Τελευταία Νέα
Διεθνή

Axel Weber (UBS): Υπερβολικά πολλές οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Αναπόφευκτες οι συγχωνεύσεις

Axel Weber (UBS): Υπερβολικά πολλές οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Αναπόφευκτες οι συγχωνεύσεις
Οι ισχυρότεροι παίκτες θα έπρεπε να μπορούν να αποκτήσουν πιο αδύναμους αντιπάλους τους και να τους ενσωματώσουν στις δικές τους δραστηριότητες, τονίζει ο πρόεδρος της UBS
Αναπόφευκτες είναι οι συγχωνεύσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UBS, Axel Weber, παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να τις υποστηρίξουν και να σώσουν ορισμένους μικρότερους, πιο αδύναμους παίκτες του κλάδου.
«Οι λιγότερο επικερδείς τράπεζες στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν, κατά την άποψή μου, αυτή την πρόκληση (σ.σ. ενδελεχής έλεγχος της κερδοφορίας τους) σε συνεχή βάση, έτσι εκτιμώ ότι οι συγχωνεύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά θα συμβούν, παρά όλες τις προσπάθειες αποφυγής τους από ορισμένες εθνικές λύσεις», σημειώνει ο Weber με δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου από την αρχή του χρόνου έχουν δεχθεί σημαντικό πλήγμα, εν μέσω ανησυχιών ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική πλήττει την κερδοφορία τους και οι μικρότεροι παίκτες θα συνεχίσουν να παλεύουν, προσθέτει.
«Στην Ευρώπη υπάρχουν υπερβολικά πολλές τράπεζες, οπότε θα περίμενε κανείς να δει τη διάλυση ορισμένων αδύναμων παικτών στην αγορά και τη "μετανάστευση" των πελατών τους σε άλλες, ισχυρότερες τράπεζες», ανέφερε ο Axel Weber για να συμπληρώσει ότι «τώρα, πολλά από τα προγράμματα διάσωσης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, δεν επιτρέπουν αυτό να συμβεί, οπότε καθώς οι τράπεζες πιθανόν να μη συζητούν πλέον θέματα φερεγγυότητας, η κερδοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο ορισμένων μη κερδοφόρων τραπεζών ή λιγότερο κερδοφόρων τραπεζών».
Βεβαίως, σημειώνει ότι οι νέοι κανονισμοί καθιστούν πιο δύσκολο στις μεγάλες τράπεζες να αποκτήσουν μικρότερους αντιπάλους τους.
Όπως ανέφερε, οι ισχυρότεροι παίκτες θα έπρεπε να μπορούν να αποκτήσουν πιο αδύναμους αντιπάλους τους και να τους ενσωματώσουν στις δικές τους δραστηριότητες, καθώς κάτι τέτοιο θα τους παρείχε μεγαλύτερη πελατειακή βάση, θα δημιουργούσε συνεργίες κόστους και περισσότερη κερδοφορία.
«Υπό αυτή την έννοια, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει και ο τραπεζικός τομέας πρέπει να ενοποιηθεί», τόνισε ο Axel Weber της UBS.
Οι αναγκαίες αλλαγές για την σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας πάνε πολύ καλύτερα από τον τραπεζικό τομέα, ανέφερε και τόνισε την ανάγκη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Προς το παρόν, η Ευρώπη είχε επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη, όμως αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις και μόνο στον βαθμό που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης