Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ευρώ, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ – Νέα μείωση επιτοκίων

Ευρώ, το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις εν όψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ – Νέα μείωση επιτοκίων
Το ευρώ μπορεί απλώς να υποχωρήσει αν οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι σύμφωνες ή ξεπεράσουν τις προσδοκίες της αγοράς, από τη στιγμή που οι short θέσεις δεν είναι μεγάλες, σημειώνει ο Keisuke Hino, αναλυτής της Mizuho Bank στη Νέα Υόρκη
Το ευρώ είναι το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις παγκοσμίως μεταξύ των κύριων νομισμάτων εδώ και έναν μήνα, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σήμερα, Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, έχει υποτιμηθεί περί το 3% έναντι του δολαρίου από τις 10 Φεβρουαρίου, καθώς οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σήμερα σε μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων από το -0,3% που είναι τώρα και θα ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που σήμερα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Ενώ εικάζεται ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί, οι θέσεις «bearish» είναι λιγότερες από το ήμισυ αυτών στην αρχή του έτους.

Εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ
Ευρώ και αποδόσεις γερμανικών ομολόγων υποχωρούν


Η ΕΚΤ πιθανότατα θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες αγορές assets και περικοπή σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα των επιτοκίων, προκειμένου να αποφύγει να δώσει την εντύπωση ότι έχει ολοκληρώσει την ποσοτική χαλάρωσης, σημειώνει ο Yuji Saito, αναλυτής της Credit Agricole στο Τόκιο, ο οποίος αναμένει μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων και επέκταση του σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ευρώ υποχώρησε 0,3%, στο 1,0967 δολάριο στις 7:20 το πρωί στο Λονδίνο, ενώ έναντι του γεν υποχώρησε κατά 0,2%, στα 124,47 γεν.
Το ιαπωνικό νόμισμα σημείωσε πτώση 0,1%, στα 113,50 ανά δολάριο, καθώς οι μετοχές της χώρας είχαν τα πρώτα κέρδη αυτή την εβδομάδα εν μέσω ριμπάουντ στο αργό πετρέλαιο.
To κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε άλμα 3,1% στις 3 Δεκεμβρίου, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της EKT, Mario Draghi, ότι θα διατηρήσει σταθερό τον ρυθμό μηνιαίων αγορών assets και θα τον επεκτείνει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017.
Η κεντρική τράπεζα διεύρυνε επίσης το εύρος των assets που είναι κατάλληλα για αγορές και προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης.
«Αν οι επιλογές Draghi είναι σύμφωνες με τις εκτιμήσεις της αγοράς, το ευρώ θα βρεθεί στο σταυροδρόμι αγοράς – πώλησης», σημειώνει ο Keisuke Hino, αναλυτής της Mizuho Bank στη Νέα Υόρκη.
«Το ευρώ μπορεί απλώς να υποχωρήσει αν οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι σύμφωνες ή ξεπεράσουν τις προσδοκίες της αγοράς, από τη στιγμή που οι short θέσεις δεν είναι μεγάλες, σε αντίθεση με τον Δεκέμβριο, όταν όλοι ήταν short», σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης