Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να στοιχίσει έως και 150 δισ. δολ. στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής το 2016

ΔΝΤ: Το φθηνό πετρέλαιο μπορεί να στοιχίσει έως και 150 δισ. δολ. στις οικονομίες της Μέσης Ανατολής το 2016
Μεγάλες οι δυσκολίες για τις οικονομίες των Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ
Οι πετρελαϊκά εξαρτώμενες οικονομίες της Μέσης Ανατολής έχασαν πέρυσι 390 δισ. δολ. από έσοδα σε πετρέλαιο και είναι αντιμέτωπες με απώλειες εισοδήματος 150 δισ. δολ. φέτος εξαιτίας των φθηνών τιμών του πετρελαίου, σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πτώση των εσόδων από τις εξαγωγές πετρελαίου είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου από τα περίπου 115 δολάρια το βαρέλι στα μέσα του 2014 σε κάτω των 30 δολαρίων στις αρχές του 2016 και τώρα πάνω από τα 40 δολάρια, σημειώνει το Ταμείο.
Η απώλεια στα εν δυνάμει έσοδα έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις οικονομίες των μεγάλων πετρελαιοεξαγωγικών χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, που κατέγραψαν μαζικά ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους πέρυσι.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε προβλέψει προηγουμένως ότι η πτώση των τιμών ενέργειας θα «έσβηνε» περίπου 360 δισ. δολ. σε έσοδα από πετρέλαιο.
Προκειμένου να ξεπεράσουν αυτά τα ελλείμματα, οι χώρες του Περσικού Κόλπου έχουν προχωρήσει σε μια μέτρων, από περικοπές στις επιδοτήσεις στην ενέργεια μέχρι αυξήσεις φόρων.
Ορισμένες, όπως η Σαουδική Αραβία, έχουν επίσης αρχίσει να δανείζονται διεθνώς προκειμένου να χαλαρώσουν τις δημοσιονομικές πιέσεις.
«Το 2016 είναι το δεύτερο έτος σε μια πολυετή διαδικασία προσαρμογής για να φθάσουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς», σημειώνει ο Masood Ahmed, διευθυντής του τμήματος του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία και προσθέτει ότι «πιθανώς θα χρειαστούν επιπλέον τέσσερα με πέντε χρόνια δράσης τόσο στις δαπάνες όσο και στα έσοδα πριν επιτευχθεί μια ικανοποιητική δημοσιονομική κατάσταση για πολλές χώρες».
Η οικονομική ανάπτυξη για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 3% το 2016 από το 2% πέρυσι, όμως αυτό θα οφείλεται κυρίως στις βελτιωμένες προοπτικές του Ιράκ, το οποίο αύξηση την παραγωγή πετρελαίου, αλλά και στο Ιράν, το οποίο επιδιώκει να επωφεληθεί από τη σταδιακή άρση των κυρώσεων εναντίον του εξαιτίας του προγράμματος πυρηνικών, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης