Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα - Άμεσος ο κίνδυνος μίας μεγάλης ύφεσης

Societe Generale: Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα - Άμεσος ο κίνδυνος μίας μεγάλης ύφεσης
Όχι μόνο θα συρρικνωθεί η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά «σίγουρα θα παρασυρθεί από ένα παλιρροϊκό κύμα εταιρικών χρεοκοπιών»
Όταν προσπαθούν να βρουν το χρόνο της επόμενης ύφεσης στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι οικονομολόγοι εξετάζουν τα οικονομικά δεδομένα.
Το πρόβλημα με τέτοιου είδους «δεδομένα», όπως έδειξε η διπλή αναπροσαρμογή του ΑΕΠ πέρυσι, είναι ότι αν η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ωραιοποιεί το αμερικανικό ΑΕΠ, θα κάνει ακριβώς το ίδιο ξανά και ξανά, για να αποφευχθεί η αποκάλυψη της αλήθειας, μέχρι να είναι έτοιμη να το πράξει.
Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους «συσκοτίσεις», ο Albert Edwards της Societe Generale κοιτάζει σημεία όπου είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστούν και να «μαγειρευτούν» δεδομένα.
Ο Edwards έχει εφεύρει αυτό που αποκαλεί «δείκτη ασφαλείας ύφεσης», ο οποίος πλέον αναβοσβήνει στο «κόκκινο».
Ο ίδιος εξετάζει τα στοιχεία για τα συνολικά κέρδη της αμερικανικής οικονομίας, τα οποία με τα δικά του λόγια δείχνουν μια τρομακτική υποχώρηση.
Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale αναλύει τα εταιρικά κέρδη από την κορυφή προς τα κάτω.



Ο Edwards καθορίζει τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι «η ύφεση πλέον αναπόφευκτη» και συνεχίζει:
Όχι μόνο θα συρρικνωθεί η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά «σίγουρα θα παρασυρθεί από ένα παλιρροϊκό κύμα εταιρικών χρεοκοπιών».
Αναλυτικά, στο κείμενό του ο αναλυτής αναφέρει τα εξής:
Τα συνολικά εταιρικά κέρδη δεν μειώνονται ποτέ τόσο απότομα χωρίς να υπάρχει μία ύφεση σε εξέλιξη.
Και μάλιστα, με τον εταιρικό τομέα των ΗΠΑ να βρίσκεται βουτηγμένος στο χρέος, το μόνο επενδυτικό προϊόν που πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία, ακόμη περισσότερο και από τις γελοιωδώς υπερτιμημένες μετοχές, είναι το εταιρικό χρέος.
Η οικονομία σίγουρα θα παρασυρθεί από ένα παλιρροϊκό κύμα εταιρικών χρεοκοπιών (...)
Παραδοσιακά, όταν τα συνολικά κέρδη της οικονομίας μειώνονται τόσο πολύ, η ύφεση είναι αναπόφευκτη, καθώς κατρακυλούν οι επενδύσεις των εταιρειών.



Τα στοιχεία για τα κέρδη της συνολικής οικονομίας παρέχουν μια ευρύτερη και πιο ξεκάθαρη εκτίμηση του περιβάλλοντος των υποκείμενων κερδών από ότι τα έντονα παραποιημένα στοιχεία των pro-forma κερδών των εισηγμένων.
Όπως δείχνει και το σχετικό γράφημα, τα σημερινά κέρδη καταγράφουν εμφανώς χειρότερη επιδείνωση σε σχέση με εκείνα της υποχώρησης του 1998, κάτι το οποίο συχνά θεωρείται ως στοιχείο για το ότι η ύφεση στα κέρδη δεν οδηγεί απαραίτητα σε μία πλήρους εξέλιξης ύφεση της οικονομίας.



Προσωπικά πιστεύω ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μπορεί να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η ύφεση και η ισχυρή υποχώρηση των κερδών είναι αρκετή από μόνη της για να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ στο γκρεμό.
Ιστορικά όλες οι υφέσεις προκλήθηκαν ουσιαστικά από την υποχώρηση των επιχειρηματικών επενδύσεων, η οποία προήλθε από τη μείωση των κερδών.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι όποτε η ανάπτυξη του ΑΕΠ (διακεκομμένη γραμμή) είναι αρνητική, υπερκαλύπτεται σχεδόν τελείως από τη συνεισφορά της ανάπτυξης του ΑΕΠ στις επιχειρηματικές επενδύσεις.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης