Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία στέλνει παρανόμως Σύρους στην εμπόλεμη ζώνη

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία στέλνει παρανόμως Σύρους στην εμπόλεμη ζώνη
Με βάση μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει ο Οργανισμός στα νότια σύνορα της Τουρκίας, οι τουρκικές αρχές εκδιώκουν καθημερινώς ομάδες των 100 ατόμων από τα μέσα του Ιανουαρίου
Η Τουρκία στέλνει παρανόμως χιλιάδες Σύρους στη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα τους, τους τελευταίους μήνες, ανέφερε σήμερα, Παρασκευή, η Διεθνής Αμνηστία, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους για τους πρόσφυγες που επιστρέφουν στη γείτονα χώρα από την Ευρώπη στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες που τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Τουρκία συμφώνησε με την Ε.Ε. αυτό τον μήνα να πάρει πίσω όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν παρανόμως στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα χρηματική βοήθεια, ταχύτερα ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους και ελαφριά επιτάχυνση των συνομιλιών για τη συμμετοχή της στην Ε.Ε.
Ωστόσο, η νομιμότητα της συμφωνίας εξαρτάται στο αν η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα ασύλου, κάτι που σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία δεν συμβαίνει.
Όπως αναφέρει, είναι πιθανόν ότι πολλές χιλιάδες προσφύγων στάλθηκαν πίσω στη Συρία με μαζικές επιστροφές τις τελευταίες επτά με εννέα εβδομάδες, περιφρονώντας τον τουρκικό, ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο.
«Στην απελπισία τους να σφραγίσουν τα σύνορά τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες εσκεμμένα αγνόησαν το απλούστερο όλων των γεγονότων: η Τουρκία δεν είναι μια ασφαλής χώρα για τους σύρους πρόσφυγες και καθίσταται ολοένα και λιγότερο ασφαλής μέρα με την ημέρα», ανέφερε ο John Dalhuisen, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
Από την πλευρά του, αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο Reuters αρνήθηκε ότι γίνονται επιστροφές προσφύγων στη Συρία, σημειώνοντας «Κανείς από τους Σύρους που έχουν ζητήσει προστασία από τη χώρα μας δεν έχει σταλεί πίσω στη χώρα του με τη βία, βάσει του διεθνούς και εθνικού νόμου».
Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι με βάση μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει στα νότια σύνορα της Τουρκίας, υποδηλώνουν ότι οι τουρκικές αρχές εκδιώκουν καθημερινώς ομάδες των 100 ατόμων από τα μέσα του Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης