Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι αλλάζει με το reverse spit των δεικτών – Ωφελημένη η αγορά παραγώγων

Τι αλλάζει με το reverse spit των δεικτών – Ωφελημένη η αγορά παραγώγων
Για τους traders η θα αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον μιας και το κόστος θα μειωθεί αισθητά
Αφού κόντεψαν να μηδενίσουν, αναπροσαρμόζεται η τιμή τους.
Ο λόγος για τους δείκτες του ΧΑ και κυρίως τον τραπεζικό που ένα χρόνο και λίγους μήνες μετά την προηγούμενη αναπροσαρμογή του, πολλαπλασιάζεται επί 20 αυτή τη φορά.
Το σημαντικό όμως έρχεται από την αναπροσαρμογή του δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης που πολλαπλασιάζεται επί 10 και έτσι από τις 161,48 μονάδες που έκλεισε χθες (σημ. Μεγάλη Πέμπτη) θα λέει 1.614,8 μονάδες.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 3ης Ιουνίου.
Το Bankingnews από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προϊδεάσει για το reverse split καθώς τότε άρχισαν να ακούγονται οι φωνές που ήθελαν αναπροσαρμογή.
Το θέμα δεν είναι μόνο ψυχολογικό καθώς αλλιώς ακούγονται οι 160 μονάδες και αλλιώς οι 1.600 μονάδες ή αξιοπιστίας που σίγουρα επηρεάζει.
Υπάρχει σημαντικό θέμα στο χρηματιστήριο παραγώγων όπως αναφέρουν αρκετά στελέχη της αγοράς.
Η Fast Finance που είχε και μία μέρα πριν την πληροφορία για την αλλαγή σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ανέφερε: «Αλλάζει επιτέλους το συμβόλαιο του FTSE 25. Πλέον η τιμή θα κάνει reverse split στα 10 ενώ ο πολλαπλασιαστής θα πάει από το 5 στο 2. Το nominal γίνεται περίπου 4πλάσιο οπότε θα είναι πολύ πιο εμπορεύσιμο και θα αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον μιας και το κόστος θα κατέβει αισθητά για τον trader ή τον επενδυτή. Πολύ θετική η εξέλιξη».
Πράγματι, η εμπορευσιμότητα είναι πολύ σημαντική.
Για παράδειγμα την Μεγάλη Πέμπτη το συμβόλαιο του Μαίου είχε όγκο 1.395 συμβόλαια.
Με τον δείκτη να είναι στις 161 μονάδες για παράδειγμα μία ποσοστιαία μεταβολή 2% είναι μόλις 3 μονάδες, άρα μέσα στην ημέρα δύσκολα βγαίνει κέρδος για τους βραχυπρόθεσμους.
Αν όμως ο δείκτης είναι στις 1610 μονάδες τότε το 2% είναι 30 μονάδες. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το trading μέσα στην ίδια συνεδρίαση.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως εδώ και μήνες έχει μειωθεί ο όγκος επειδή δεν συμφέρει τους επενδυτές.
Άρα από την αλλαγή ίσως δούμε πάλι ζωντάνια στο χρηματιστήριο παραγώγων.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης