μια ακόμη ανησυχία που βλέπει η Citigroup είναι ότι σε προηγούμενες περιόδους σοβαρής οικονομικής αδυναμίας προκλήθηκαν σημαντικές απαντήσεις εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, αναφερόμενη στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης από FED και ΕΚΤ, για να συμπληρώσει ότι μια τόσο μεγάλη τόνωση δεν μπορεί να επίκειται σύντομα κατά τη διάρκεια της παρούσας περιόδου αδυναμίας.
Επί του παρόντος, σημειώνει, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τις προοπτικές μιας αποτελεσματικής απάντησης σε περίπτωση ύφεσης σε πολλές οικονομίες, κάτι που μπορεί να κάνει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές πιο προσεκτικούς σχετικά με τις προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης