Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από τους αναλυτές για την πορεία της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το Α' τρίμηνο του 2016

Αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις από τους αναλυτές για την πορεία της ανάπτυξης στις ΗΠΑ το Α' τρίμηνο του 2016
Αμελητέα η ανάπτυξη στο πρώτο τρίμηνο, ίσως ακόμη και αρνητική - Τι προβλέπουν JP Morgan και Barclays - Τι δείχνει ο δείκτης Analytics Rapid Update του CNBC και της Moody's
Για αμελητέα ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στο Α' τρίμηνο κάνουν λόγο πλέον πολλοί οικονομολόγοι, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί αρνητική.
Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις ήδη αδύναμες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη κατά μερικά επιπλέον δέκατα της μονάδας την Παρασκευή 8 Απριλίου, μετά τη μείωση των αποθεμάτων χονδρικής κατά 0,5% σε σχέση με το Φεβρουάριο, πολύ περισσότερο από την αναμενόμενη μείωση 0,1%.
Ο δείκτης για τον Ιανουάριο επίσης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,4%.
Το «μοντέλο» εκτίμησης της ανάπτυξης Atlanta Fed GDPNow δείχνει τώρα ότι το Α' τρίμηνο η ανάπτυξη κινήθηκε στο 0,1%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση για 0,4%.
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan προέβλεψαν σήμερα Παρασκευή ότι η οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% το Α' τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,7%.
Οι οικονομολόγοι της Barclays μείωσαν την εκτίμησή τους για την αύξηση του ΑΕΠ στο Α' τρίμηνο σε 0,3%, από 0,4% προηγουμένως.
«Τα ασθενέστερα του αναμενομένου στοιχεία για τα αποθέματα χονδρικής το Φεβρουάριο, μαζί με την αναθεώρηση προς τα κάτω των στοιχείων για τον προηγούμενο μήνα μείωσαν τις εκτίμηση μας για τις συνολικές ιδιωτικές επενδύσεις αποθεμάτων στο Α' τρίμηνο.
Πάντως, μέρος της μείωσης των αποθεμάτων χονδρικής το Φεβρουάριο δείχνει να οφείλεται σε μία ανωμαλία, γεγονός που μας οδηγεί να αναθεωρήσουμε ανοδικά τις εκτιμήσεις μας για τα στοιχεία του Μαρτίου που αφορούν τα αποθέματα», τονίζουν οι οικονομολόγοι της Barclays σε σημείωμά τους.
Οι οικονομολόγοι της JP Morgan, όμως, κάνουν λόγο για «φως στο τέλος του τούνελ».
«Ενώ το Α' τρίμηνο αποδεικνύεται απογοητευτικό σε σχέση με τις προσδοκίες μας πριν από μερικές εβδομάδες, τώρα φαίνεται ότι η διόρθωση στα αποθέματα ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέχρι την έναρξη του Β' τριμήνου, το οποίο είναι μια θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη κατά την περίοδο αυτή», γράφει ο οικονομολόγος της JP Morgan, Daniel Silver.
Ο δείκτης Analytics Rapid Update του CNBC και της Moody's, που εξετάζει τις προβλέψεις 9 οικονομολόγων, ήταν υψηλότερος κατά 0,6%, καθώς κάποιοι οικονομολόγοι συνέχισαν να ελπίζουν ότι η οικονομία αναπτύχθηκε κοντά στο 1% ή και υψηλότερα κατά το Α' τρίμηνο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα μείωσαν την πρόβλεψή τους για το ρυθμό ανάπτυξης στο Α' τρίμηνο κατά μέσο όρο 0,1%, εξαιτίας των στοιχείων για τα αποθέματα.
Όποια και αν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στο Α' τρίμηνο όταν θα δημοσιοποιηθεί στις 28 Απριλίου, είναι πιθανό να αναθεωρηθεί και θα μπορούσε εύκολα να είναι αρνητικός ή θετικός.
Σύμφωνα με μια μελέτη του CNBC, το μέσο ποσοστό σφάλματος από το 1990 στις κυβερνητικές εκθέσεις για την τριμηνιαία ανάπτυξη κυμαίνεται στο 1,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης